Mazăre: ”Salariul primarului este ridicol”. Vrea mii de euro pentru confrații lui, ca în Brazilia

Mazăre: ”Salariul primarului este ridicol”. Vrea mii de euro pentru confrații lui, ca în Brazilia(1382)


Primarul Constanței, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că în opinia sa, majorarea salariilor primarilor este un lucru bun.

”Cred că este în regulă. Bine, nu este cazul meu, pentru că știți că salariul meu îl donez de pe vremea când eram deputat, el pleacă la (n.r. Asociația) Fair-play pentru amărâți și pentru bătrâni. Dacă stau și fac o comparație cu cât câștigă, spre exemplu, directorii de companii, de societăți, de regii, salariul primarului este ridicol, eu am vreo 4.000 de lei. Ca să conduci o comunitate de 300 și ceva de mii de oameni cu un salariu de 1000 de euro, haideți să fim serioși, este disproporționat”, a spus primarul.

”Nu este în regulă să conduci un oraș cum e Constanța cu o mie de euro, e caraghioslâc. Dar așa considerăm și poate e un subiect foarte sensibil, dar nu este normal să ai un salariu mai mic decât orice comisar de poliție sau orice alt angajat al statului. Că dacă stăm să ne măsurăm în salarii un comisar de poliție are mai mult decât are primarul”, a mai spus Mazăre.

Întrebat care ar fi salariul potrivit pentru primarul unui oraș de mărimea Constanței, Mazăre a făcut o paralelă cu iubita sa Brazilie și iubitele sale din Brazilia. ”Tatăl fostei mele iubite din Brazilia, din Santos, care este șef de direcție la o primărie, are salariul aproximativ 3.000 de euro. Ăsta este salariului unui șef de direcție într-o primărie din Brazilia. Santos este un oraș cam de două ori ca mărimea Constanței. Sigur dacă el are 3.000 probabil că primarul are vreo 7.000-8.000. Cred că în România la nivelul salariilor de acum un salariu decent pentru un primar care nu a avut afaceri și nu are de unde să trăiască din altceva, așa cum sunt eu, probabil că la nivelul Constanței eu apreciez, ar fi în regulă, vreo 3.000, 3.000 și ceva de euro. Sunt oameni care nu au venit în administrație din business și trăiesc din acest salariu. E valabil oriunde. Și un simplu procuror are un salariu mai mare ca primarul, nu e normal”, a mai spus Mazăre.


Senatorul Alexandru Mazăre a spus că este ”o mărire în grilă pentru că a fost o discuție în Senat în comisia de administrație și în plen”. ”Cresc mai mult salariile primarilor de comune, de sate și mai puțin salariile primarilor din reședințele de județ și președinților de consilii județene, acolo creșterea este aproape modică”, a explicat parlamentarul PSD.


Puiu Hașotti a impus VOT SECRET


Reamintim că senatorii au adoptat, joi, iniţiativa legislativă care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Propunerea legislativă a fost adoptată, la propunerea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, prin vot electronic secret.

Propunerea liderului grupului parlamentar al PNL ca votul să fie secret a fost adoptată de plen cu 81 de voturi "pentru", 27 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
"Este corect să propun un vot secret. În privinţa votului grupului liberal, va fi la liber, câtă vreme este vot secret. Eu însumi nu ştiu cum voi vota. Voi reflecta asupra acestui lucru, pentru că văd aici nişte sume care, în opinia mea, nu sunt chiar în regulă. Nu este vorba de a avea o paralelă între salariul unui viceprimar sau unui primar de comună şi al unui director, ci al unui profesor debutant care are 800 de lei şi al unui primar care are 5.000 de lei", a afirmat Haşotti la dezbaterile în plen, citat de Mediafax.
Reprezentantul Guvernului care a participat la lucrările Senatului a amintit de constrângerile pe care România le are în această perioadă în ceea ce priveşte angajamentele asumate în faţa organismelor internaţionale şi calculul bugetar: "Aseară s-au votat (...) plafoanele de indicatori macroeconomici, toate aceste sume nu sunt cuprinse în previziunile de buget pentru 2014, (...) prin urmare, orice astfel de majorare conduce la o afectare a indicatorilor macroeconomici aprobaţi deja de Parlament".
Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a arătat, în intervenţia sa, că se trece la o inechitate care există în prezent la o altă inechitate, transformând lupta politică şi competiţia pentru câştigarea primăriilor într-o competiţie pentru câştigarea unei indemnizaţii şi a cerut respingerea proiectului.
Senatorul UDMR Alexandru Vegh a anunţat că parlamentarii Uniunii susţin adoptarea acestei iniţiative legislative. "Din discuţii am auzit că primarii ar fi cei mai hoţi dintre hoţi, dar nu am auzit nicio părere vizavi de responsabilităţile noi pe care le dăm zilnic odată cu descentralizarea", a subliniat acesta.
Iniţiativa legislativă a primit, anterior, un vot favorabil din partea celor trei comisii raportoare: Comisia pentru buget, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru administraţie publică.
Proiectul de act normativ a întrunit 65 de voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi şase abţineri.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a precizat, în timpul dezbaterilor, că salariul unui primar de comună va creşte de la 1.800 de lei la doar 2.000 de lei. "Pentru asta atâta emoţie şi atâta desolidaritate...", a remarcat ea. Presa centrală a prezentat însă alte cifre: potrivit acesteia, salariul unui primar de comună va crește cu 700 de lei brut. Raportați această creștere la majorarea salariilor stabilită pentru profesorii debutanți, care vor primi în plus 10% în plus la salariu, salariu care, însă, pentru un debutant, este de... 700 de lei. Așadar, dascălii primesc 70 de lei brut la leafă, primarii de comune primesc în plus un salariu de profesor debutant.
Potrivit proiectului, cea mai mare indemnizaţie din administraţia publică locală ar urma să revină primarului general - 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei (6.390 lei), preşedintele consiliului judeţean (6.612 lei) şi vicepreşedintele CJ (5.941 lei).
Iniţiatorii mai propun ca indemnizaţiile primarilor să fie cuprinse între 6.333 lei, pentru primarul de municipiu, şi peste 3.600 de lei, pentru primarii de comună.
Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri