5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(243)


* Lumea se luptă cu natura dezlănţuită sau cu incendii scăpate de sub control. California se confruntă cu prima furtună tropicală din ultimii 84 de ani. Cel puțin 9 milioane de persoane au fost avertizate privind pericolul producerii de inundații. Hilary mătură zone în care în mod normal este secetă. Guvernatorul a declarat stare de urgenţă.

Şcolile sunt închise. Aeroporturile din Las Vegas, San Diego și Los Angeles au anulat aproape 1.000 de zboruri. Zonele muntoase şi de deşert ar putea avea parte de ploaie cât primesc de obicei într-un an. În plus, un cutremur de suprafaţă de 5,1 a lovit sudul Californiei, la nord de Los Angeles, zguduind o mare parte din regiune.

Şi incendiul din Tenerife a transformat un colţ de paradis într-o zonă cu aspect apocaliptic. Peste 12.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele din cauza flăcărilor care s-au răspândit de pe munte spre localitățile din nord-estul insulei. Ca prin minune, deocamdată nicio casă nu a fost mistuită de flăcări. Iar autorităţile spun că focul ar fi fost pus intenţionat.

 

* MAE a emis alerte de călătorie pentru Croația și Portugalia. În Croația sunt coduri roşu şi portocaliu de caniculă, iar în Portugalia e risc mare de incendiu. Nici la noi căldura sufocantă nu se dă dusă. Avem cod galben și portocaliu de caniculă inclusiv toată ziua de marţi.

 

* Au apărut multe informații năucitoare în legătură cu accidentul cumplit de la 2 Mai. Tânărul drogat care a ucis doi tineri în 2 Mai a fost oprit de două ori în trafic, înainte de accidentul mortal, fiind chiar dus și la sediul Poliției din Vama Veche, după ce în mașina sa au fost descoperite droguri. De la poliţie a plecat la 4.30. Accidentul mortal a avut loc la 5:25. Șeful IPJ Constanţa a confirmat că tânărul nu a fost testat pentru droguri, pentru că polițiștii au considerat că nu are un comportament care să indice consumul de substanţe interzise. Se face anchetă internă, iar ministrul de Interne a trimis Corpul de Control să ancheteze cazul,

Tot azi am aflat că şoferul a mai avut dosar penal pentru posesie de droguri, deschis la DIICOT anul trecut. Însă a scăpat de acuzaţii, fiind vorba de o cantitate mică de cannabis, iar procurorii şi instanţa, care a confirmat decizia, au considerat că pentru un proces s-ar cheltui prea multe resurse, în timp ce băiatul nu prezintă un pericol social ridicat. În plus, tatăl băiatului ucis în accidentul din 2 Mai spune că a fost anunțat de un angajat de la Morgă că fiul lui e mort, iar el a crezut inițial că e o glumă. Declarația lui contrazice comunicatele Poliției, în care se susține că "organele" au informat familia. Și tatăl celeilalte victime a afirmat ieri că nu a fost sunat de cineva de la Poliția Română ca să-l anunțe că fiica lui a murit. El a aflat de tragedie de la vărul fetei, care se afla în grupul de tineri de la mare.

 

* Am mai avut parte de un caz şocant, la Botoşani, unde o femeie de 23 de ani cazată într-un hotel şi-a aruncat copiii, cu vârstele de 2, respectiv 3 ani, de la balcon, ameninţând apoi că se va sinucide. Negociatorul a reuşit să o convingă să renunţe, dar cei doi copii au fost transportaţi la spital, în stare gravă. Cel de doi ani a murit, iar cel de 3 ani este în comă profundă.

 

* Încheiem ziua uitându-ne spre un viitor care ar putea fi mai bun. O navă de marfă echipată cu vele speciale uriașe a pornit în călătoria sa inaugurală. Firma de transport maritim Cargill, care a închiriat nava, speră că tehnologia va ajuta industria să vireze spre un viitor mai „verde”.

Utilizarea rigidelor pânze WindWings are ca scop reducerea consumului de combustibil și, prin urmare, amprenta de carbon a transportului. Se estimează că industria este responsabilă pentru aproximativ 2,1% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2). Velele sunt pliate când nava este în port și se deschid în larg. Au o înălțime de 37,5 metri și sunt construite din același material ca și turbinele eoliene, pentru a le face durabile. Se estimează că folosirea lor ar putea să reducă emisiile unei nave de marfă cu 30%.

 

TIMPUL.INFO


  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri