CONDAMNAREA ELENEI UDREA A FOST ANULATĂ(278)
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat zilele trecute decizia definitivă în dosarul privind posibile infracțiuni comise în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 și în legătură cu referendumul pentru Parlament unicameral, organizat împreună cu alegerile prezidențiale.
Este vorba despre dosarul în care procurorul Marius Bulancea le-a trimis în judecată pe Elena Udrea și Ioana Băsescu printr-un rechizitoriul avizat de însăși fosta șefă DNA Laura Kovesi .
Soluția ICCJ era previzibilă: încetarea procesului penal.
Astfel, judecătoarele Anca Alexandrescu, Adriana Ispas și Rodica Cosma au constatat intervenția prescripției pentru infracțiunile de instigare la luare de mită și spălare de bani de care era acuzată Elena Udrea, infracțiuni pretins a fi fost comise în urmă cu aproape 14 ani.
Decizia a fost pronunțată după ce Udrea a cerut încetarea procesului penal, ceea ce înseamnă că Înalta Curte nu a mai analizat și nu s-a mai pronunțat pe fondul acuzațiilor.
O soluție similară de încetare a procesului penal pe motiv de prescripție a fost dispusă și față de fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.
Diferența față de Elena Udrea este că Ioana Băsescu nu a cerut încetarea procesului penal, ci continuarea judecății. La fond, în 3 martie 2021, judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel București o condamnase pe Elena Udrea la 8 ani închisoare cu executare, iar pe Ioana Basescu la 5 ani închisoare cu executare.
Judecatoarele ICCJ Anca Alexandrescu, Adrian Ispas și Rodica Cosma au constatat intervenită prescripția față de toți inculpații din dosar, cu o singură excepție, și anume jurnalistul Dan Andronic. Concret, ICCJ a dispus încetarea procesului penal față de fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia (condamnat la 6 ani închisoare cu executare la CAB), fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon (condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare la CAB) și față de omul de afaceri Silviu Wagner (condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare la CAB).
În ceea ce-l privește pe Dan Andronic, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, instanța supremă a menținut achitarea pronunțată la fond de judecătoarea CAB Claudia Jderu.
Amintim ca în acest dosar Elena Udrea a fost condamnată de judecătoarea Claudia Jderu de la CAB pentru o faptă neprevăzută de Codul penal. Ne referim la pretinsa infracțiune de instigare la luare de mită, ce ar fi fost comisă în anul 2009, așa cum a acuzat procurorul DNA Marius Bulancea prin rechizitoriul confirmat de însăși Laura Kovesi.
Or, infracțiunea de instigare la luare de mită a fost introdusă în Codul penal abia în 2014, deci la cinci ani de la presupusa ei comitere . .