Din nou S.O.S. Poșta Română(259)
Campania redacției noastre privind situația alarmantă din Poșta Română continuă, așa cum am promis în urmă cu ceva timp. Mai ales că nemulțumirile salariaților din Poșta Română tind să dea în clocot, iar declanșarea acțiunilor de protest pare mai degrabă o chestiune de "când", nu de "dacă".
Sintetizând, revendicările sindicaliștilor din Poșta Română vizează două aspecte-cheie: salariile și siguranța locurilor de muncă. Peste 80% din cei 23.000 de angajați ai Poștei Române au salariul minim pe economie, respectiv, 3.000 de lei brut, adică 1.900 de lei net, fără vreo perspectivă de creștere.
În plus, de aproape doi ani, în cadrul companiei s-au instalat teama și lipsa de speranță, începând cu angajații din aparatul central și continuând apoi cu cei din operațional, din rețeaua poștală teritorială, stări motivate de mesaje transmise de conducere precum că numărul de subunități poștale trebuie să se reducă, iar numărul de angajați trebuie să scadă cu aproximativ 10.000 de salariați.
Dialogul social din companie lipsește cu desăvârșire și orice demers legal al sindicatului (referitor la renegocierea obligatorie a contractului colectiv ori la stabilirea regulamentului de trecere la un sistem de salarizare predictibil pentru toți angajații) este blocat de administrație, care cere sindicatului să accepte că a fost consultat în legătură cu modificările de structură decise de consiliul de administrație în data de 4 noiembrie 2022, deși acest lucru nu s-a întâmplat. 80 % dintre salariați au salariul minim pe economie, 1.900 de lei net, plus tichetele de masă, de 30 de lei pe zi.
Majoritatea salariaților au o vechime în sistem de peste 15-20 de ani, dar, cu toate acestea, nu câștigă mai mult de salariul minim.
În concluzie, revendicările salariaților din Poșta Română sunt: transparență și predictibilitate în actul managerial de la nivelul companiei, implementarea unui sistem de salarizare transparent și predictibil, orientarea activității managementului companiei și spre dezvoltarea firmei, nu doar spre reducerea cheltuielilor de personal prin concedierea salariaților.