Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(216)


AMALGAME


* La Universitatea ”Ovidius” din Constanța a început ieri sesiunea de toamnă la admiterea pentru programele de licență și de master din cadrul celor 16 facultăți. Sunt scoase la concurs peste 1.900 de locuri, la cele 81 de programe de studii universitare de licență, și mai mult de 1.800 de locuri pentru 61 de programe universitare de master. Acestora li se adaugă locurile speciale pentru românii de pretutindeni și cetățenii străini cu plata taxelor școlare în valută, perioada generală a sesiunii de admitere fiind 4 – 15 septembrie 2023, în funcție de calendarul fiecărei facultăți. Printre noutățile pe care le aduce sesiunea de admitere din luna septembrie se numără două programe de master: Consilierea și managementul serviciilor de asistență socială – în domeniul Asistență Socială – domeniu nou înființat, și Consiliere și intervenție psihopedagogică în școala incluzivă – în domeniul Științele Educației.

 

* O femeie din Sibiu, în vârstă de 73 de ani, confirmată cu infecţie cu virusul West Nile, a murit la secţia ATI a Spitalului Judeţean. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, pacienta a fost internată acum două săptămâni, după ce se prezentase cu febră, fisoane, cefalee, probleme articulare în zona cervicală, stare confuză şi dezorientare. Ea nu călătorise în alte ţări sau în zone cunoscute cu populaţie mare de ţânţari. A fost primul caz de infecţie cu virusul West Nile confirmat în acest an în judeţul Sibiu. La finele lunii august erau confirmate 28 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie), distribuite astfel: Municipiul Bucureşti (7), Bacău (1), Bihor (1), Ilfov (3), Dolj (2), Ialomiţa (1), Iaşi (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), Galaţi (3), Olt (2), Tulcea (2) şi Vaslui (1). Potrivit INSP, au fost înregistrate, tot până la 30 august, 4 decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul ‘probabil’ în Dolj. Virusul West Nile se transmite prin înţepătură de ţânţar şi determină la persoanele adulte o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor nu creează probleme.Uneori însă, poate duce la apariţia unei meningite aseptice sau encefalite severe, în special în rândul vârstnicilor. RADOR

 

* Dacă hotelierii își doresc stațiuni pline de turiști, având în vedere că prețurile au scăzut cu 70% grație programului ”Litoralul pentru toți”, iar vremea se anunță în continuare frumoasă, salvamarii, în schimb, speră ca numărul celor care vin pe litoral să scadă, mai ales după 11 septembrie, când începe școala.

Salvatorii au avut parte de o vară cu multe intervenții în cazuri de înec, dar și de conflicte cu turiștii, care își doreau să intre în apa mării chiar și atunci când era arborat steagul roșu. Vara aceasta, au fost peste 230 de apeluri la 112, pentru persoane aflate în pericol de înec, majoritatea incidentelor fiind raportate în Mamaia. Cel mai negru bilanț al verii, cu 6 persoane înecate într-o singură zi – 4 în Mamaia, una în Venus și una în Costinești –  a fost înregistrat pe 14 august. Mai mulți turiști, în special vârstnici, au murit înecați și în Lacul Techirghiol, în acest sezon.

 

* România se menţine pe locul al II-lea în clasamentul mondial alcătuit în funcţie de numărul total de medalii obţinute la Olimpiada Internaţională de Informatică, cu trei medalii de argint şi una de bronz câştigate anul acesta, a transmis Ministerul Educaţiei. La Szeged, Ungaria, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a 35-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Informatică, ediţie la care au participat 351 de concurenţi din 90 de ţări. Şi anul acesta, echipa României a reuşit un rezultat extraordinar – 3 medalii de argint şi o medalie de bronz au intrat în palmaresul ţării, prin efortul unor tineri excepţionali: Alexandru-Raul Todoran, Liceul Teoretic ”Aurel Vlaicu”, Orăştie – medalie de argint; Luca Perju-Verzotti, Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, Bucureşti – medalie de argint; Andrei-Robert Ion, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti – medalie de argint; Alexandru Luchianov, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti – medalie de bronz – arată MEN într-o postare pe Facebook. Astfel,

România continuă să se menţină pe locul al doilea în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 127 de medalii (33 aur, 58 argint, 36 bronz), la egalitate cu Polonia, pe primul loc aflându-se China. Echipa României a fost condusă de către reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI): prof. Dan Pracsiu – Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă”, Vaslui, Team Leader, şi Tamio Vesa Nakajima, doctorand, Universitatea Oxford, UK – Deputy Leader. De remarcat şi ascensiunea în Hall of Fame a lui Alexandru Luchianov. Cu patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, el devine unul dintre cei mai titraţi români în istoria acestei competiţii, plasându-se pe locul 29 în clasamentul mondial Hall of Fame. De-a lungul participărilor noastre la IOI, doar 2 români au reuşit să obţină rezultate mai bune – se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

 

* Două avioane medicale au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviație pentru a fi utilizate în misiunile SMURD. Cele două avioane “Learjet 75 Liberty” au fost achiziționate din fonduri europene și au costat 15 milioane de Euro fiecare – a anunțat șeful DSU, Raed Arafat. Cele două aparate de zbor sunt dotate cu echipament medical și vor fi utilizate pentru a transporta pacienți în stare critică în întreg spațiul european. Avioanele Learjet 75 produse de Bombardier au o autonomie de zbor de 3.500 de kilometri, sunt propulsate de două motoare Honeywell TFE731-40BR și ating o viteză maximă de 870 de km/oră.

Fiecare avion poate transporta simultan doi pacienti critici sau trei pacienti, dintre care unul critic, și o echipă medicală.  Totodată, fiecare avion este dotat cu incubator de transport nou-născuți sau pacienți care necesită suport ECMO (plămân artificial) pe durata transportului. Potrivit BoardingPass.ro, la finalul anului 2021, România a achiziționat două avioane de tip Learjet 75 produse de compania canadiană Bombardier pentru serviciul de ambulanță aeriană. Cele două avioane au fost recepționate de Inspectoratul General de Aviație (IGAv),  vor fi înmatriculate în țara noastră și vor intra în serviciul operațional. Valoarea contractului de achiziție a celor două avioane medicale este de 150 de milioane de lei fără TVA, din care 126 de milioane de lei fără TVA sunt acoperite din fonduri europene nerambursabile, potrivit MAI.

 

* Gimnaștii români au obținut 3 medalii de aur și una de argint în finalele pe aparate, la cea de-a treia ediție a RomGym Trophy. La competiția organizată de Federația Română de Gimnastică și  Primăria Capitalei,  Ana Maria Bărbosu – la paralele, constănțeanca Sabrina Maneca Voinea – la sol și Andrei Muntean – la paralele au urcat pe prima treaptă a podiumului, iar Ana Maria Bărbosu a fost a doua la bârnă. Gabriel Burtanete s-a accidentat și s-a retras din finale. Nu a concurat în finalele la paralele și la bârnă nici Amalia Ghigoarță, care a fost menajată din cauza unor dureri la spate. În ultima zi de întreceri la RomGym Trophy, pe podium au mai urcat gimnaștii din Canada, Spania, Israel, Azerbaidjan, Egipt și Portugalia. Pentru echipele participante (Spania, Norvegia, Finlanda, România A și România B a fost o verificare utilă în perspectiva Campionatelor mondiale de la Antwerp.

Au fost luate în calcul cele mai bune 3 punctaje la fiecare aparat, iar România A a obținut 159.750 puncte (40.400 – sărituri, 41.700- paralele, 37.800 – bârnă și 39.850 – sol). Pe locul secund Spania – 155.450 puncte, iar pe locul a 3-lea, România B ( Maria Ceplinschi, Ella Oprea Crețu, Amalia Puflea, Antonia Duță și Ioana Danciu)– 149.700 puncte. La Campionatul Național al Echipelor Reprezentative de Club și la Campionatul Național Individual Open, CS Farul Constanța (Sabrina Maneca Voinea, Maria Ceplinschi, Alexia Vânoagă, Bianca Vișovan și Melisa Orazacai) și Ana Maria Bărbosu (CSȘ Focșani) au câștigat medaliile de aur. Toate rezultatele, pe pagina de Facebook a Federației Române de Gimnastică.

 

* Studenţii ar fi trebuit să beneficieze de astăzi de reduceri de 90% la biletele de tren, dar, după cum anunţă Autoritatea pentru Reformă Feroviară, doar unul din cei şase operatori din România aplică Legea privind învîțământul superior nr. 199/2023, proaspăt adoptată. O singură companie de transport feroviar, Regio Călători, aplică integral Legea și acordă studenților reducerea de 90 % la transportul feroviar, a precizat Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, instituție din subordinea Ministerului Transporturilor. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform legii vechi ieșite din vigoare, iar CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. RRA

 

* Prima ediție a Festivalului de Film Studențesc „SeaWave Film Fest” a ajuns la final, marcând o săptămână plină de cinematografie și energie tânără. Evenimentul s-a desfășurat cu succes în perioada 24 – 30 august 2023, pe Plaja Gaia din Constanța, atrăgând zeci de voluntari și sute de spectatori pasionați de arta filmului. SeaWave Film Fest a devenit o platformă unică pentru tineri, adunând nu doar voluntari dedicați, ci și participanți talentați și creațiile lor, oferind o paradigmă impresionantă a peisajului cinematografic contemporan și a potențialului acestuia. Festivalul a fost organizat cu pasiune și entuziasm de către WaveCulture HUB, un grup 100% constănțean, alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Academia de Studii Economice și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Astfel, domenii precum Actoria, Regia, Arhitectura și Administrarea Afacerilor s-au unit pentru a crea un produs cultural deosebit, sub forma unui festival de film studențesc. De menționat este faptul că inițiatorul festivalului a fost membru al celebrei Trupe de Teatru AICI Constanța, un brand puternic la nivel local care s-a transformat într-o forță la nivel național și a fost recompensat cu multiple premii la festivalurile de profil.

Iată palmaresul 1. Stere Gulea: „Crafting Cinematic Excellence: Masterclass in Film Directing”, Domnica Cîrciumaru: „Riding the Casting Wave: The Importance of the Casting Process”, Cătălin Mitulescu: „From Script to Screen: Unveiling the Art of Filmmaking”, Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități de marcă din industria filmului: Domnica Cîrciumaru – director de casting,  Alina Cristea – critic de teatru și jurnalist, Cătălin Mitulescu – regizor.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri