
DE PE NISIPUL FIERBINTE REPORTER LA PUNCT FIX(290)
Din Portugalia până în Croația, se introduc reguli și restricții pentru a face destinațiile turistice populare mai ușor de trăit pentru localnici. O țară din Europa oferă liniște și pace inclusiv pe plajă.
Autoritățile din Portugalia au anunțat că sunt amenzi de până la 36.000 de euro pentru cei care dau muzica prea tare. Difuzoarele portabile care difuzează melodii la volum ridicat și care deranjează localnicii și turiștii au fost interzise de Autoritatea Maritimă Națională a țării, potrivit euronews.com. Anunțat luna trecută de AMN, regulamentul interzice "utilizarea echipamentelor de sunet și activitățile generatoare de zgomot care, în conformitate cu prevederile legii, pot provoca disconfort".
Deși nu este clar ce volum, dacă este cazul, este clasificat oficial ca fiind deranjant, iubitorii de plajă pot face plângeri privind zgomotul la poliția maritimă locală responsabilă de plaja pe care se află. Amenzile ar putea fi cuprinse între 200 și 4.000 de euro pentru persoane fizice și între 2.000 și 36.000 de euro pentru grupuri.
"Accesoriul" incriminat - cum ar fi un difuzor - ar putea fi, de asemenea, confiscat. Edictul de pe plajă al AMN enumeră diverse alte activități care sunt interzise pe țărmurile Portugaliei. Printre acestea se numără jocul cu mingea în afara zonelor desemnate, camparea în afara campingurilor și aprinderea focului.
Vara trecută, Barcelona, în Spania, a interzis țigările pe țărmurile sale, pentru a-i proteja pe turiști de fumul pasiv și de mucurile de țigară aruncate. În Croația, se introduc reguli și restricții pentru a face destinațiile turistice populare mai ușor de trăit pentru localnici. Luna trecută, Dubrovnik a anunțat planuri pentru un sistem de depunere a bagajelor pentru a reduce zgomotul produs de valizele cu rotile în orașul său vechi istoric și pietruit.
Grecia a introdus un sistem de sloturi orare pentru vizitatorii Acropolei, în încercarea de a gestiona mulțimea de turiști, în timp ce Panteonul din Roma a introdus săptămâna aceasta o taxă de intrare.
Multe țări, inclusiv Portugalia, înăspresc, de asemenea, restricțiile privind închirierile pe termen scurt pentru a combate inflația de pe piața imobiliară.
Inspectorii de la Apele Române au dat, săptămâna trecută, amenzi în valoare de 2.000 de lei pe litoral, pentru circulaţia cu autovehicule (de tip ATV) pe plaje, informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Potrivit sursei citate, circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative, este strict interzisă, în caz contrar putând fi aplicate amenzi de 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 lei pentru persoane juridice.
Reprezentanţii ANAR atrag atenţia asupra faptului că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei. Astfel, suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix trebuie să fie maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă, precizează sursa citată.
De asemenea, instituţia aminteşte şi alte obligaţii ale operatorilor de plajă precum amplasarea de grupuri sanitare şi de coşuri de gunoi pentru colectarea a deşeurilor. De asemenea, aceştia nu trebuie să permită camparea şi nici focul deschis pe plajă, să colecteze algele în grămezi în cazul producerii unui fenomen minor de înflorire algală şi să degajeze linia ţărmului, să monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere.
Sacrificarea păsărilor ihtiofage nu va avea ca rezultat creşterea resursei piscicole, arată studiile realizate până acum de cercetători, dar cu toate acestea pescarii şi autorităţile din Delta Dunării apreciază actul normativ în baza căruia cormoranii din amenajările piscicole private vor putea fi extraşi controlat. Mihai Marinov, specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a declarat pentru AGERPRES că reducerea numărului cormoranilor va afecta şi populaţia de pelicani, pasăre simbol a Deltei, pentru care turiştii vizitează Rezervaţia. El a atras atenţia că existenţa cormoranilor este o dovadă a faptului că în Deltă există peşte, aşa încât această activitate poate fi declarată una durabilă.
Pescarii şi localnicii cunosc foarte bine legătura dintre cormorani, pelicani şi peşte. Modificările aduse recent de parlamentari Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic permit extragerea controlată a cormoranilor din amenajările piscicole private din Deltă şi complexul Razim-Sinoe, în tot timpul anului, în baza unei cote de recoltă, în condiţiile în care în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu este permisă vânătoarea.
Schimbările legislative vor intra în vigoare după promulgarea legii şi sunt aşteptate de pescari. Proprietarii de incinte piscicole din Deltă susţin că pagubele provocate de cormorani ajung şi la 80% din producţia anuală, potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Gabriel Marinov. Potrivit INCDDD, în Rezervaţie, trăiesc trei specii, cormoranul mic, specie strict protejată, - aici se află aproape 60% din populaţia mondială -, cormoranul mare şi cormoranul moţat, această ultimă specie fiind foarte rară. Anul trecut, în Deltă au fost număraţi circa 40.000 - 50.000 de cormorani, respectiv aproximativ 10.000 de perechi.
Cu pielea arzândă a transmis de la fața locului Pompiliu Comșa
Articole recomandate
Vergil Chițac: "Constat cu regret că declarațiile și acțiunile mele privind tema denumirii străzii “Mareșal Ion Antonescu” din Constanța au fost și sunt răstălmăcite"

PSD-iștii din comuna Crucea nu dau doi bani pe cei cu venituri modeste

Abonații RAJA din cartierul Tomis I au apă la presiuni normale

Unde poți face controale gratuite pentru a depista bolile de inimă

Noua pistă a Aeroportului "Delta Dunării" din Tulcea va fi inaugurată în 15 iunie
