* Încă 11 subsectoare de plajă, din Mamaia și Vama Veche, au fost atribuite odată cu încheierea Etapei a III-a procedurii de închiriere derulate în baza Ordonanței nr. 8 /2023. Nivelul total al chiriei stabilit prin procedura recent încheiată este cu peste 32% mai mare decât valoarea de pornire – potrivit unui comunicat ANAR. Prin licitațiile derulate în Etapa I au fost atribuite 62 de subsectoare, fiind semnate contractele de închiriere pentru 60 dintre acestea, iar în etapa II au fost atribuite alte 39 de subsectoare, iar pentru 37 au fost deja semnate contractele.
Potrivit prevederilor legale, 50% din suma încasată reprezintă venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza în scopuri de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ şi calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plaja Mării Negre. Administrația Națională ”Apele Române” atenția asupra faptului că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei. Prin noile contracte, operatorii sunt obligați să implementeze măsuri ce rezolvă carențe semnalate de-a lungul timpului de turiști. Spre exemplu, cel mult 70% din suprafața de plajă va putea fi folosită pentru închirierea de șezlonguri și umbrele în suport fix, diferența de 30% reprezentând o zonă destinată plajei pe nisip, iar operatorul este obligat să instaleze și toalete ecologice pe suprafața atribuită.
* Zeci de TIR-uri aşteaptă să intre în Portul Constanţa, iar unele staţionează şi pe banda de urgenţă a Autostrăzii A4, în zona Agigea. Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC) susţine că această situaţie este cauzată de operatorii portuari care fac programările camioanelor. Reprezentanţii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa au afirmat că de mai multe zile este aglomeraţie de camioane la intrarea în Portul Constanţa, la porţile 9 şi 10.
Camioanele sosesc pe autostradă, până la Agigea, şi pentru că este foarte aglomerat la intrarea în port, unele sunt nevoite să staţioneze pe banda de urgenţă, relatează News.ro. APMC a mai precizat că au fost făcute întâlniri cu operatorii portuari cărora li s-a transmis să-şi dozeze mai bine cantităţile de marfă pe care le solicită. De asemenea, aceste camioane sunt chemate în port de către operatori, care fac aceste programări.
* Festivalul Enisala – Unitate la Cetate revine și anul acesta la Cetatea Enisala din Tulcea în perioada 18-20 august 2023. Festivalul Enisala – Unitate la Cetate 2023 este un eveniment tradițional care celebrează istoria și cultura zonei, reunind participanți și vizitatori din toate colțurile țării.
Ediția din acest an se anunță a fi una de excepție, cu o serie de atracții și activități care vor fascina publicul. Festivalul „Enisala – Unitate la Cetate 2023“ este un eveniment complex cu o serie de componente sociale, etnice, artistice și culturale, care pune accent pe valorificarea resurselor, a talentului și a tradițiilor specifice locale. Festivalul de la Enisala s-a dovedit a fi o reală oportunitate de promovare adecvată a obiectivelor din județul nostru, insistând asupra destinațiilor alternative sau complementare Deltei Dunării, în vederea diversificării ofertei turistice a județului Tulcea.
* CJ Constanța a alocat un milion de lei pentru organizarea Festivalului SEAStreet. Consiliul Județean Constanța a aprobat majorarea bugetului Teatrului de Stat Constanța, necesară pentru desfășurarea festivalului de teatru stradal. Evenimentul va avea loc în perioada 28 – 30 iulie și va cuprinde reprezentații ale mai multor trupe internaționale, cu o valoare recunoscută.
Majorări au fost adoptate și în cazul altor instituții subordonate CJC. Bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a crescut cu suma de 60.000 lei, ca urmare a aprobării finanțării lucrărilor de cercetare sistematică a patrimoniului arheologic situat pe șantierele Capidava și Oltina. De asemenea, Muzeul de Artă Populară Constanța va primi în plus 265.000 de lei. Nu în ultimul rând, a fost aprobată rectificarea bugetului pentru Centrul Cultural „Teodor T. Burada”. Majorarea de aproape 370.000 de lei vine ca urmare a propunerii de organizare și desfășurare în perioada 22-24 septembrie 2023, a Proiectului cultural-artistic Huzur-Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Multietnice. Acest festival se dorește a fi un eveniment care să promoveze gastronomia locală și a etniilor conlocuitoare din regiunea Dobrogei, cu scopul de a reconstitui tradițiile și a promova cultura tradițională prin muzică, dansuri și work-shop-uri tematice.
* Anatolian Food Fest, în parteneriat cu o școală gimnazială privată din Constanța organizează, între 28 și 30 iulie, la Pavilionul Expozițional din Constanța, Festivalul caritabil Anatolian. Festivalul constă în prezentarea culturii anatoliene prin momente artistice, dar și de artă culinară, prepararea și vânzarea de mâncăruri specific anatoliene și mesopotamiene. Banii adunați din vânzarea produselor vor fi donați supraviețuitorilor cutremurului, care a avut loc în Turcia în luna februarie, fiind corelat cu campania ,,Împreună pentru Turcia”. Programul Festivalului Anatolian va fi vineri între orele 16:00 și 23:00, iar sâmbătă și duminică, de la 12:00 la 23:00.
A transmis cu pielea arzândă de la fața locului Pompiliu Comșa