Banii Vorbesc, podcastul de investiții #1 din România
5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(278)


* Un bărbat de 78 de ani, din județul Galați, a fost împușcat de polițiști. Bătrânul, aflat în stare de ebrietate, i-a atacat pe polițiștii cu un cuțit și i-a amenințat cu moartea. Potrivit IPJ Galați, incidentul a avut loc sâmbătă seara. Poliția Orașului Târgu Bujor a fost sesizată prin intermediul 112, de către o femeie, de 60 de ani, din localitatea Chiraftei, cu privire la faptul că o vecină are un conflict cu socrul sau, care ar amenința-o cu un cuțit.

Un echipaj de Poliție a ajuns la fața locului și a găsit un bărbat, de 78 de ani, aflat sub influența băuturilor alcoolice. Agresorul a ieșit din locuința sa, având un cuțit în mâna și a început să-i amenințe cu moartea pe polițiști. Deoarece nu au reușit să-l oprească cu ajutorul unui spray lacrimogen, polițiștii au tras cu pistolul, rănindu-l pe bărbat.

Întrucât bărbatul a încercat să-l lovească cu cuțitul pe unul dintre polițiști, celălalt polițist, folosind armamentul din dotare, a executat șase focuri în direcția agresorului, în zona membrelor inferioare, neavând timp necesar pentru somație în plan vertical. În urma focurilor de armă trase asupra agresorului, acesta a suferit o plagă împușcată în zona femurului piciorului drept, a căzut la pământ, iar polițiștii l-au deposedat de cuțit și l-au imobilizat”, au relatat polițiștii gălățeni. La fața locului a ajuns un echipaj de ambulanță. Bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de amenințare și au informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor și Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, cu privire la incident.

 

* Coreea de Nord a efectuat sâmbătă o nouă „simulare tactică de atac nuclear” cu simulatoare de focoase nucleare montate pe două rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune trase în Marea Galbenă. Operaţiunea a fost un răspuns la exerciţiile militare comune Seul - Washington.

Coreea de Sud şi Statele Unite au organizat timp de 11 zile, până pe 31 august, manevrele denumite Ulchi Freedom Shield. Exerciţiile americano-sud-coreene stârnesc sistematic furia regimului de la Phenian, care le percepe ca pe nişte repetiţii pentru o invadare a teritoriului său. Seulul şi Washingtonul spun că manevrele sunt de natură defensivă şi vizează consolidarea cooperării dintre aliaţi.

Marţi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat un centru de comandă al marinei unde şi-a detaliat planurile de război, inclusiv "lovituri simultane de mare intensitate" împotriva poziţiilor militare sud-coreene. Pe lângă testele cu rachete, Coreea de Nord încearcă să plaseze un satelit spion pe orbită, dar a doua sa încercare în ultimele trei luni a eşuat pe 24 august.

 

* Un nou manual şcolar rusesc încearcă să justifice războiul de agresiune din Ucraina, în timp ce elevii s-au întors la cursuri după vacanţa de vară, anunţă The Guardian. The New York Times relatează că un manual revizuit susţine că Ucraina este un „stat ultranaţionalist” în care „opoziţia este interzisă” şi că SUA este „principalul beneficiar al conflictului ucrainean”. Versiunea rescrisă a cărţii "Istoria Rusiei, din 1945 până la începutul secolului XXI", un manual pentru elevii de 16 şi 17 ani, dedică aproape 30 de pagini războiului. NYT relatează că autorii l-au încadrat ca răspuns la "un Occident din ce în ce mai agresiv" care dorea să folosească Ucraina ca "berbec" pentru a distruge Rusia.

Manualele de istorie revizuite pentru elevii mai tineri vor fi lansate anul viitor, potrivit RIA Novosti. Unul dintre autorii cărţii, Vladimir Medinski, este fost ministru al Culturii şi consilier al preşedintelui Vladimir Putin. Autorii au acuzat Statele Unite că răspândesc ceea ce ei numesc "rusofobie" în fostele republici sovietice şi că au escaladat războiul din Ucraina, lăsând Rusia "fără alte alternative" decât să facă apel la o mobilizare parţială care vizează să împingă 300.000 de oameni să servească în acest conflict în 2022. Textul de istorie revizuit este doar unul dintre cele câteva moduri în care efortul de război a afectat educaţia de bază.

Ministerele Educaţiei şi Apărării au declarat că, începând din 2024, elevii de liceu vor fi obligaţi să urmeze un curs numit "Bazele apărării şi apărarea patriei", care va include o pregătire militară limitată. Băieţii vor studia formarea exerciţiilor, utilizarea dronelor şi deprinderile legate de puştile Kalaşnikov, în timp ce fetele vor fi instruite în domeniul primului ajutor pe câmpul de luptă. Criticii au calificat noile manuale drept o falsificare completă.

"În loc de istorie, în şcoli se predă propagandă", a scris Anton Orekh, un jurnalist rus independent, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Un exemplu al omisiunilor din manual este tratarea gulagurilor, celebrele lagăre de muncă în care dictatorul Iosif Stalin a trimis nenumăraţi prizonieri politici şi unde milioane de ruşi au murit între 1929 şi 1953. Acestea sunt menţionate ca o paranteză, fără detalii despre brutalitatea lor. Manualele actualizate îl prezintă pe Stalin ca pe o persoană care "a apărat în mod clar interesele de politică externă ale Uniunii Sovietice", a declarat Miagkov. "Niciun cuvânt despre adevăr", a scris pe reţelele de socializare Liubov Sobol, o figură a opoziţiei în exil, aliată cu disidentul încarcerat Alexei Navalnîi.

 

* Un fost premier italian a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă, că o rachetă a forţelor aeriene franceze a doborât din greşeală un avion de pasageri deasupra Mării Mediterane în 1980, într-o încercare eşuată de a-l asasina pe liderul de atunci al Libiei, Muammar Gadhafi. Potrivit AFP, fostul premier Giuliano Amato a făcut apel la preşedintele francez Emmanuel Macron să infirme sau să confirme afirmaţia sa cu privire la cauza tragediei din 27 iunie 1980, în care au murit toate cele 81 de persoane aflate la bordul unui zbor intern italian.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, Amato a declarat că este convins că Franţa a nimerit avionul în timp ce ţintea un avion militar libian. Deşi recunoaşte că nu are dovezi concrete, Amato a susţinut, de asemenea, că Italia l-a informat pe Gadhafi, astfel că libianul, care se întorcea la Tripoli de la o întâlnire în Iugoslavia, nu s-a îmbarcat în avionul militar libian. Ce a cauzat prăbuşirea este unul dintre cele mai mari mistere ale Italiei moderne. Unii spun că o bombă a explodat la bordul avionului Itavia în timpul unui zbor de la Bologna la Sicilia, în timp ce alţii spun că examinarea epavei, scoasă de pe fundul mării ani mai târziu, indică faptul că a fost lovită de o rachetă. Urmele radarului au indicat o activitate intensă a avioanelor în acea parte a cerului în momentul prăbuşirii avionului.

NATO plănuia să "simuleze un exerciţiu, cu multe avioane în acţiune, în timpul căruia ar fi trebuit să fie lansată o rachetă" având ca ţintă pe Gadhafi, a declarat Amato. În urma prăbuşirii, oficialii francezi, americani şi ai NATO au negat orice activitate militară pe cer în acea noapte. Potrivit lui Amato, o rachetă ar fi fost lansată de un avion de vânătoare francez care decolase de pe un portavion, posibil în largul coastei sudice a Corsicii.

 

* 30 de kilograme de substanţă de tip „Cristal” în valoare de 600.000 de euro, care reprezintă cea mai mare captură de acest gen realizată în România până acum, au fost găsite de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi în autoturismul unui bărbat, care a fost oprit în zona haltei CFR Surdila Găiseanca din judeţul Brăila.

La volan se afla bărbatul de 49 de ani. La controlul autoturismului, au fost găsite în total 30 de kg de substanţă de tip Cristal, susceptibilă a face parte din categoria drogurilor de mare risc. 10 kg au fost găsite sub scaunul de la şofer, iar 20 de kg în roata de rezervă. Valoarea pe piaţă a acestui drog, care urma să fie comercializat în judeţele Galaţi şi Brăila, cunoscut sub denumirea de 3 CMC, este de aproximativ 600.000 de euro, iar, la nivel naţional, această captură este cea mai mare de până acum", se arată într-un comunicat de presă transmis sâmbătă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.

Conform aceleiaşi surse, substanţa 3 CMC a fost introdusă sub control prin modificare legislativă în martie 2023 şi este asimilată drogurilor de mare risc (ca şi cocaina, heroina sau mefedrona). Substanţa a fost prezentă pe piaţa neagră începând cu anul 2019 şi are denumirea stradală Cristal. Până în martie 2023, era încadrată ca şi substanţă psihoactivă, iar pedeapsa era mică pentru traficarea substanţei (de la 6 luni la 3 ani). După modificările legislative din martie 2023, pentru traficarea acestui drog, dacă se poate proba că suspecţii au săvârşit infracţiunea de introducere în ţară a acestuia, riscă o pedeapsă de la 10 la 20 de ani, precum şi interzicerea unor drepturi.

Efectele sunt unele diverse, în funcţie de organism, similare cu cele ale MDMA şi amfetaminei. Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitaţie, tremur, dezinhibiţie, lipsa coordonării şi o sete permanentă. Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanţă relativ nouă", precizează IPJ Galaţi. În urma audierilor, procurorii Serviciul Teritorial Galaţi al DIICOT au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a celor trei suspecți. Cele trei persoane vor fi prezentate la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă.

 

TIMPUL.INFO
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri