5 dintre SUBIECTELE ZILEI(260)
* Un sfârșit de săptămână care se anunța doar toropit de căldură s-a transformat sâmbătă seara în acel moment care ne lovește și se repetă periodic în România, când apare o tragedie care scoate mai apoi la iveală toată corupția și toate neregulile care fac din societatea românească una profund disfuncțională și expusă. Sâmbătă seara, o suită de explozii la o stație GPL din Crevedia, Dâmbovița, a fost urmată de un incendiu uriaș.
Exploziile au făcut 58 de victime, dintre care 43 au fost salvatori, răniți în cea de-a doua explozie, care i-a prins în prima linie, încercând să stingă incendiul și să salveze oamenii prinși de prima explozie. Doi oameni au murit până acum, 12 au fost sau urmează să fie transportați la spitale din afară, fiind în stare gravă, alții se află în stare gravă în spitale din România, atât de gravă că nu pot fi transportați.
Toate informațiile apărute apoi au arătat că din nou vorbim de o tragedie care ar fi putut fi evitată, dacă nu ar fi existat încălcări grosolane ale legilor, ale unor măsuri minimale de siguranță, dacă nu ar fi existat corupție până în măduva oaselor. Firma care gestionează stația GPL aparține fiului primarului din Caracal, un posesor al unei averi greu de obținut cu un parcurs precum cel din CV-ul său.
De trei ani de zile, autorizația de funcționare fusese retrasă, dar stația GPL fusese transformată în spațiu de parcare pentru cisterne cu GPL și nu numai. Localnicii spun că după ora 18:00, puteai să mergi liniștit să-ți încarci butelia acolo. Fusesră date amenzi, se făcuseră controale, toate autoritățile statului știau, și totuși, zi de zi aici era manipulat GPL în condiții care sfidau parcă tragedia care urma să vină.
Din primele informații oferite de procurori, înainte de prima explozie, care a declanșat tragedia, în incinta stației, doi șoferi au vrut să mute gazul dintr-o cisternă în alta, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate (pe surse se vorbește de o țigară), sub cisterna care a încărcat gazul, a apărut o sursă de foc. Care a generat un incendiu pe care nu l-au mai putut opri și prima explozie.
Cei care se aflau la acel moment în incintă, muncitori nepalezi și șoferii, sunt printre cei care au arsuri de gradul 3 și 4 pe peste 90% din corp. Firma are 25 de astfel de puncte de lucru în toată țara. De data asta, mobilizarea autorităților a fost mai bună, victimele au fost transportate rapid la spitale, s-a organizat și transferul în străinătate repede, s-a comunicat mai mult și de la Ministerul Sănătății, de la ISU, de la Ministerul de Interne și de la procuratură. Tot nu avem paturi suficiente pentru un eveniment major cu mari arși și nici premisele ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
* Tot în acest weekend, am avut și un accident similar cu cel din 2 Mai. Un șofer de 19 ani, care își luase recent carnetul, a intrat într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului, omorând trei dintre aceștia. Avea alcoolemie de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, tinerii uciși aveau 17, 18, respectiv 25 de ani și mergeau pe marginea DN 1, la ieşire din localitatea Sântimbru, judeţul Alba. Și un copil de 3 ani a fost ucis de o șoferiță de 38 de ani drogată, iar un alt șofer drogat a furat o mașină și a dat cu ea peste cel care încerca să o recupereze. În timp ce într-o comună din Prahova, supărat că l-a trezit gălăgia din stradă, un bărbat a luat o arma și a tras în grupul de gălăgioși, rănind un tânăr.
* Noi ne pregătim pentru încă o zi de caniculă extremă, cu aproape toată țara colorată în portocaliu, cu temperaturi până la 39 de grade și aer greu de respirat. Totuși, dacă meteorologii nu vor mai prelungi din nou codurile de caniculă, am putea ca de marți să avem parte de puțină răcoare.
* Încheiem ziua cu descoperirea unor cercetători de la ETH Zurich, Elveția, și Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Polimerilor, Mainz, Germania, care au găsit o metodă de a transforma ceața în apă potabilă. Dispozitivul creat de ei constă într-o plasă metalică acoperită cu un amestec de polimeri și dioxid de titan. Polimerii captează picăturile de apă, care se scurg apoi într-un container. În același timp, dioxidul de titan dezintegrează diverșii poluanți prezenți în picături, rezultatul fiind o apă curată, potabilă. Tehnologia funcționează cu energie solară și, potrivit cercetătorilor, este una ușor de întreținut.
Aceeași tehnologie poate fi folosită pentru a recupera apa din turnurile de răcire, captând o parte din aburul care este eliberat în atmosferă și purificându-l, astfel încât să poată fi reintrodus în mediu, mai spun cercetătorii.
Timpul INFO