Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(333)


AMALGAME

 

* Cea de a treia etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ și totodată cea mai amplă din cadrul proiectului de până acum are loc în acest weekend la Complexul arheologic Tropeaum Traiani de la Adamclisi.

Timp de trei zile constănțenii și turiștii aflați pe litoral vor avea ocazia de a participa la activitățile pregătite de organizatorii evenimentului, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Culturală Obsidian.

Întregul eveniment va fi deschis oficial vineri, începând cu ora 17, când va fi susținută o conferință de presă la Muzeul de Arheologie din Adamclisi. Activitățile prevăzute sunt diverse și interesante. Astfel, cei interesați vor putea vizita muzeul și cetatea Tropaeum Traiani, în cadrul tururilor ghidate pregătite de reprezentanții instituției. Garda de onoare a armatei romane va fi și ea prezentă și îi va intâmpina pe participanți la Monumentul triumfal Tropaeum Traiani. Aici va fi amenajat un târg de promovare a produselor locale unde participanții la festival vor putea interacționa direct cu producătorii expozanți și se vor bucura de tradițiile și obiceiurile dobrogene.

Evenimentele dedicate Complexului arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi vor continua sâmbătă după amiază când va fi organizat, începând cu ora 16, un atelier ceramic, la monumentul triumfal. În cadrul acestuia toți cei interesați, indiferent de vârsă, vor putea afla tainele olăritului și vor deprinde primele mișcări în modelarea lutului. O dată cu lăsarea serii va începe un mare show de lasere, în cadrul căruia monumentul triumfal va fi mapat în totalitate în imagini și culori. În paralel, o trupă de dansatori profesioniști va pune în scenă un moment special din care nu vor lipsi efectele pirotehnice. Seara se va încheia cu un concert live susținut de bine cunoscutul artist Dan Helciug și trupa sa.

Duminică, în cea de a treia zi a evenimentelor dedicate Complexului arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, în cadrul etapei a III-a a ”Festivalului cetăților antice dobrogene“, va fi organizat un nou atelier ceramic, pentru ca o dată cu lăsarea întunericului să înceapă lucrările atelierului de fotografie pregătit de organizatori. Acesta se va încheia cu un concurs având ca temă monumentul triumfal de la Adamclisi și Perseidele, un fenomen astronomic spectaculos ce are loc anual, la mijlocul lunii august. De altfel, specialiștii din cadrul Planetariului de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța vor organiza un workshop dedicat exclusiv Perseidelor, în cadrul căruia vor expune pe larg fenomenul și implicațiile sale.

La finalul concursului de fotografie, un juriu specializat va analiza operele participanților și va desemna câștigătorul premiului acordat de organizatori. „Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.

 

* La produsele de îngrijire personală precum şamponul, pasta de dinţi sau hârtia igienică preţul a crescut semnificativ în ultima perioadă. De altfel, în ultimii doi ani, preţurile pentru aceste produse aproape că s-au dublat. Deşi datele arată că produsele de îngrijire personală s-au scumpit doar cu 16%, realitatea din teren este cu totul alta. Un şampon destul de folosit de români a ajuns să coste 33 de lei, de la 22 de lei cât costa anul trecut. Produsele de îngrijire personală feminină sunt şi ele peste 30 de lei, deşi în trecut costau mult mai puţin, iar în alte ţări sunt gratuite. Un deodorant a ajuns să coste acum 18 lei, deşi anul trecut dădeam doar 12 lei pentru el, iar pasta de dinţi este şi ea peste 20 de lei, deşi anul trecut costa 12 lei. Nici la hârtia igienică lucrurile nu stau mai bine, asta pentru că acum costă un astfel de bax peste 30 de lei, deşi în trecut costa 18 lei, arată Observator.

În 2020, Uniunea Europeană trimitea în cătunele româneşti pachete cu produse de igienă de bază. Datele de atunci arătau că suntem codaşii Europei la acest capitol: foloseam de patru ori mai puţin săpun decât vesticii, iar 4% din populaţia urbană a României nu se spălase aproape niciodată pe dinţi.

 

* Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Gabriela Radulian, a evidenţiat importanţa realizării registrului de diabet şi prediabet pentru urmărirea stării de sănătate a persoanelor aflate la risc, dar şi pentru un management eficient al celor deja diagnosticaţi. Ministerul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică în sistem videoconferinţă referitoare la ordonanţa Guvernului privind modificarea şi completarea Legii nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului.

 

* Alături de TULCEA FEST, care desfășoară la Plaja Ciuperca și Târgul Meșterilor Populari, organizat pe Strada Unirii, zilele festive dedicate orașului aduc și TULCEA STREET FOOD – un eveniment dedicat gastronomiei, asezonat cu spectacole la scenă, ce va avea loc în Piața Civică, în perioada 11 – 15 august 2023.

TULCEA STREET FOOD este un festival dedicat tuturor pasionaților de goodies, foodies & good vibes, cu delicii culinare inedite, street foodtrucks cu o varietate de preparate savuroase și inovative, dar și spectacole culinare live cu bucătari talentați ce vor pregăti mâncăruri în direct, oferindu-vă o experiență culinară deosebită. Vor fi și concursuri și show-uri culinare, inclusiv un concurs de condimente și un concurs de mâncat ardei iute, pentru a vă testa abilitățile culinare.

 

* Stagiunea Estivală, „O vară sub semnul armoniei”, continuă și în această săptămână. Spectacolele se desfășoară în Parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, începând cu ora 20:00. Programul este următorul: ;

„Marea și muzica”- vineri, 11 august 2023;
„Beyond the Sea”- sâmbătă, 12 august 2023;
„Farmecul Muzicii”- duminică, 13 august 2023.

Concertele în aer liber îi pot face și pe cei care nu sunt neapărat legați de pasiunea pentru muzica simfonică să aibă, chiar și pentru câteva clipe, atenția atrasă de partituri din repertoriul clasic. Până pe 17 septembrie, Primăria Constanța vă invită la evenimente culturale remarcabile, organizate în weekend, pe terasa teatrului sau pe scena special amenajată în parc.

 

* Spectacolul de reconstituire istorică ”La Marginea Imperiului„ va avea loc la poarta Cetății Capidava, sâmbătă, 12 august 2023, de la ora 19.00. Prima reprezentație s-a desfășurat pe 5 august, în localitatea Adamclisi, la Cetatea Tropaeum Traiani, unde, aproximativ 1500 de persoane i-au aplaudat pe artiștii care le-au oferit o lecție de istorie pe viu. Evenimentul cultural aduce în județul Constanța, în luna august, cascadori profesioniști recunoscuți internațional, cai special pregătiți și dresați pentru scene de luptă și cascadorii ecvestre, muzicieni, umoriști, actori, acrobați, reenactori și zeci de figuranți.

Proiectul este organizat de Asociația «Vulturii Carpaților», cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și presupune desfășurarea a trei spectacole, în perioada 05-19 august, în localitățile Adamclisi – lângă Cetatea Tropaeum Traiani, Topalu – la poarta Cetății Capidava și Constanța, în Parcul Tăbăcărie.

Evenimentul cultural reprezintă o lecție de ISTORIE PE VIU, având ca subiect, povestea reală a ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră – Dobrogea, cunoscută în antichitatea romană sub numele de Scythia Minor. Participarea publicului la spectacolele „La Marginea Imperiului” este gratuită. Programul complet al reprezentațiilor:

1. Cetatea Capidava – Topalu: 12.08.2023 de la ora 19.00; 2. Parcul Tăbăcărie – Constanța: 19.08.2023, de la ora 21.30.

 

* Centrul de greutate al manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române, va fi marți, 15 august, la Constanța, unde marinarii militari vor prezenta, după o absență de patru ani, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația.

 

A consemnat moș Ion Roată de la Rotativă
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri