* Cadavrul unui făt a fost găsit duminică dimineață pe o plajă din stațiunea Eforie Nord. Polițiștii au fost sesizați printr-un apel la 112, duminică dimineață, în jurul orei 9:20, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Un grup de turiști care se aflau pe plaja din stațiunea Eforie Nord, în zona Steaua de Mare, a găsit sacul în interiorul căruia se afla cadavrului unui făt. Polițiștii din Eforie s-au deplasat la locul indicat de turiști și au constatat că cele sesizate se confirmă. De asemenea, medicii au constatat că fătul era decedat și nu se mai putea face nimic. Polițiștii cercetează acum ce s-a întâmplat și o caută pe cea care a abandonat fătul pe plajă.
* Cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”. El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa. România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului. Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.
* Mai multe organizații de fermieri cer interzicerea importului în România a unor produse agroalimentare din Ucraina. Solicitarea a apărut după ce Comisia Europeană nu a mai prelungit măsura privind interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei. Fermierii ”solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina”. Aceștia mai susțin că sectorul agroalimentar național este în pericol și solicită Guvernului să ia măsuri urgente. Ei cer o întâlnire cu reprezentanții Guvernului și oferă exemplul Poloniei care a avut o poziție tranșantă în acest subiect. Fermierii precizează că solicitarea lor nu afectează în niciun fel tranzitul mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinații.
* Jandarmii au descoperit substanţe interzise asupra a 15 persoane care participau la Festivalul Sunwaves, care are loc în aceste zile în staţiunea Mamaia. De la începutul festivalului şi până în prezent, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost constatate 15 fapte de natură penală cu privire la deţinerea unor substanţe interzise atât de către cetăţeni români, cât şi străini”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Române. Sursa citată menţionează că jandarmii urmăresc în continuare respectarea regulilor de comportament, realizarea în siguranţă a accesului la festivalul şi sunt pregătiţi să intervină pentru gestionarea rapidă a oricăror evenimente. Festivalul Sunwaves are loc în perioada 15 – 19 septembrie, pe o plajă din Mamaia.
* ANAF a scos la vânzare un teren de 5.000 de metri pătraţi, din Bucureşti, aparţinând fostului ministru Elena Udrea. Terenul este situat în zona lacului Străulesti, similar cu câteva loturi mai mici de teren pe care ANAF încercat în mai multe rânduri să le vândă, prima tentativă fiind în octombrie 2022. Lotul de 5.000 de metri pătraţi scos acum la vânzare este evaluat la aproape 2 milioane de euro (9 milioane de lei, inclusiv TVA), sumă care ar fi suficientă pentru a acoperi prejudiciul care ar trebui recuperat de la fostul politician, potrivit unor calcule ale ANAF consultate de Profit.ro. Nu este clar cum ar fi distribuite sumele încasate la o eventuală vânzare, printre creditori fiind, pe lângă ANAF, şi Biroul de Turism pentru Tineret. Procedura Fiscului este ca preţul de pornire al bunurilor care nu se vând la prima licitaţie să fie redus la a doua cu 25%, iar la a o a treia încercare cu încă 25% din preţul iniţial. Ulterior, preţul nu mai scade.
TIMPUL.INFO