DE PE NISIPUL FIERBINTE REPORTER LA PUNCT FIX(470)
* Timp de 8 zile, între 22 și 29 iulie, micul sat 2 Mai din sudul litoralului va găzdui peste 50 de evenimente culturale, în cadrul Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”.
Concerte și proiecții de film în aer liber, spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up comedy sunt incluse în programul din 2023 al festivalului, accesând https://festivalulserbanionescu.ro/events. Iubitorii de artă de toate vârstele sunt așteptați să se bucure de evenimentele culturale, toate cu intrare liberă!
Printre cele mai așteptate momente sunt cele trei concerte inedite: concertul susţinut de Taraful Şaraimanii din Clejani, de la ora 21,00, în deschiderea festivalului, concertul Ada Milea și Bobo Burlăcianu, programat pe 26 iulie, iar în închiderea festivalului, pe scena din 2 Mai va urca trupa de rock alternativ Omul cu Șobolani.
Festivalul include o competiţie oficială de spectacole de teatru şi scurtmetraje realizate de tineri creatori, absolvenţi ai facultăţilor de profil din ultimii ani. Creaţiile înscrise vor fi evaluate de un juriu unic, alcătuit din profesionişti din lumea teatrului şi a filmului: Maria Popistaşu (actriţă), Mimi Brănescu (actor, scenarist şi dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor şi director al Teatrului Excelsior Bucureşti).
Festivitatea de premiere va avea loc pe 29 iulie, de la ora 21,30. Proiectul este co-finanțat de Ministerul Culturii, realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman, co–producător: Teatrul de Stat Constanța, co-finanțator: Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri de tradiție: Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
* Portul Constanța resimte tot mai mult presiunea pe care o pun transportatorii de cereale. Ruperea acordului pentru transportul grânelor la Marea Neagră a pus în evidență limitele de operare ale portului și, în condițiile în care volumul de cereale din Ucraina va genera o dublarea cantității maxime pe care Portul Constanța a gestionat-o în anii trecuți, există riscul unui blocaj. Oficialii Uniunii Europene au cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, pentru a decide noi măsuri la adresa Rusiei, care a ieşit din acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Oportunitatea de care România ar trebui să profite este aceea că poate solicita rapid fonduri comunitare suplimentare pentru anumite investiţii.
* Iar în plin sezon estival, autoritățile au anunțat că au fost descoperite concentrații mari de Escherichia Coli în apa mării din Eforie Nord și Năvodari. În weekend, în Năvodari valorile au ajuns la 1.305 de unități la 100 de mililitri, în condițiile ar trebui să fie 250 pentru ca apa să aibă o calitate excelentă. Cea mai mare concentrație s-a înregistrat în această vară la Eforie Nord - 7.600 de unități. Cu toate acestea, autoritățile spun că este un episod pasager, că nu trebuie luate măsuri speciale și recomandă să sfătuim copiii să nu înghită apă din mare. Bacteria poate provoca infecții intestinale.
* Un studiu făcut în premieră în țara noastră demonstrează că apele din România sunt pline de microplastic. În urma unui proiect pilot prin care specialiştii au încercat să determine tipurile de deşeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău şi din Acumularea Siriu, a rezultat că 90 la sută din poluanţi sunt din plastic, respectiv PET-uri, pungi şi obiecte de unică folosinţă.
Cu pielea arzândă a transmis de la fața locului Pompiliu Comșa