5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(243)


* Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a primit săptămâna trecută încă o pedeapsă aspră pentru că a îndrăznit să se ridice împotriva Kremlinului: un tribunal l-a condamnat la încă 19 ani de închisoare și l-a trimis de îndată într-o celulă cu regim de izolare.

Soarta lui Navalnîi contrastează puternic cu situația lui Evgheni Prigojin. În iunie, șeful mercenarilor din grupul Wagner l-a pus pe Vladimir Putin în fața celei mai mari provocări din cele două decenii în care a condus Rusia. În timp ce trupele lui Prigojin se apropiau amenințător de Moscova, Putin, extrem de furios, a spus într-un discurs televizat că cei care au apucat „calea trădării” vor fi pedepsiți. După aproape două luni, Prigojin încă n-a pățit nimic. La doar câteva săptămâni după insurecție, el și-a făcut apariția la recentul summit Rusia - Africa de la Sankt Petersburg, dând mâna cu un demnitar al Republicii Centrafricane. Renunțarea la ținuta de camuflaj cu care apărea în postările de pe Telegram în favoarea uneia mai relaxate (tricou polo și jeanși) e încă un indiciu despre statutul special de care se bucură liderul grupului Wagner.

Nici Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, n-a fost în stare să ofere o explicație când realizatoarea CNN Christiane Amanpour l-a întrebat despre evoluția bizară a lui Prigojin. Experții cred că șeful grupului Wagner încă are valoare pentru Putin, chiar dacă statura politică a celor doi s-a diminuat. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus recent că 100 de mercenari Wagner se îndreptau recent spre o fâșie îngustă de teren dintre Polonia și Lituania, cu posibila intenție de a se da migranți ca să treacă granița. Nu se știe exact câți mercenari ruși se află în Belarus și dacă au acces la armament greu. Însă Morawiecki a părut să indice un scenariu potențial pentru manevrele Wagner: crearea de focare se instabilitate la frontiera de est a NATO.

Prigojin are planuri și pentru o altă regiune: țările vulnerabile și instabile din Africa, unde Wagner a desfășurat deja mai multe operațiuni. Forțele grupării sunt implicate în activități în Sudan, unde Wagner a susținut miliția rebelilor contra armatei, și a acționat masiv în Republica Centrafricană și Libia. Prigojin ar putea căuta oportunități și în Niger, după recenta lovitură de stat care a declanșat o criză regională majoră. Într-un mesaj postat recent pe Telegram, Prigojin a transmis că Wagner ar fi gata să-și ofere serviciile acolo. Sfidându-l pe Putin și scăpând nepedepsit, Prigojin pare să fi clădit un centru de greutate care îi face concurență Kremlinului.

 

* Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a comentat extrădarea lui Darius Vâlcov spunând că este un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române”.

Fostul ministru PSD Darius Vâlcov, care a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare şi a fugit în Italia, a fost adus, în sfârșit, în România. Acesta va sta la penitenciarul Rahova 21 de zile în carantină, a explicat ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, într-un mesaj video. El va sta într-o încăpere de patru metri pătraţi şi va executa pedeapsa în regim semideschis şi ulterior va fi multat în alt penitenciar, a mai explicat ministrul PNL. Darius Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli. Instanţa de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

 

* „S-a zguduit pâmântul. Lumea era speriată”. Martorii au povestit șocați cum au simțit explozia puternică din Costinești:  „Eram în hotel Forum, la etajul 3, pe balcon, erau patru persoane aici pe lângă apă. Voiau să facă poze, nu i-am văzut foarte bine și s-a auzit o bubuitură foarte puternică. Apa s-a ridicat. Eu mi-am dat seama că ar fi o bombă ceva, a sărit multă apă în sus și pe trotuar era multa apă”, povestește o turistă. ”O bubuitură puternică, am văzut un fum albastru, am crezut că-i butelie, ceva… S-a zguduit pământul. Toată lumea mirată, lumea era speriată”, a declarat, la rândul său, Nicu Serafim, șeful salvamarilor din Costinești.

 

* Locomotiva unui tren personal a luat foc pe ruta Oradea – Halmeu, judeţul Bihor. Trenul avea trei vagoane cu aproximativ 20 de călători care au reuşit să coboare în siguranţă.

Pompierii militari bihoreni au intervenit în localitatea Oradea, strada Santăului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locomotiva unui tren de călători care circula pe ruta Oradea – Halmeu. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, în jurul orei 03:00, moment în care la faţa locului au fost mobilizate operativ, echipajele Detaşamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor”, anunţă, luni, ISU Bihor. Sursa citată a precizat că locomotiva avea ataşate trei vagoane în care se aflau aproximativ 20 de călători. Incendiul a izbucnit la compartimentul motor, cauza probabilă fiind un scurtcircuit. În urma producerii evenimentului, a ars compartimentul motor.

 

* O navă de război rusă a tras focuri de avertizare înspre o navă comercială, despre care susținea că se îndrepta spre Ucraina în Marea Neagră. Luni seară, aceasta ajunsese la Sulina. Este pentru prima dată de la suspendarea acordului privind exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră când o ambarcațiune care transporta astfel de mărfuri a fost abordată de marina militară rusă.

O navă de patrulare a tras focuri de avertisment în direcția unui cargo turcesc, numit Sukru Okan, înregistrat în Palau, care mergea la Izmail, informează Ministerul rus al Apărării, citat de CNN. Incidentul a avut loc duminică, 13 august, în jurul orei 6:40, ora Moscovei, în partea de sud-vest a Mării Negre. Nava rusă de patrulare a solicitat navei să oprească pentru a fi inspectată, dar căpitanul navei de mărfuri nu a răspuns solicitării. În consecință, pentru a opri nava care transporta mărfuri, de pe vasul de război rus a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic.

În paralel a avut loc un schimb de mesaje radio, după care nava Sukra Okan s-a oprit. Ulterior, un elicopter cu militari ruși a aterizat pe nava de mărfuri pentru a o inspecta. După control, ambarcațiunea oprită forțat s-a îndreptat spre România, iar acum se află în rada Sulina. Fără să ceară ajutor, și-a oprit toate sistemele de comunicare, potrivit ȘtirileProTV. În ultimele săptămâni, Marea Neagră a devenit un loc tot mai periculos pentru navele civile, care au început să evite rutele prin zonă.

 

TIMPUL.INFO
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri