* Au trecut mai bine de două săptămâni de când dronele rusești care au lovit portul ucrainean Izmail au semănat panica în comuna tulceană Ceatalchioi. De atunci, rușii n-au mai atacat, dar oamenii de pe malul românesc al Dunării încă au senzația că aud drone. Atacul aerian la care au fost martori continuă să-i bântuie. Zgomotele lugubre ale războiului devin insuportabile noaptea și se înfig în memorie, creând un sentiment de nesiguranță. Dunărea îi desparte pe cei 600 de oameni din Ceatalchioi de războiul de pe celălalt mal. Dar uneori efectele conflictului trec granița fluidă dintre război și pace. Ceatalchioi este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Ceatalchioi (reședința), Pătlăgeanca, Plauru și Sălceni.
* În stațiunea 2 Mai, din județul Constanța, a fost reținut, de polițiști din cadrul Serviciului Rutier pentru 24 de ore, un bărbat, de 19 ani, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Tânărul, care s-a dovedit ulterior că era drogat, a fugit de la locul accidentului, fiind depistat ulterior de polițiști în Vama Veche. El este din București și conducea un Mercedes decapotabil de colecție. Potrivit Poliției Constanța, accidentul s-a produs în jurul orei 05:25, pe DN 39, în apropierea localității Vama Veche. Mașina a intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe carosabil. În urma accidentului rutier, au decedat la fața locului o tânără de 20 de ani și un tânăr de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniți doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani și o tânără, de 20 de ani. Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. De asemenea, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
* Cinci persoane au murit înecate în mare, pe litoralul românesc, din data de 14 august şi până în prezent. Alţi doi oameni sunt daţi dispăruţi, după ce au intrat în mare, fiind căutaţi, la Vama Veche şi Eforie Nord. În ultima săptămână, poliţiştii din Constanţa au intervenit în urma a 23 de apeluri primite prin numărul unic de urgenţă 112, apeluri care sesizau nerespectarea indicaţiilor salvamarilor în condiţiile în care era arborat steagul roşu. În ultima săptămână poliţiştii din Constanţa au intervenit în urma a 23 de apeluri primite prin numărul unic de urgenţă 112, apeluri care sesizau nerespectarea indicaţiilor salvamarilor în condiţiile în care era arborat steagul roşu. În urma intervenţiilor, au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare de 6.000 de lei. Potrivit legii, nerespectarea indicaţiilor salvamarilor este considerată contravenţie care se sancţionează cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
* Este anchetă la Spitalul Județean din Botoșani după ce o tânără de 26 de ani internată acolo a murit vineri dimineață. Femeia, însărcinată în 14 săptămâni, ajunsese cu o seară înainte la unitatea medicală. Familia îi acuză pe medici că ar fi lăsat-o, peste noapte, fără îngrijirea de specialitate necesară. Tânăra de 26 de ani era mama a trei copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, și îl aştepta pe al patrulea. Joi, înainte de miezul nopţii i s-a făcut rău şi a fost dusă cu ambulanţa la Spitalul Judeţean din Botoşani. Era la a cincea sarcină după trei naşteri şi un avort spontan anterior.
* Preoţi ortodocşi care au binecuvântat recent, în Rusia, o statuie a dictatorului sovietic Iosif Stalin, la un eveniment public, au acţionat fără „binecuvântarea” şi fără acordul ierarhiei, anunţă aceasta din urmă. Marţi, o statuie înaltă de opt metri a liderului URSS a fost inaugurată în faţa unei uzine, în oraşul Velikie Luki, în regiunea Pskov (vest), în prezenţa unor reprezentanţi ai Partidului Comunist local. Potrivit unor înregistrări video publicate de presa rusă, preoţi ortodocşi au asistat la ceremonie, iar unul dintre ei a stropit cu agheasmă statuia dictatorului, care a ordonat masacrarea a mii de preoţi şi persecutarea Bisericii Ortodoxe ruse. De altfel, preotul care a sfințit statuia a ținut și un mic discurs în care recunoaște ororile comise de Stalin, dar susține că astfel Rusia a obținut mai mulți martiri.
Iosif Stalin, care s-a aflat la putere între anii '20 şi '53, a instaurat un regim totalitar în Uniunea Sovietică, care a omorât milioane de oameni. Zeci de mii de preoţi ortodocşi au fost executaţi sumar sau deportaţi în gulag în această perioadă. Mii de biserici şi monumente religioase au fost distruse din ordinul lui Stalin. În 1943, în plin Al Doilea Război Mondial, Stalin a reînviat Biserica Ortodoxă rusă, reprimată de la Revoluţia Bolşevică din 1917, permiţând din nou alegerea unui patriarh, plasat sub controlul strict al serviciilor secrete.
În Rusia, dictatorul se bucură în prezent de o amintire ambivalentă, întreţinută de Kremlin, care-l prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice împotriva naziştilor în 1945. Monumente care-l glorifică, busturi şi statui, există în ţară, în pofida faptului că sunt rare. Kremlinul nu neagă represiunile sovietice - ci le minimalizează -, prezentându-le drept o tragedie fără un vinovat real. În paralel, Kremlinul glorifică în mod zgomotos puterea URSS, mai ales după invazia Ucrainei, pe care o prezintă ca pe o „denazificare”, în linia moştenirii celui de-Al Doilea Război Mondial.
Timpul.info