5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(239)


* România a decis să închidă spațiul aerian în nordul Dobrogei, pentru toate avioanele și dronele care nu sunt ale SMURD sau Armatei. Este vorba de zona dintre Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m. Decizia a fost luată pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Aici exista deja o restricție de zbor, din mai 2022, dar pe un spațiu mai redus. De asemenea, mai mulți cetățeni au semnalat aeronave și explozii în zonă, prin apel la 112, dar MApN a informat că este vorba de aeronave NATO care efectuează antrenamente.

 

* O analiză The Telegraph arată că întâlnirea dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un a fost o lovitură pentru China. Liderul nord-coreean a demonstrat că nu stă în umbra Beijingului și că poate da peste cap stabilitatea din regiune.

 

* Iar Financial Times scrie că Kievul este dispus să facă concesii în ce privește drepturile minorităților și va începe săptămâna aceasta discuţii cu Ungaria şi România pentru a ajunge la un acord în problema predării în limbile minorităţilor naţionale în învăţământul gimnazial din Ucraina. Ucrainenii se tem că altfel Ungaria le va pune piedici pe drumul pentru aderarea la UE

 

* O proastă gestionare a deficitelor de către guvernul de la București ar afecta rezultate și trenduri bune din economie. O analiză a Curs de Guvernare arată o premieră în prima jumătate a anului: investițiile au ajuns la egalitate cu consumul gospodăriilor ca aport la avansul PIB, iar estimările arată că tendința va continua, investițiile fiind cele care în perioada imediat următoare vor susține avansul economiei, compensând scăderile din celelalte sectoare. Tot astăzi, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 octombrie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei „cel puțin”, iar cel din construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei

 

* Iar Austria a anunțat că respinge în continuare intrarea României și Bulgariei în Schegen și refuză cererea șefei Comisiei Europene făcută cu o zi înainte. Pe același subiect, astăzi, doi europarlamentari români au cerut Comisiei Europene să ancheteze dacă Austria respectă sancțiunile UE împotriva Rusiei. După ce ieri, europarlamentarul Dacian Cioloș a cerut autorităților de la București să schimbe strategia pentru intrarea României în Schengen. Mai exact, să avem o abordare la fel ca a Austriei și să blocăm toate deciziile europene care necesită vot unanim – cu excepţia celor privind sprijinul pentru Ucraina şi extinderea UE – până la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
                                   

 

 TIMPUL.INFO

 
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri