REMEMBER : Culise fără perdea cu constănțeni

REMEMBER : Culise fără perdea cu constănțeni(649)


* La început revigorată prin strădaniile doamnei Steliana Bajdechi, realizator Radio România Constanţa, Filiala UZPR din Constanţa număra peste 30 de membri, dar se anunţă intrarea în rândul Uniunii a altor jurnalişti mai tineri, din presa scrisă online, video şi radio din Constanţa, precum şi din zonele limitrofe. Anul 2017 a însemnat iniţierea unor activităţi proprii ale uniunii care, reluate, pot da şi mai multă consistenţă grupului eterogen de la malul mării.

La început de an 2018 , filiala având în biroul de coordonare, alături de Steliana Bajdechi, pe Sînziana Ionescu, Nicolae Ispas, Ioan Damaschin şi Mariana Iancu, avea următoarea componenţă: Strahilevici Arcadie, Lambă Constantin, Ismăileanu Constantin, Șerbănescu Maricica, Voicu Dan Ion, Damaschin Ioan, Păvăloiu Marieana, Brătianu Traian, Mihalache Bocai, Bajdechi Steliana, Donose Cătălin Daniel, Fustanela Liliana, Ispas Nicolae, Mierluș Aurelia, Haralambie Daniel, Moldoveanu Liliana, Chirana Magda, Calistru Larisa, Andrei Mihaela, Stîngă Mirela Daniela, Iancu Mariana, Ionescu Sînziana, Panțu Marius, Malcioiu George, Malcioiu Razvan, Jalbă Nona, Georgeta Anastasia Stoiciu, Anghel Simona, Sîrbu Daniel, Rodica Iuncu, Sîrbu Adina, Iliuță Cristina, Sandu Carmen, Oancea Victorina, Pătrăhău Horia, Sterghiuli Dana Nicoleta, Afuz Gabriel.

 

* Apropos de Arcașa Strahilevici, gălățeanul venit de pe platform combinatului siderurugic, celebru falimentator de ziare, pentru c-a îngropat în datorii de zeci de milioane Cugetul Liber, motivând c-a cheltuit banii pe protocoale, a fost cuprins apoi de amnezie. A uitat să informeze opinia publică că la aceste chermeze el era în același timp gazdă, dar și principal oaspete.Se trata cu 3-4 sticle de whisky zilnic. După ce a fost dat afară a încercat să facă același lucru la Observator, dar Stroe și Dumitrache n-au înghițit gălușca și l-au alergat pe străzile orașului cu pistoalele mitralieră. Un timp a stat pe acasă, dar nu mai avea gloanțe deși acum timp avea destul. Fiul său Alexa era un puști cordit care se ocupa cu furatul din mașini și cu japcangeala fetelor. Un timp a fost cățelul lui Adi Șerban căruia îi căra cu mândrie cheile de la mașină și mobilul pentru un suc sau o bere. Prin stilul ăsta a agățat o mulțime de prostuțe cu bani, unele vânzându-și lucrurile din case pentru a-l întreține.. Chiar o blondă, Tamina, urâtă și proastă ca noaptea, i-a făcut cadou un VW Polo alb cu care a defilat o vreme pe litoral. Alex s-a ocupat și de tatăl său pe care l-a ajutat să scape de foame și mai ales de sete.

 

* Sunt case în care găina are ultimul cuvânt de spus. Așa era și în familia compozitorului și dirijorului Dumitru Lupu. Ileana Șipoteanu l-a divorțat pe dirijor de prima nevastă după care s-a mutat la Constanța pusă pe fapte mari. Singurul lucru notabil care l-a reușit este fetița Dumitrana care seamănă cu oricine numai cu Mitică nu. Visul ei era să conducă teatrul în locul lui bărbat-său, dar artiștii au refuzat să fie conduși de un papagal. În clipa aia a vrut să plece la București. Vroia să-și continue cariera, probabil una de calcar, căci de muzică nu poate fi vorba.

 

* Baschet cu doi constănțeni cunoscuți în formație. În anul 1951, echipa de juniori Școala Tehnică Financiară învinge echipa de seniori Progresul cu scorul de 21-17. Din 1952, apar primii absolvenți SMTCF, care se ocupă de selecție și instruire. 13 mai 1952: Școala Medie de Lucrări Hidrologice - Școala Militară de Marină 36-19. În același an, în cadrul Cupei 1 Mai, LAI - SMTC 18-4. În campionatul liceelor, se consemnează rezultatele: Școala de Marină - SMTC 24-17, LAI - SPIC 22-17, Școala de Marină - SMTC 20-14.  În Cupa AS Marina, se înregistrează rezultatele: Constructorul - Școala de Marină 21-11, STF - CSA Marina 11-45. 

În 1953, se organizează Cupa 7 noiembrie, rezultatele înregistrate fiind: Școala Navală - Constructorul 46-29, Liceul Mircea cel Bătrân - Școala Pedagogică Tătară 42-11; finala: SMLH - SMTC 40-26. 18 aprilie 1954: Știința II - Școala Piscicolă 22-12, Știința I - SMTH 32-8.  25 mai 1954: Centrul Școlar - STF 49-8. 

În 1955, se organizează un turneu la care participă opt echipe: Școala Pedagogică Tătară, Flacăra Roșie Comerț, Școala de Marină, Centrul Școlar, Școala Piscicolă, Constructorul, Școala Medie nr. 1, Voința. 1956. În calendarul sportiv, sunt programate două campionate paralele, pentru juniori și pentru școlari. La juniori, participau jucătorii din cluburile sportive, iar la școlari, elevii din licee.  Rezultate înregistrate: Energia Trust 10 Năvodari - Voința 77-42 (se remarcă jucătorul Gabriel Leonte), Energia - Voința Iași 59-27 (joc din cadrul fazei interregionale). 1956.

La turneul final de la Satu Mare, juniorii se clasează pe locul patru. Din echipă făceau parte Ștefan Vișoianu, Constantin Dumitru, Adrian Jianu, Cornel Bucur, Liviu Bruckner, Vartan Arachelian, Richard Prisache, Ștefan Simionov, Rumi Mustechim, Ibraim Chemal. În 1957, echipa constănțeană se califică la turneul final, dar nu participă, deoarece majoritatea jucătorilor susțineau examenul de maturitate. 

În 1959, faza regională este câștigată de elevii Școlii Medii nr. 1, care au învins trei adversare, din Fetești, Tulcea și Medgidia. S-au remarcat: Ciochină, Dan Căutiș, Moldoveanu, Unteanu. Antrenor, prof. Cristian Ion.  În perioada 20-22 decembrie 1960, se organizează la Constanța Cupa Voința, clasamentul final arătând astfel: 1. SSE (profesor Eugen Simionescu), 2. Farul (profesor Gigel Patriche), 3. Voința Iași, 4. Voința (profesor Alexandru Botoș). În același an, în campionatul Școlilor Medii, s-au reîntâlnit în finală echipele Liceului nr. 3 Constanța (profesor Gigel Patriche) și Liceului nr. 1 (profesor Eugen Simionescu). Cei mai buni jucători au fost Dumitru Bănică, Nicolae Stoienică, Dumitru Caradima, Nicolae Gimurtu, de la Liceul nr. 3, și Dan Căutiș, de la Liceul nr. 1. Iată cum arată clasamentul fazei regionale a campionatului juniorilor din 1961: 1. Școala Medie nr. 3, 2. Medgidia, 3. Tulcea. 

Remarcați: Nicolae Stoienică, Dumitru Bănică, Nicolae Gimurtu. În zilele de 18 și 19 februarie 1962, se dispută faza de zonă la licee, clasamentul final arătând astfel: 1. Școala Medie nr. 3, 2. Galați, 3. Ploiești. Cei mai buni jucători au fost Dumitru Bănică și Nicolae Stoienică. Profesor, Gigel Patriche.  În data de 5 decembrie 1961, se desfășoară faza campionatului pe oraș, la care participă Școala Medie nr. 1, Școala Medie nr. 2, Școala Medie nr. 3, Școala Pedagogică. În anul 1962, echipa Liceului nr. 1 câștigă zona de la Galați, calificându-se la turneul final, unde ocupă locul cinci. Profesor - Eugen Simionescu. La etapa de zonă, SEE Constanța ocupă locul patru, Andrei Purcăreanu fiind desemnat cel mai tehnic jucător. Profesor - Gheorghe Benone. 

Tot în 1962, echipa SSE promovează în Divizia B de seniori, sub comanda profesorului Alexandru Petrică.  La turneul final din 1963, la școlari, Constanța se clasează pe locul șase, antrenor fiind profesorul Eugen Simionescu. În 1964, jucătorul Andrei Purcăreanu este convocat la lotul național de juniori. Primul titlu este obținut de Constanța în anul 1964, în cadrul turneului final al campionatului școlar. Clasament: 1. Constanța, 2. Ploiești, 3. Pitești, 4. București.

 

* Vartan Arachelian și-a început activitatea ca ziarist sportiv la Constanța, unde semna, alături de regretatul Liviu Bruckner, sub inițialele VALB. După terminarea facultății de filologie, a fost ziarist de investigații și publicist-comentator la ziarul "Scânteia tineretului", între anii 1965 și 1970. Autor al unor lucrări de referință istorică, dar și al unor cărți de reportaj și beletristică al căror loc de desfășurare este orașul natal.
           

Un prieten indiscret alias Pompiliu Comșa

 

N.R. Dacă vă plac astfel de amintiri, vom continua noua noastră rubrică. Normal, noi avem tolba plină, plus că așteptăm indiscreții și de la dvs., iubiții noștri cititori. Pe curând?
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri