Continuare din ediția trecută
Petre Marinescu este inginerul ce a făcut tandem cu Dobrin şi Lăcătuş. Și-a dedicat întreaga viaţă fotbalului: după o carieră impresionantă în care a jucat alături de nume mari, a reuşit perfomanţe ca preşedinte de club - traseul fulgerător al Deltei Tulcea din Judeţeană la Liga I.
Pet Pentru Secția de fotbal a C.S. Dinamo Brașov, simpatia brașovenilor a fost fără margini în anul 1950, simpatie câștigată datorită faptului că echipa s-a clasat pe primul loc în seria I-a, a diviziei B, promovând pentru anul următor în elita fotbalului românesc. La rândul ei, echipa de fotbal de la Clubul Dinamo Obor din București a cucerit inimile bucureștenilor cu un fotbal de tehnică individuală a jucătorilor și a concepțiilor tactice pregătite cu minuțiozitate.
La Brașov echipa a venit cu antrenorul Petre Rădulescu. De ce această echipă a fost transferată de la Dinamo Obor la Dinamo Brașov, în anul 1950, nu pot relata pentru că nu am nici un fel de informații, până la momentul realizării acestui articol. Pot să vă spun, însă, că din primul lot de jucători îmi reamintesc de Gheorghe Frut, Dan Sârbu, Marin Apostol, Ion Cioboată. În anul 1951, s-a mai completat echipa, cu Constantin "Tică" Constantinescu, Petre Badea, Titus Ozon, Ștefan Hidișan, Mihail Cicerone, Dumitru Stamate s.a., -Călin Ganea și Nicolae Campo- ultimii doi, mai târziu și "stâlpi" ai echipei de fotbal FC Steagul Roșu Brașov.
Fotbaliștii dinamoviști au ocupat locuri modeste în campionatul național Divizia A, dar au jucat un fotbal înviorător, care a plăcut suporterilor și a animat simpatia brașovenilor - cum am menționat la început. În anul 1957, secția este transferată la Cluj.
În Ediția 1958/1959 promovează în Divizia A, sub conducerea tehnicianului fotbalist Silviu Ploeșteanu. Clubul de fotbal FC Steagul Roșu Brașov.
Clubul de fotbal FC Steagul Roșu Brașov a fost înființat în toamna anului 1936 sub numele "Uzinele Astra Brașov", fiind urmașul clubului "Brașovia Brașov". A apărut prima dată în sezonul 1937/1938 al diviziei C în fotbalul românesc. În ediția 1958/1959, echipa Steagul Roșu Brașov promovează în Divizia A (cum am mai menționat) urmând ca în anul 1960 să ocupe locul doi de vicecampioană. Este generația cu care Silviu Ploeșteanu și-a clădit marea echipă care va cuceri apoi "Cupa Balcanică" intercluburi în anul 1961. De altfel, este prima echipă românească de fotbal care a reușit să câștige un trofeu internațional. Echipa alcătuită cu: Nicolae Proca, Emanoil Hașoti, Gh. Fusulan, Gh. Ciripoi, Tică Constantinescu, Gh. Percea, Octavian Zaharia, Gh. Raicu, Nicolae Campo, Ioan Szigeti, Alex. Meszaros, Vasile Seredai, Călin Gane, Valer Târnăveanu, Ștefan Hidișan și Dorin Necula.
În "Cupa Orașelor Târguri" 1965/1966, Steagul Roșu Brașov învinge echipa spaniolă Espanyol Barcelona la Brașov cu 4-2 (tur: 1-3).
Cei care și-au înmânat fanioanele cluburilor au fost căpitanii de echipă Nicolae Campo și renumitul Alfredo di Ste`fano. Generația următoare a clubului a dat echipei naționale trei jucători: Nicolae Pescaru,
Stere Adamache "Baronu" și Mihai Ivăncescu, supranumiți și "trio-ul mexican" pentru că au participat la "Campionatul Mondial 1970" din Mexic.
După 21 de ani, antrenorul Silviu Ploeșteanu se retrage din activitate. Îl va urma Valentin Stănescu. Acesta încorporează jucători mai tineri alături de unii din cei cu state mai vechi de serviciu. Îmi amintesc cu bucurie de Petre Kadar, Marin Olteanu, Leon Rusu, , Ghe. Șerbănoiu, Adrian Hârlab, Nicolae Florescu și Alexandru Gergely.
De neuitat este și partida istorică în "Cupa UEFA", ediția 1974/1975, disputată la Brașov, meci în care "Stegarii" înfrâng echipa Besiktas Istambul cu 3-0. În generația din anii `80 apar nume noi. Este generația care a readus fotbalul brașovean din nou pe prima scenă, după cinci ani de divizie secundă. Au reușit: Vasile Papuc, Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Valer Șulea, Costel Spirea, Vasile Bențea, Adrian Furnică, Gherasim Chioreanu, Constantin Manciu, Nicolae Bucur, Nicolae Adami, Mihai Panache și Petre Marinescu.
Petre este autorul cărții „Driblinguri pe gazonul amintirilor” în care evocă, printre alții, pe regretații jucători târgovișteni Gicu Dobrin, Gigi Tătaru, Tică Gheorghe, Claudius Sava sau Nicuşor Kallo.
La lansarea cărții de la Târgoviște au ţinut să fie alături de Petrică Marinescu nume grele ale fotbalului târgoviştean, precum Ion Ene, Ionel Pitaru, Alexandru Florea, Marin Olteanu, Gheorghe Becheanu, Titi Ionescu, Nicu Enache, Sandu Rus, Şerban Necşulescu, dar şi alţi oameni sensibili. A lipsit nejustificat directorul tehnic Silviu Dumitrescu, fostul coleg al „Grecului”. Nici măcar antrenorii echipelor de seniori şi juniori nu au ajuns la prezentarea cărţii, probabil de frică, singurii care nu s-au temut de represalii fiind Septimiu Burtescu şi Dorin Nistor.
Petre a condus și clubul din Tulcea ca preşedinte mai mulţi ani. În Dâmbovița grecul a jucat alături de doi componenţi ai lotului Guadalajara 1970, Gicu Dobrin şi Gigi Tătaru, de singurul portar declarat cel mai bun fotbalist român al anului, se întâmpla cu Narcis Coman, în campionatul 1977-1978, pe când apăra la CS Târgovişte, dar şi de Ion Ene şi Ionel Pitaru, selecţionaţi în naţionala olimpică şi de tineret a României, unde au jucat alături de Helmut Duckadam, Mircea Sandu sau Florin Marin.
- Va urma