RADIO VACANȚA la aniversare (I)

RADIO VACANȚA la aniversare (I)(660)


Proiectul Radio Vacanța s-a născut în iarna 1965-1966. La 29 iunie 1966, acesta era pornit experimental. Potrivit regretatului Corneliu Leu, proiectul programului estival Radio Vacanța cuprindea cinci ore și jumătate și era realizat de 11 colaboratori pe care el însuși i-a ales. Cei 11 realizau vara, la mare, programul pe care îl făceau pe timpul anului 175 de redactori la Radio România Actualități.


Primii redactori sosiți la Radio Vacanța au fost Corneliu Leu, Puiu Mustață și Marin Traian. Pentru că veneau la mare să pornească un program radio estival dedicat turiștilor, au adus un camion plin cu benzi cu muzică străină copiată de la posturile internaționale.


În iulie 1967, Radio Vacanţa devenea, în mod oficial, postul de radio estival al Societăţii Române de Radiodifuziune, care începe să emită, zilnic, între orele 9:00-14:00 şi 17:00-18:00, din faimoasa „Vilă 27” de la Mamaia, aflată în apropierea restaurantului Albatros.


La început, postul de radio emitea pe unde ultrascurte, cu ajutorul unui emiţător de 4 kilowaţi (ulterior 5 kw), pe o lungime de undă de 228 m, pe frecvenţa de 1457 de kilohertzi. Postul funcţiona între lunile mai şi octombrie, putând fi recepţionat în Delta Dunării, litoralul Mării Negre, la Galaţi, Slobozia, Călăraşi, şi emitea în limbile română, engleză, germană, franceză şi rusă.


Radio Vacanţa s-a aflat sub „jurisdicţia” Redacţiei emisiunilor pentru străinătate din cadrul Radioteleviziunii Române şi a emis pe baza unor decizii de funcţionare, reînnoite anual.


Primul realizator al emisiunilor Radio Vacanţa a fost comentatorul şi realizatorul de programe radio Ion Ghiţulescu.

„Aici Radio Vacanţa!“, „Hier Spricht Der Ferienfunk!“, „This is Radio Holidays!“, Govorit Radiostanţia Otdîh“, „Ici Radio Vacances“ … aşa a început transmisia Radio Vacanţa în 1967, pe ritmul melodiei „Valurile Dunării“ a lui Iosif Ivanovici.


De atunci, acesta a captivat milioane de oameni, care au devenit noua generaţie de ascultători. Radio Vacanţa a fost creat, puţină lume ştie, ca un instrument de propagandă pentru străinii aflaţi pe litoralul românesc, însă în timp misiunea sa a „degenerat”, devenind extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor.


Alte momente din istoria Radio Vacanța, sintetizate de RADOR, agenția de presă a Radio România:

1976: Radio Vacanţa lansa concursurile cu premii, într-o emisiune specială realizată de Paul Grigoriu şi Doina Caramzulescu.

1978: Radio Vacanţa îşi muta sediul în Vila numărul 1 Mamaia.

1983: Regimul comunist interzicea concursurile şi transmisiile în direct ale Radio Vacanţa, regimul de la acea vreme considerând că se difuza prea mult divertisment, prea multă muzică străină, deci capitalism în exces. Trebuie spus că, înainte de 1989, România avea o singură frecvență FM în bandă vest – 100,1 FM, pe care emitea Radio Vacanța, astfel că din anii ’80, emiţătorul de la Eforie a fost orientat astfel încât să fie asigurată o audiţie perfectă în staţiunea Neptun, din motive lesne de înţeles.

21 ianuarie 1990: Radio Constanţa devenea cel dintâi post de radio care începea să emită, după Revoluţia din decembrie 1989, în Dobrogea, timp de două ore zilnic, apoi vreme de patru ore, primul program fiind pus în undă din Vila numărul 1 Mamaia, sediul postului estival Radio Vacanţa, clădire care a intrat în patrimoniul Societăţii Române de Radiodifuziune. Emisia a început la ora 9:00, iar ideea a aparţinut unui grup de revoluţionari şi unor constănțeni cu vederi progresiste.

1994: Dacă până la acest moment programele Radio Vacanţa se aflau sub jurisdicţia Radio România Internaţional, din acest moment emisia era coordonată de către Departamentul Informaţii, Publicistică şi Sport (DIPS) al SRR.

1996: Deoarece turiştii străini pe litoralul românesc erau tot mai puțini şi nu se mai justifica existenţa emisiunilor în limbi străine, Radio Vacanţa emitea numai în limba română.

1996 – 2002: La realizarea programelor Radio Constanţa contribuiau, alături de angajaţii Radio Constanţa, şi jurnalişti de la studiourile teritoriale, programele fiind difuzate pe frecvenţe separate în perioada sezonului estival şi anume, Radio Constanţa în unde medii, Radio Vacanţa în FM.

1999 – 2005: Erau înfiinţate subredacţii ale Radio Vacanța în toate staţiunile litoralului.

2000: Radio Vacanţa avea rubrici celebre precum „Magazinul cu muzică”, „Top 10 RV”, „Radiodiscoteca vacanţei”, sau „Latino party”.

2001 – 2004: Programele Radio Vacanţa puteau fi recepţionate şi în Delta Dunării, în FM (103,4 Mhz – Tulcea).

2001: Era înfiinţat, în Tabăra de copii Năvodari şi gestionat de către Radio Constanţa, postul de radiodificare Radio Vacanţa Copiilor Năvodari, ale cărui programe au fost realizate de către copiii aflaţi în vacanţă, sub coordonarea jurnaliştilor şi tehnicienilor postului, precum şi a cadrelor didactice.

2004: Frecvenţa FM 103,4 Mhz – Tulcea era cedată postului Radio România Cultural, iar după acest an, emisia Radio Vacanţa se reliza în unde medii, pe frecvenţa 1530 Khz – Nufărul Tulcea.

18 august 2004: Radio Constanţa şi Radio Vacanţa începeau să difuzeze jurnale de ştiri în germană, pentru vorbitorii acestei limbi, aflaţi pe litoral, în urma unui acord încheiat de Societatea Română de Radiodifuziune şi unitatea radio a Deutsche Welle, sub egida Network Europe.

2005: În perioada 1 mai – 15 septembrie, se difuzau 40 de ore de program zilnic pe posturile Radio Constanţa, în AM, şi Radio Vacanţa, în FM.

2006: Radio Constanţa realiza şi difuza 11.000 de ore de programe pe postul regional şi pe cel estival Radio Vacanţa.

2007: Radio Vacanţa reintroducea buletinele de ştiri în germană, engleză, franceză, rusă şi a fost introdusă şi limba italiană. În acest an, Radio Constanţa şi Radio Vacanţa au fost organizatori, coorganizatori sau parteneri media la aproximativ 60 de evenimente.

15 iulie 2007: Era fost inaugurată emisia on-line, odată cu lansarea noii pagini de Internet pentru programul estival Radio Vacanţa.

 

Va urma

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri