5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(313)


 * Autorităţile de la Bucureşti au recunoscut în sfârşit că bucăţi de dronă au căzut pe malul românesc al Dunării. Confirmarea a venit de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, după două zile în care autoitățile române - de la președintele Iohannis, la premierul Ciolacu și la ministrul Apărării - au negat cu vehemență informația furnizată de ucraineni și confirmată de localnici și de media germană.

Tîlvăr a spus că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, la o distanță de 70-80 m de Dunăre. Este o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetație abundentă și trebuie făcută diferența între un act de agresiune și un incident, ne-a mai spus ministrul Apărării. Declarațiile vehemente de luni și marți au fost explicate de ministrul Apărării prin faptul că abia ieri, în jurul orei 18,  au apărut primele indicii despre resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea. Iar președintele Iohannis a spus că astăzi avem altă situație decât ieri, asta este. USR a cerut demiterea miniștrilor Apărării și de Externe, acuzând autoritățile că au mințit timp de două zile. Indiferent de ce se schimbă de la o zi la alta, o constantă rămâne starea românilor din acea zonă. Reuters a vorbit cu un român de la Dunăre, care a spus că este pe malul românesc și nu se simte în siguranță. Temeri care se regăsesc și în reportajele de săptămâna trecută realizate de jurnaliștii spotmedia.

 

 * În Europa, avem parte de noi fenomene meteo extreme. Bulgaria și Turcia se confruntă cu inundații puternice în urma cărora patru persoane au murit, altele sunt date dispărute, iar străzile s-au transformat în adevărate râuri. Și este alertă de călătorie în Grecia, unde este cod roșu din cauza ciclonului Daniel. De altfel, mai mulți români au fost blocați pe un feribot și în hoteluri din Grecia în zonele afectate de inundații. Și avem și confirmarea oficială: a fost cea mai fierbinte vară din istorie, iar șeful ONU spune că a început colapsul climatic.

 

 * Am aflat și că în prima zi de școală în Franța, au fost trimise acasă zeci de fete pentru că au refuzat să îşi scoată abaya, ţinuta largă şi lungă purtată de unele femei musulmane. Sfidând interdicţia privind acest articol de îmbrăcăminte musulmană, aproape 300 de fete s-au prezentat luni dimineaţă purtând abaya. Majoritatea au fost de acord să se schimbe, dar 67 au refuzat şi au fost trimise acasă.

 

 * Am aflat astăzi și despre un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milion de euro. Este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni Spania, cel mai mare producător mondial de ulei de măsline. Furtul a durat aproximativ două ore.

 

 * În România de astăzi, managerul interimar al Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani, Călin Angel Iulian, demis după ce o tânără însărcinată a murit din cauză că timp de 7 ore nu a primit îngrijiri medicale, a revenit ca șef în altă instituție. Mai exact, director executiv adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, post pe care-l ocupă din 2018 și din care s-a suspendat înainte de a fi numit manager la spital.
 

TIMPUL INFO 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri