Intră în teren … George Buricea

Intră în teren … George Buricea(1189)


Brăilean la origine, cu o înălțime de 179 cm și o greutate de 82 kilograme, George Buricea a ajuns un brand al handbalului constănțean.

Este de aproximativ 25 de ani la Constanța. A reușit ca jucător, iar acum își propune să atingă performanțele realizate de-a lungul timpului și ca antrenor. El se indentifică practic cu toată istoria handbalului din Constanța, așa cum este și cazul lui Rudi Stănescu și Laurențiu Toma, oficiali la echipa CSM Constanța.

A jucat handbal dincolo de vârsta de 40 de ani - a evoluat în cupele europene cu CSM Constanța. Nu a reușit însă să treacă de Chambery (Franța), iar rezultatul i-a oferit trăiri diferite. În opinia sa clasamentul din ultimii ani din România, a fost mincinos. Ca să fie multiplicat modelul Dinamo și la alte echipe este nevoie de o investiție foarte mare, de un buget extraordinar de mare, pe care restul competitoarelor nu îl au. Fără a investi foarte mult, nu ai cum să obții asemenea rezultate.

Pe vremuri, HCM Constanța a obținut rezultate mari, a trecut și de grupele Ligii Campionilor, a ajuns și în Final Four-ul Cupei EHF (n.r. actuala European Handball League), cu investiții mult mai mici față de cele de la Dinamo de azi, dar s-au mai schimbat multe între timp. Dacă vrei să iei modelul Dinamo, ai nevoie de mai mulți sponsori, ceea ce nu e cazul la echipele celelalte. Și mai ales la Constanța, unde se vrea performanță, unde nu contează că anul trecut am rămas cu 8-9 jucători și au fost aceleași obiective. Probabil este mai ușor la o echipă mai mică, unde nu există obiectiv. Au fost câteva centre olimpice în era „Alexandru Dedu”, dar nu a ieșit nimic de acolo. Putem face centre, ca să spunem că le avem, dar asta este o bătaie de joc.

A fost centrul de la Sighișoara în era „Cristian Gațu” care a scos câteva generații, cea a lui Iancu, Rotaru, Ramba, Șomlea, Negru, Nistor. Este extraordinar să ai patru Centre, în fiecare colț al țării, dar și două Centre olimpice ar fi suficiente. Să fie însă foarte serioase, cu antrenori foarte buni, cu bani investiți, cu condiții de cazare, masă, școală, educație și, bineînțeles, tot ce ține de partea sportivă. Până nu vor exista aceste lucruri, nu vom avea nicio șansă să scoatem capul, pentru că nu vine nimic de jos.

George Buricea de-a lungul carierei a avut oferte din Spania, din Danemarca, din Elveția. Antrenorul principal al echipei masculine de handbal a Constanței, CSM Constanța (noua denumire a HC Dobrogea Sud), George Buricea, și-a serbat ultima zi de naștere în cantonamentul „delfinilor“ din Slovenia.

Acestea sunt pe scurt bornele activității fostului mare jucător și actual antrenor George Buricea.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri