Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(316)


AMALGAME

* Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Antic Tomis a avut loc la Constanța. Până pe 20 august, în fiecare zi, de la orele 11.00, Parcul Tăbăcărie a fost o veritabilă tabără antică. Ateliere meșteșugărești, demonstrații militare și repetițiile pentru spectacolul de reconstituire istorică ”La Marginea Imperiului” care a fost deja prezentat, luna aceasta, în două cetăți antice dobrogene. Spectacolul ”La Marginea Imperiului” organizat de Asociația Cultural – Artistică Vulturii Carpaților a avut deja loc la Adamclisi pe 5 august și Capidava pe 12 august. Duminică, pe lângă atelierele meșteșugărești şi demonstrațiile militare,  ne putem întâlni cu reenactorii de la Asociația Via Praetoria din Bulgaria. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Tomis.

 

* Expoziţii, proiecţii de filme şi multe evenimente speciale vor avea loc, în perioada 19 – 27 august, în Vama Veche şi 2 Mai, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale ‘Photo Trends Festival by VSLO’.

Organizatorii de la Asociaţia Visual Art, susţinuţi de Primăria Comunei Limanu prin programul ‘Cultura la Liman’, aduc în cele două staţiuni de pe malul Mării Negre opt zile de cursuri şi seminarii de fotografie şi film, expoziţii de fotografie şi proiecţii de filme, toate cu participare gratuită. Printre invitaţii festivalului se numără fotografi din România, dar şi din străinătate – Joel Santos (Ambasador Canon), Olav Urdahl, Cornel Lazia, Vlad Eftenie, Cristian Crisbăşan, Nicolae Coşniceru, Mihnea Ratte, Cătălin Beldea, Ştefan Dinu, Marius Florea, Paul Păun şi Jens Krauer.

Începând cu ediţia din acest an, festivalul va conţine în fiecare zi şi o sesiune de portofolio review, câte 30 de minute zilnic pentru fiecare participant, care va avea ocazia să afle păreri despre fotografiile sale de la profesionişti în domeniu. La modulul de film vor avea loc un workshop de cinci zile susţinut de Răzvan Ioniţă şi unul susţinut de directorul de imagine Jean Blăgoi, cu tema ‘Cum să utilizăm corect setările camerei’. Tot la Film, cursanţii vor avea posibilitatea să fie regizori şi directori de imagine în propriile proiecte, folosind echipamentele puse  la dispoziţie gratuit de sponsori.

Nu mai puţin de 11 expoziţii de fotografie vor fi prezentate şi vernisate la Photo Trends Festival: pe 23 august, Vadim Ghirdă va expune în premieră, într-o expoziţie personală, imagini din războiul din Ucraina, pentru care a primit prestigiosul Premiu Pulitzer. Cristian Crisbăşan prezintă 12 fotografii reunite sub titlul ‘O vară de neuitat’, imagini care nu au fost incluse în calendarul realizat pentru Sun Plaza, cu fotografii ‘fashion glamour’ alb-negru. O expoziţie surprinzătoare pentru public va fi şi ‘reActor’, cu o selecţie de 18 portrete necunoscute ale tot atâtor actori români celebri. Sunt fragmente de memorie vizuală, recuperate şi redate publicului de către Arhiva de Fotografie. Photo Trends Festival s-a născut în urma a 10 ani de VSLO (Vama sub Lumini de Oscar), cel mai mare festival de arte vizuale din România (2010-2019). Participarea la Photo Trends Festival by VSLO este gratuită, dar se face pe baza unei înscrieri prealabile pe site-ul festivalului, locurile fiind limitate.

 

* Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează ediția de toamnă a programului “Litoralul pentru toți”, prin care românii se pot caza în hotelurile si pensiunile clasificate din stațiunile de la Marea Neagră cu prețuri începând de la 35 de lei pe noapte. Pachetele turistice sunt cu până la 70% mai ieftine în comparație cu tarifele din vârf de sezon, majoritatea hotelurilor din acest program pastrand tarifele de anul trecut.

„Litoralul pentru Toţi” este singurul program social din România susținut integral de mediul de afaceri, respectiv de patronatele hoteliere autohtone.


A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri