5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(211)


*Canale Telegram neoficiale din Rusia spun că, potrivit termenilor testamentului lui Evgheni Prigojin, bunurile sale şi controlul imperiului său de afaceri au fost lăsate moştenire fiului său de 25 de ani, Pavel. Evgheni Prigojin, fost aliat fidel al lui Putin, proprietarul companiei de mercenari Wagner, a murit într-un accident de avion privat în luna august, relatează CNN. Unul dintre canalele Telegram, denumit "Port", susţine că a obţinut o copie a testamentului lui Prigojin şi a publicat o imagine a acestuia.

Documentul, despre care se presupune că a fost autentificat la notar la 2 martie, l-ar desemna pe fiul de 25 de ani al lui Prigojin, Pavel, ca unic moştenitor al activelor sale extinse, inclusiv asupra companiei "Wagner Group". Sursa neoficială sugerează că Pavel Prigojin a depus o cerere de moştenire la 8 septembrie. De asemenea, Port susţine că Pavel este pregătit să colecteze toate datoriile faţă de tatăl său, estimând că Ministerul rus al Apărării datorează imperiului de afaceri al lui Prigojin până la 800 de milioane de dolari. Este imposibil de verificat această cifră, menţionează CNN.

În iunie, după revolta de scurtă durată a lui Prigojin împotriva conducerii militare a ţării, preşedintele Vladimir Putin a declarat că afacerile acesteia au primit finanţare de 86 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de dolari) de la Ministerul Apărării între mai 2022 şi mai 2023. În plus, compania de catering a lui Prigojin, Concord, a câştigat 80 de miliarde de ruble din contracte cu statul pentru furnizarea de alimente armatei ruse, a declarat Putin la acea vreme.

Canale Telegram asociate cu Wagner au afirmat că Pavel Prigojin negociază în mod activ întoarcerea personalului Wagner în zona de luptă din Ucraina. Afirmaţiile nu pot fi verificate şi nu este clar dacă luptătorii Wagner ar fi integraţi în diferite structuri militare, scrie CNN. Canalul Telegram GreyZone, care a relatat frecvent despre Wagner şi Evgheni Prigojin, a afirmat că Pavel negociază cu forţa rusă de elită Rosgvardia pe tema întoarcerii luptătorilor Wagner în războiul din Ucraina. Rosgvardia a primit o mare parte din armamentul greu al Wagner după ce compania militară privată a fost dezarmată în urma revoltei. CNN precizează că nu poate verifica în mod independent aceste rapoarte sau autenticitatea testamentului.

 

* Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a catalogat, ca fiind ”o ruşine naţională” bucata de autostradă care lipseşte între judeţele Timiş şi Hunedoara. El a apreciat că este foarte bine că a fost introdusă în PNRR pentru finanţare. În această toamnă se termină faza de proiectare, urmează execuţia lucrării. Ministrul Transporturilor a precizat că, în zilele de vară, s-a stat şi o oră în trafic din cauza acestei bucăţi de autostradă care lipseşte.

Lucrările au stat în loc din cauza unor tuneluri pentru urşi ce trebuiau construite aici. În faza de proiectare a apărut, însă, o nouă problemă, o pădure de 18 hectare care se află de-a lungul a 2 km din traseul autostrăzii. Aceasta trebuie scoasă din fondul forestier şi defrişată pe segmentul Margina - Holdea, iar acest lucru se poate face doar printr-un ordin de ministru. În octombrie 2022 a fost semnat contractul cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru suma de 1.826.845.634 lei fărăTVA. În 5 decembrie 2022 s-a dat ordinul pentru începerea proiectării pentru care au fost alocate 9 luni. Finalizarea tronsonului lipsă din Autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 km, este una dintre cele mai aşteptate lucrări de infrastructură mare pentru vestul ţării. Noua bucată de autostradă va avea două tuneluri pentru urşi, ce vor măsura, însumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecţionale cu câte o cale de circulaţie pe fiecare, cu platformă de 11,25 m.

 

* Aproape 1,3 tone de plante de canabis au fost confiscate de procurorii DIICOT Neamţ dintr-o seră şi de pe un teren agricol aparţinând unui bărbat dintr-o localitate din apropierea municipiului Roman. Potrivit IPJ Neamţ, bărbatul în cauză ar fi înfiinţat şi întreţinut, în 2023, în scopul comercializării, două culturi de canabis, una într-o seră situată în spatele locuinţei, iar cea de-a doua pe un teren agricol situat în proximitatea proprietăţii, disimulat într-o cultură de porumb. Celelalte două persoane bănuite, având cunoştinţă despre cultura de canabis situată pe terenul agricol, ar fi recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-ar fi depozitat într-un imobil abandonat, în scopul de a le comercializa, fiind prinse în flagrant delict, duminică, de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ şi jandarmi, în timp ce transportau o parte din plantele depozitate.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate 246 plante de canabis, în greutate de 1.200 kilograme, de pe terenul agricol şi 59 kilograme canabis, provenite din cultura dezvoltată în seră. Din imobilul abandonat, au fost ridicate aproximativ 18,5 kilograme canabis. Procurorii DIICOT Neamţ au dispus reţinerea celor 3 persoane pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu. Cele 3 persoane vor fi prezentate Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

 

* Condamnat pentru corupție, un fost parlamentar și lider revoluționar s-a internat la Roma, fix în ziua când trebuia adus în țară Fostul deputat Dorin Lazăr Maior, care urma să fie preluat luni de poliţişti din Italia, s-a internat la un spital din Roma din cauza unor probleme medicale, au precizat surse judiciare.Aducerea lui în ţară se reprogramează pentru o dată ulterioară, imediat ce medicii italieni stabilesc că starea lui de sănătate permite transferul cu avionul în România, subliniază sursele citate de Agerpres.

Fix azi o escortă formată din ofiţeri din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române urma să-l preia din Roma. Fost deputat PSD și PRM, Maior Lazăr Dorin a fost și lider al organizațiilor de revoluționari din Brașov. El a fost condamnat definitiv, în iulie 2023, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la această infracţiune, la 5 ani de închisoare. Însă nu e prima condamnare. Acelaşi Dorin Lazăr Maior a fost condamnat definitiv în 2013 la 7 ani închisoare pentru şantaj, ultraj, complicitate la cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală în dosarul „Romexterra”. Nici atunci Maior nu a fost ușor de găsit, pentru că a fugit în Dubai înainte de a fi arestat: A fost adus în țară abia în aprilie 2016 și încarcerat. A fost eliberat condiţionat în 2020, scrie Adevărul.

 

* Premiul Nobel pentru Medicină 2023 a fost câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman, pentru descoperirile lor fără de care nu ar fi fost posibil să fie dezvoltate, atât de rapid și eficient, vaccinurile anti-Covid. Kariko este biochimistă și are dublă cetățenie – maghiară și americană. Weissman este un medic american. Ambii sunt profesori la Universitatea din Pennsylvania. Cercetarea lor, care a primit puțină atenție la momentul publicării, în urmă cu aproape 20 de ani, a stat la baza dezvoltării vaccinurilor anti-Covid Pfizer și Moderna, potrivit CNN. Comitetul Nobel arată că cei doi „au schimbat fundamental înțelegerea noastră despre cum interacționează ARNm (molecula de acid ribonucleic mesager care oferă celulelor instrucțiuni pentru producerea de proteine - n.red.) cu sistemul nostru imunitar și au contribuit la o rată fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății oamenilor din timpurile moderne”.

Cei doi și-au publicat lucrarea despre modificări ale bazei nucleotide în 2005, cu 15 ani înaintea ca lumea să se închidă în așteptarea vaccinurilor salvatoare. Mai multe vaccinuri împotriva Sars-CoV-2 au putut fi dezvoltate rapid plecând de la aceste cercetări și peste 13 miliarde de doze au fost administrate pe întreg globul. Până în prezent, 12 femei au primit premiul pentru medicină. Iat-o pe Katalin Kariko după ce tocmai aflase marea veste și o împărtășea cu sora sa la telefon. Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel, adică aproximativ 950.000 de euro.

 

TIMPUL.INFO 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri