Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(266)


AMALGAME

 

* În zilele de 12 și 13 august, de la ora 21,00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul pe faleza Cazinoului din Constanța (zona grupului statuar Mihai Eminescu) la Spectacolul Extraordinar „Ave Maria”.

Unul dintre cele mai iubite spectacole de factură spirituală ale Corului Madrigal, „Ave Maria” – Johann Sebastian Bach | Charles Gounod, este dedicat Zilei Marinei Române, precum și sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Alături de Corul Madrigal, dirijor Anna Ungureanu, și de copiii din corurile Cantus Mundi, actorul Marius Manole va completa programul spectacolului cu o colecție de texte sacre și universale. Pentru al doilea an la Constanța, „Ave Maria” se va desfășura într-o scenografie specială, cu design de lumini și proiecții video, și se va încheia cu un spectacol de artificii unic în România, sincronizat cu muzica Madrigalului.

Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon. Spectacolul Extraordinar „Ave Maria” se înscrie în programul aniversar „MADRIGAL 60”, care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal.

 

* 30 de lucrări, în care fotografia își propune să recreeze în imagini, versuri ale unor poete consacrate din literatura contemporană, vor fi expuse în cadrul expoziţiei „PoemaFoto”, sub egida Asociației “KULTurale”.

Vernisajul expoziției „PoemaFoto” va avea loc pe data de 28 iulie, de la ora 17.00, la Muzeul de Sculptură “Ion Jalea”. Expoziția, aduce laolaltă 10 fotografi cu portofolii și premii naționale și internaționale care, cu pricepere și sensibilitate, au reușit să creeze o simbioză inedită între cele două domenii artistice. Fiecare fotografie expusă va purta amprenta inspirației poetice, un dialog între imagine și cuvânt.

„PoemaFoto” reprezintă o călătorie artistică inedită, care invită publicul să descopere bogăția și puterea expresivă a imaginilor fotografice și a poeziei, aducând în prim-plan o conexiune profundă între cele două arte.

În cadrul expoziției „PoemaFoto” vor expune: Magda Fulger, Elena Răceală, Raluca Lupașcu, Mirela Tatoiu, Mihaela Burlăcel, Oana Cojocaru, Elena Gheorghiu, Tea Tatoiu, Iulia Pană, Doru Iachim.

 

* Copiii din localitatea tulceană Topolog ajung mâine dimineaţă pe litoral, prin proiectul „Prima Dată la Mare” al Asociaţiei „Împreună pentru Viitor Constanţa”. Iniţiativa este dedicată copiilor care provin din familii dezavantajate şi din 2018 şi până acum, peste 300 de micuţi au văzut marea pentru prima oară. Printre alte activităţi, cei mici vor merge la Delfinariu, la Intelect Parc şi vor face şi o plimbare cu Telegondola din Mamaia.

Până la sfârşitul verii, vor mai ajunge la mare pentru prima dată, copiii din Siliştea, pe 16 august şi pe 23 august, cei din Istria. Proiectul „Prima Dată la Mare” este susținut din resursele proprii ale asociației, dar şi din donaţii şi sponsorizări.

 

* În perioada 17 – 23.07.2023, inspectorii sanitari-veterinari și pentru siguranța alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 235 de unități localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate contravenţional 47 de unități, cu amenzi în valoare de 551.200 de lei. De asemenea, au fost emise 5 ordonanțe de interzice a activității și o ordonanță de suspendare a activității.

Au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 367 de kg. (carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și ouă, înghețată) ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2023: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

 

* Miercuri, 26 iulie, la ora 9:00, la balta Zătun, a avut loc cea de-a cincea ediţie a “Concursului Naţional de Pescuit pentru Persoanele cu Deficienţe de Vedere”. ”Este un eveniment care aduce foarte multă bucurie în sufletele participanților. De asemenea, pentru că la această competiție pescărească vin persoane din toată țara, este și o oportunitate de a se întâlni, a socializa și a se cunoaște mai bine.

Dincolo de pasiunea pentru pescuit, ingredientele de bază ale acestui eveniment sunt relaxarea și voia bună pentru toți participanții care și-au propus să vină la Galați la singurul concurs de pescuit destinat nevăzătorilor organizat în România.

„Ca de fiecare dată, și anul acesta a fost asigurată cazarea concurenţilor şi a însoţitorilor lor, transportul de la hotel la baza de agrement și retur, masa și bineînțeles premiile concursului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Au fost acordate premii pentru locurile I, II și III, pentru cel mai tânăr pescar și pentru cea mai mare captură. În acest an, s-au înscris în competiție 110 persoane (cu tot cu însoțitori) din Galați, Arges, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui și Vrancea.

 

* Tulcenii racordați la sistemul centralizat de termoficare, alimentați din centralele de cartier, nu mai beneficiază de apă caldă. Motivul: datoriile mari către SC Energoterm.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri