Centrul imaculat sau...macerat al PSD?

Centrul imaculat sau...macerat al PSD?(1822)


În anul 2002, Adrian Năstase anunța cu surle și trâmbițe înființarea Parchetului Național Anticorupție al cărui rol principal viza, paradoxal, curățarea Partidului Social Democrat de corupți. Însă nu de toți, ci doar de cei din teritoriu. Partidul, care atunci era în toate, pregătise celebra strategie a „Centrului imaculat” care urmărea asanarea partidului de la coadă la cap, dar fără cap, adică Bombonel și apropiații lui. În logica lor, poporul prost avea să pună botul la eforturile Partidului și ale liderului său de a începe procesul de extirpare a corupției din interior și, impresionat de eforturile neobosite puse în lupta cu acest flagel, să îi voteze la alegerile din anul 2004. Numai că, poporul nu a fost prost și fix pe coruptul no.1 al României, Adrian Năstase, l-a ars la vot, exact după îndemnul contracandidatului Traian Băsescu, „arde-i pe corupți”.

Privind la recenta reținere a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mită în formă nesimțită, dar mai ales la reacția imediată a lui Marcel Ciolacu de intoleranță la corupție, am putea gândi că ne aflăm în fața „Centrului imaculat” reloaded, o strategie de curățare a PSD de ultimii baroni corupți. Doar că, la o privire mai atentă, două lucruri nu se potrivesc: PNA a fost înființat atunci când social-democrații aveau pâinea, cuțitul și mierea, președintele-premierul-serviciile, astăzi social-democrații au doar câteva felii de pâine și un briceag. Restul sunt la Cotroceni.

Îl ajută reținerea lui Buzatu pe Ciolacu? Nu. De ce? Pentru că acest gen de corupție nu este doar local. Oriunde există un „baron” județean, există și un lider central care știe de el, care îi cunoaște îndeletnicirile și care, cine știe, își linge degetele de la mierea din stupii baronului. Cazul Buzatu este mai degrabă încă un avertisment prin care liderului PSD i se arată cine este barosanul.

 

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri