BANI PENTRU VACCINURI SUNT, PENTRU AMBULANȚE NU!

BANI PENTRU VACCINURI SUNT, PENTRU AMBULANȚE NU!(243)


O femeie în stop cardio-respirator a murit în localitatea Băneasa din județul Constanța, după ce a așteptat 3 ore să ajungă o ambulanță cu medic, susține senatoarea Evdochia Aelenei.

Cu privire la acest eveniment tragic, SAJ Constanța a transmis un punct de vedere:

Din punct de vedere al SAJ Constanța, nu au existat neconformități în gestionarea cazului de la UPU Băneasa. Pentru pacienta în vârstă, cu patologii multiple, adusă de familie cu mijloace proprii la UPU Băneasa, s-a solicitat un transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical. În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roșu, la fel și în cazul celor de cod galben, cele aflate la domiciliu sau în locuri publice, unde pacienții nu beneficiază la acel moment de asistență medicală calificată cum e o unitate sanitară. După cum foarte bine se cunoaște, serviciile de urgență prespitalicească sunt servicii medicale în așteptare. Sunt momente, în care există "valuri" de solicitări, și momente de acalmie... Și în situația dată, echipajele se aflau la urgențe majore la domiciliu (tentativă suicid, pacient inconștient). În momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitării inițiale a mediului de gardă) pacienta se afla în curs de resuscitare. Și la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Băneasa, care ca urmare a reevaluării stării pacientei a reconsiderat cazul solicitând echipaj cu medic, s-a răspuns favorabil, și primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 și moment alocare 20:14). În intervalul 19:42 - 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic. În momentul ajungerii la caz, echipajului de pe ambulanță, medicul urgentist de la UPU Băneasa i-a comunicat faptul că pacienta a fost declarată decedată în urmă cu aproximativ 15 minute, însă a omis să sune pe 112 pentru anularea misiunii. De asemenea, precizăm faptul că, în momentul solicitării echipajului cu medic, ceilalți medici erau implicați în alte misiuni de urgență majoră (stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pulmonar, sindrom coronarian acut, accident rutier cu victime multiple). Concluzionând, pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistență medicală adecvată, competențele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenților, cât și medicilor încadrați la serviciile de ambulanță. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conformă., a transmis conducerea SAJ Constanța.

În timp ce nu sunt ambulanțe și oamenii mor din această cauză, Ministerul Sănătății alocă 4 milioane de euro pentru o nouă campanie de propagandă pentru vaccinare.

 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri