Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(267)


AMALGAME

 

* Ca la o mare sărbătoare a prieteniei și a dragostei pentru tradiții, costumele populare ale etnicilor dobrogeni au fost expuse la Muzeul de Artă Populară Constanța. Până la sfârșitul lunii august constănțenii, dar și turiștii care ajung la țărmul mării pot vizita această expoziție numită “Dobrogea-multiculturalitate etnică”.

Piesele, multe clasificate la categoria tezaur, fac parte din patrimoniul acestei prestigioase instituții de cultură. Cele două săli de la parterul Muzeului de Artă Populară Constanța sunt învăluite în parfumul și strălucirea odăilor de odinioară, din casele simple de la sat ale bunicilor noștri. Vitrinele instituției culturale sunt împodobite cu straie populare, țesături sau obiecte de podoabă ce au aparținut cândva dobrogenilor români, aromâni, turci, tătari, greci, ruși lipoveni, ucreineni, bulgari, armeni și albanezi.

Muzeograful Cerasela Dobrinescu ne oferă mai multe detalii despre toate aceste piese vechi de mai bine de un secol. Primele dintre ele sunt costumele românilor. Valoroasa expoziție – “Dobrogea, multiculturalitate etnică” – va rămâne deschisă constănțenilor și turiștilor pe toată perioada lunilor iulie-august.

 

* O postare de pe pagina de Fb a ministrului Agriculturii ne-a atras atenția: Florin Barbu - „Facem ceea ce am promis și protejăm cetățenii cu venituri medii și mici care au fost afectați de creșterea prețurilor. Ordonanța de Urgență privind instituirea unor măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare" a fost pusă în transparență.

Măsura propusă de PSD a fost agreată de operatorii economici, în urma discuțiilor pe care le-am avut, săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că soluțiile propuse de PSD sunt bune. Ca întotdeauna, în vremuri dificile, am dat cu toții dovadă de unitate și le mulțumim procesatorilor și reprezentanților supermarket-urilor pentru că împreună am elaborat un act normativ corect, un real sprijin pentru români. Să fie într-un ceas bun.

 

* Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat recent că Vila Reginei Maria din Mamaia trebuie restaurată, menţionând că va identifica posibile surse de finanţare, astfel încât construcţia să fie readusă la valoarea pe care a avut-o. „Vila Reginei Maria este un reper cultural şi o atracţie turistică populară la malul mării care trebuie salvat şi readus constructiv şi moral la valoarea pe care a avut-o. Pentru mine, este o prioritate să contribui la salvarea acestui monument istoric şi a patrimoniului construit la nivel naţional. Este şi o obligaţie ca un loc cu asemenea valenţe istorice să fie restaurat şi pus în valoare”, a scris ministrul Culturii, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Turcan a precizat că a vizitat obiectivul alături de oameni care pot contribui la revitalizarea lui, cf.  AGERPRES.

 

* 5000 pui de nisetru de două luni au fost eliberați vineri în Dunăre, în dreptul localității Isaccea, în cadrul proiectului ANADROM „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD. Proiectul ANADROM este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritara 4: Protectia mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric. Activitatea 6: Monitorizarea populațiilor de pești migratori din RBDD, sturioni și scrumbie în vederea stabilirii stării actuale și a măsurilor pentru asigurarea unui statut favorabil de conservare, A.6.1. Monitorizarea migrației sturionilor în Dunăre și mare folosind diverse tehnici de marcare. INCDDD Tulcea este partener în acest proiect, iar beneficiarul este Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ



 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri