FIGURI EMBLEMATICE ALE FOTBALULUI DOBROGEAN: PETRE MARINESCU (III)

FIGURI EMBLEMATICE ALE FOTBALULUI DOBROGEAN: PETRE MARINESCU (III)(656)


Petre Marinescu este inginerul ce a făcut tandem cu Dobrin şi Lăcătuş. Și-a dedicat întreaga viaţă fotbalului: după o carieră impresionantă în care a jucat alături de nume mari, a reuşit perfomanţe ca preşedinte de club - traseul fulgerător al Deltei Tulcea din Judeţeană la Liga I. 

Să trecem la un alt moment din viața acestui mare fotbalist dobrogean și drag prieten.. Fotbalul studenţesc gălăţean are o frumoasă şi îndelungată tradiţie, cu cele mai mari performanţe înregistrate în urmă cu patru decenii. Mulţi dintre jucătorii care reuşeau atunci istorica participare în Cupa Cupelor au fost acum invitaţi speciali ai continuatoarei CS Universitatea "Dunărea de Jos".

Vârful istoric al echipei studenţeşti gălăţene, care s-a numit de-a lungul anilor Ştiinţa, Politehnica şi CSU, a fost în 1976, când din postura de divizionară secundă a ajuns până în finala "Cupei României" - 0-1 cu Steaua, gol marcat de Iordănescu - şi în competiţia europeană Cupa Cupelor. O parte dintre fotbaliştii care atunci desfătau publicul gălăţean pe "Portu Roşu" se reîntâlnesc mai mereu la tradiţionala reunire anuală "Memorialul Ion Zaharia", ajunsă la a 19-a ediţie.

"La început, am fost aproape 140 de foști jucători de la Siderurgistul, Știința, Politehnica sau CSU şi iată că la întâlnirea din acest an abia ne-am adunat vreo patruzeci. După tradiție, ne-am întâlnit în Aula Magna a Universității "Dunărea de Jos" cu conducerea instituției. Am depănat amintiri legate de mediul studențesc și, evident, de viața fotbalistică", a povestit Petre Marinescu, inițiatorul Memorialului și căpitanul echipei din acea generaţie, care a jucat cu Boavista Porto în Cupa Cupelor.

Printre cei pe care i-a îmbrăţişat s-au aflat: Teodor Adam, Andrei Psquali, orădeanul Mureşan, Trofin, Gh. Tănase, Gh. Dobre, Pascu, Pisău, Filip Dinu şi Nicu Boghici. Cu mare plăcere rememorând acele timpuri, reamintim o parte dintre fotbaliştii care au făcut istorie la Galaţi: Zgardan, Venturino, Decebal Neagu, verişorii Ion şi Voicu Ricu, Buculei, Pac, Lehăduş, Dima, Georgescu, Enache, Cramer (alis "Bigudiu"), Lala, Diaconescu şi mulţi alţii. Fotbalul studenţesc a avut parte şi de câţiva antrenori de renume: Ion Zaharia, Guţă Tănase, Miti Comşa, Dragoş Cojocaru, Alexandru Miron...

CS Universitatea "Dunărea de Jos" Galați este un club de fotbal din România înființat în anul 1953, ca secție în cadrul unui club sportiv fondat în anul 1951. A fost refondat în 2017. Apoi noua echipă studențească se desființează în 1982. Clubul a luat ființă în anul 1951 cu titulatură Asociația Sportivă Știință Galați odată cu înființarea Institutului Mecano Naval. În anul 1966 a devenit C.S. Politehnica Galați pe lângă Institutul Politehnic iar în anul 1974 prin fuziunea cu Asociația Sportivă Știință Învățământ din cadrul Institutului Pedagogic Galați a luat ființă C.S.U. Galați.

Și-a început activitatea în anul 1951 cu două secții : handbal masculin în 11 și volei masculin adaugându-se în 1953 secțiile de atletism și fotbal. În anul 1953 este înființată echipa de fotbal a clubului, ocupă locul 7 în Campionatul Regional și devine campioană Universitară în anul 1953, locul 2 în anul 1955 cu promovare în Divizia C și locul 5 în anul 1956-1957. A promovat în Divizia B în 1961-1962, ocupă locul 7 și se menține până în anul 1977. Între anii 1977-1980 activează în Divizia C, și Divizia B în perioadă 1979-1982 când după retrogradare și fuzionarea cu FCM Galați echipă se desființează. CSU Galați nu a jucat niciodată în Divizia A. Echipa a fuzionat în 1982 cu FCM Galați, rezultând echipa Dunărea CSU.

În anul 1965 echipa Știința a câștigat Campionatul Național Unversitar, iar în anul 1975 echipă CSU Galați ajunge în finală Cupei României unde este învinsă de Steaua București cu 1 – 0, rezultat ce îi aduce participarea în Cupa Cupelor unde este eliminată de formația portugheza Boavista Porto. Conducerea tehnică a fost asigurată de renumitii tehnicieni : Rusu, Iovita Iovicin, Rădulescu Petre, Comsa Dumitru, Stancu Vasile, Guță Tănase, Simionescu Cornel, Hostiuc Nicolae, dar în mod special Zaharia Ion și Cojocaru Dragoș sub comandă cărora echipă a obținut cele mai frumoase rezultate.

Echipa fotbal junior a activat pe același traseu – Știința – Politehnica- C.S.U. – sub conducerea tehnică a lectorului Alexandru Miron. A promovat mulți juniori la echipa de seniori. A disputat finală Campionatului Național de juniori în anul 1964 fiind învinsă de CFR Cluj cu 1 – 0. Activitatea secției de fotbal a fost sprijinită pe toată durată existenței de lectorul Tusac Ion – în calitate de președinte precum și celelalte cadre de conducere din centrul universitar gălățean. Pe 25 septembrie 1965, după 5 etape din tur disputate Știința Galați devine Oțelul Galați.

Cea mai bună performanță din istoria clubului este calificarea în finala Cupei României în sezonul 1975-76 (în timp ce echipa se afla în Divizia B), pierdută cu 1-0 în fața echipei Steaua București. Echipa care a fost la un pas de câștigarea Cupei a avut următoarea componență: Tănase - Pasquale, Olteanu, Marta, Șarpe - Păunescu (Ene), Bejenaru, Georgescu (Cotigă) - Kramer, Marinescu, Dobre, antrenor fiind Ion Zaharia. Deoarece în acel an Steaua câștigase și campionatul, CSU a reprezentat România în Cupa Cupelor, fiind eliminată de echipa portugheză Boavista Porto, după două înfrângeri (2-3 și 0-2). Golurile gălățenilor au fost marcate de Petre Marinescu și Valentin Kramer.

De-a lungul istoriei studenții au avut câțiva jucători notabili ca: Ioan Crucianu, Mihail Bejenaru, Tudorel Stoica, Gheorghe Tănase, Valentin Kramer, Mihai Olteanu, Petre Marinescu, Teodor Cotigă, Mircea Șarpe, Ene Aret, Filip Dinu, Nicolae Boghici, Stere Adamache, Dumitru Marta, Andrei Pasquale, Florin Păunescu, Octavian Georgescu, Constantin Chiriazic, Paul Enache, Dandu Ustabacief, Victor Angelescu, Mihai Dobre, Trofin, Constantin Brescan, Tănăsescu, Constantin Țolea, Popanica, Dinu, Nan, Crăciunoiu, Bezman, Oană, Negoiță, Anghelini, Balaban, Galan, Teoharie, Tasci, Diaconescu, Liviu Seceanu, Viorel Popoacă, Constantin Săulea - a nu se confunda cu deputatul Dănuț Neculai Săulea (PRM), Szikler, Korteszy, Grigore Bozi, plus o minunată galeric, unică la aca oră în țară, condusă de Cornel “Gușatu” Ciupercă. Antrenori Notabili: Ion Zaharia,Dumitru Comșa, Dragoș Cojocaru

 

Note

„About”. Arhivat din original la 27 iunie 2018.

„În Galați apare Oțelul”. Echipe de tradiție. 13 iunie 2016. Arhivat din original la 7 iulie 2019. Accesat în 27 iunie 2018.
Lungu, Dănuț (27 septembrie 2011). „Boavista ne-a vizitat in '76”. Viața Liberă. Accesat în 26 iunie 2018.

În editia 1960-1960 încã nu se reînfiintase Divizia „C”, câstigãtoarele pe regiuni dând baraj direct pentru Divizia „B”

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri