5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(221)


* Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a participat sâmbătă la o reuniune a Partidului Republican, care s-a desfăşurat pe litoral, ocazie cu care formațiunea a anunțat că va participa la alegerile de anul viitor, într-o alianță cu AUR. Arhiepiscopia Tomisului a transmis însă că ÎPS Teodosie nu a făcut şi nu face politică partinică și că a participat la întâlnire după ce a fost sunat și rugat să ofere ”un cuvânt de învăţătură”.

„Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie nu a făcut şi nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului şi prevederile bisericeşti în vigoare”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, Potrivit Arhiepiscopiei, acceptarea acestor invitaţii reprezintă prilejul de a iniţia şi de a exercita o misiune creştină pe care nu numai ÎPS Teodosie, ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înţeleagă şi să o îndeplinească.

 

* Autoritățile din județul Arad au inaugurat cu pâine și sare începerea săpăturilor pentru realizarea rețelei de canalizare în comuna Livada. Mai exact, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul comunei Livada, Iosif Bimbo, au tăiat panglica înainte să fie săpată măcar prima groapă. Autorităţile locale au refuzat banii europeni pentru lucrarea respectivă şi au obţinut fonduri de la buget prin Anghel Saligny. Comuna Livada era înscrisă inițial într-un masterplan al CJ prin care urmează să fie introdusă canalizarea, cu fonduri europene, în mai multe localități din jurul Aradului.

Dar primarul Iosif Bimbo a luat decizia să renunțe la participarea în acest proiect și implicit la fondurile europene, pentru a grăbi lucrurile, întrucât se estimează ca proiectul Consiliului Județean să fie implementat peste circa 4-5 ani, scrie Special Arad. Pentru a face canalizarea pe cont propriu, Primăria Livada a împărțit proiectul în cinci tronsoane. Tăierea panglicii a marcat începerea execuției a trei dintre acestea: canalizarea de pe raza Sânleanului, alipirea cu partea de canalizare din cartierul arădean Grădiște (dinspre strada Vișinului) și doar o parte din Livada. Costurile pentru un tronson vor fi asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane ar urma să fie suportate din bugetul comunei Livada. Întregul proiect ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro.

 

* Un alpinist utilitar care lucra la un imobil din Galați a fost la un pas de moarte, după ce o femeie a deschis geamul și a tras de corzile cu care era prins bărbatul. Alpinistul, de 50 de ani, a coborât în rapel de pe acoperiș, după ce și-a montat toate corzile. Ajuns în dreptul etajului 11, el nu și-a mai putut continua misiunea, informează Viața Liberă. „Toate persoanele aflate în acel moment pe terasă, cel puțin cinci bărbați, printre care președintele blocului, administratorul și clientul care a solicitat evaluarea, au țipat la persoana de la etajul al optulea să dea drumul că omoară un om. Persoana nu a dat drumul niciun moment la corzile alpinistului, care, cu ultimele forțe, a reușit să tragă una din corzile cu care era legat. A reușit să acționeze dispozitivul de coborâre ca să intre de urgență în prima fereastră deschisă a blocului”, a declarat Silviu Mădălin Bălan, unul dintre colegii alpinistului, martor la cele întâmplate. Ulterior, alpinistul a sunat la 112, solicitând intervenția Poliției. Un echipaj a sosit și a constatat că proprietarul de la etajul 8 e o femeie de 71 de ani. Inițial, femeia a fost sancționată contravențional cu avertisment scris.

 

* Un bărbat a murit, luni, în stațiunea Jupiter, după ce a intrat în apă, deși era arborat steagul roșu. Salvamarii îl avertizaseră toată ziua. Bărbatul a așteptat însă ca salvamarii să se retragă din serviciu și apoi a intrat în apă, informează TVR. Potrivit Digi24, oamenii de pe plajă au sunat la 112. Intervenția a fost deosebit de riscantă pentru că marea era foarte agitată. Corpul bărbatului a fost recuperat și adus la mal cu un skijet. Totodată, un alt bărbat a fost salvat în ultima clipă de salvamari în stațiunea Venus. 21 de oameni au murit înecați, de la începutul sezonului, iar unul este încă dat dispărut.

 

* Pașaportul digital va permite trecerea mai rapidă a frontierei, scurtând durata formalităților, promit autoritățile. Noua procedură va fi testată într-un stat UE și ar putea fi extinsă dacă rezultatele vor fi pozitive. Cetățenii finlandezi care vor zbura de la Helsinki spre Marea Britanie își vor putea dovedi identitatea cu telefonul mobil, în locul utilizării documentului fizic. Potrivit Poliţiei de Frontieră din această țară, acreditările digitale de călătorie (DTC) sunt „la fel de fiabile” ca și pașaportul fizic, relatează Euronews. Autoritățile finlandeze spun că trecerea frontierei se va face "mai rapid și mai ușor decât de obicei". Este pentru prima oară în lume când un pașaport digital va fi acceptat într-un mediu real de control al frontierei. Finlanda a început un experiment în colaborare cu compania aeriană Finnair, poliția finlandeză și operatorul de aeroporturi Finavia, iar modelul ar putea fi urmat de UE, dacă rezultatele vor fi bune. Sistemul de obținere a documentului digital implică un drum la poliție, dar cei care îl parcurg vor fi răsplătiți cu scurtarea timpului de trecere a frontierei.

Proiectul pilot a fost deschis doar pentru cetățenii finlandezi care au călătorit pe 28 august cu Finnair spre Londra, Manchester și Edinburgh. Pasagerii care s-au oferit voluntari au fost îndrumați să descarce în smartphone aplicația de emitere a documentului virtual de călătorie FIN DTC Pilot disponbilă în Google Play Store și Apple Store. Pentru a o folosi, este necesară activarea unei metode de blocare a ecranului telefonului - cod PIN, amprentă sau recunoaștere facială - înainte de instalarea aplicației. Următorul pas e înregistrarea la Poliția Vantaa. Acest lucru implică programarea pentru prezentarea la secție și prezentarea pașaportului fizic pentru a crea versiunea digitală. Solicitantul semnează un formular de consimțământ, apoi i se face fotografia care va fi folosită pentru recunoașterea facială. Înregistrarea la poliție se face o singură dată, apoi pașaportul digital poate fi folosit la aeroportul din Helsinki pentru călătoriile în Marea Britanie pe zborurile directe până la sfârșitul lunii februarie 2024, când se va încheia experimentul. La fiecare călătorie, posesorul pașaportului digital trebuie să trimită datele personale prin aplicație către Poliția de Frontieră cu 36 până la 4 ore înaintea zborului.

 

TIMPUL.INFO 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri