DE PE NISIPUL FIERBINTE(322)
* Nava-școală „Mircea” a acostat luni, 31 iulie, în portul militar Constanța, după ce a desfășurat un marș de instrucție de 28 de zile, în Marea Mediterană. La bordul velierului s-au aflat 64 de studenți din anul al II-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și 10 studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Polonia, Turcia, Letonia, Italia și Spania.
Nava-școală „Mircea” a plecat din portul Constanța pe data de 3 iulie, iar pe parcursul marșului a efectuat escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Taranto (Italia) și Izmir (Turcia), parcurgând, în total, peste 2.200 de mile marine. Pentru cei 76 de studenți români și străini de la bord, experiența marșului cu nava-școală „Mircea” a reprezentat oportunitatea de adaptare la condițiile vieții de pe mare și aprofundarea importanței lucrului în echipă.
Cu ajutorul instructorilor militari, studenții și-au dezvoltat cunoștințele și deprinderile marinărești, prin desfășurarea de activități complexe precum brațarea vergilor sau lucrul în arboradă, pentru întinderea și strângerea velelor. De asemenea, studenții militari au dublat serviciile de cart pe navă, au luat parte la exerciții ample de vitalitate a navei și au explorat instalațiile și echipamentele de la bord.
* Turiștii care se află în aceste zile pe litoral au constatat faptul că apa mării este extrem de rece și doar cei mai curajoși au reușit să facă baie. În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților și ridică la suprafață apa foarte rece de pe fundul mării. În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 – 24 de grade la doar 13 de grade. Dar meteorologii au vești bune și spun că în zilele următoare vremea se va încălzi, iar apa mării se va mai încălzi.
* ”Ajunsă la cea de-a 9-a ediție, cursa THE COLOR RUN MAMAIA a strâns la start aproximativ 3.000 de participanți” – au anunțat reprezentanții Asociației Patronale RESTO, organizatoarea evenimentului. Potrivit touroperatorilor de la malul mării, gradul de ocupare a unităților de cazare a urcat la 90%.
* Controalele CJPC în Satul de Vacanță din Mamaia arată faptul că nu toți agenții economici de aici respectă legea. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că zona a căpătat de multă vreme aspectul de „bâlci“. În privința canalului de legătura dintre Lacul Tabacarie și Lacul Siutghiol, care traversează Satul de Vacanță, canal devenit ”focar de infecție”, președintele ANPC a lăudat inițiativa Asociației Patronale RESTO de a curăța apa.
* Suntem în toiul verii, al vacanţelor, iar preţurile din staţiunile de pe litoralul Mării Negre reflectă acest lucru, mai ales că plajele sunt pline, peste 100.000 de persoane se află pe staţiunile de la malul mării, notează gandul.ro. Începând cu 1 iulie preţurile de pe litoralul românesc au crescut considerabil, cu aproximativ 20%, iar acestea se vor menţine până pe 15 august. O zi de stat la soare, pe plajă, nu se poate face stând cu prosopul pe nisip, ca în trecut, ci pe un şezlong cu saltea moale, care te fereşte de nisip. Preţul închirierii unui şezlong nu este deloc mic, ba chiar preţurile pentru weekend sunt mai ridicate decât în timpul săptămânii.
În Mamaia Nord, preţurile variază în funcţie de plajă. Administratorul unei plaje oferă un şezlong la preţul de 50 de lei, iar cafeaua e din partea casei. Pe o altă plajă şezlongul pentru o zi este tot 50 de lei (luni - vineri), iar în weekend ajunge la 60 de lei (sâmbătă - duminică). De asemenea, o altă plajă are tarife la şezlonguri în funcţie de rând şi zile. De luni până joi, un şezlong aflat mai departe de plajă costă 50 de lei, unul aflat pe la mijlocul plajei e 70 de lei, iar dacă vreţi cât mai aproape de mare costă 90 de lei. În weekend, de vineri până duminică, tarifele sunt mult mai mari, adică 70 de lei, 100 de lei, respectiv 130 de lei.
* Primăria Municipiului Tulcea participă la programul Rabla Local, prin intermediul căruia tulcenii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului. Ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către bugetul local.
A transmis cu pielea arzândă de la fața locului Pompiliu Comșa