Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Atacuri la persoană în loc de argumente: Președintele CJC Mihai Lupu răspunde acuzațiilor cu transparență și responsabilitate

Atacuri la persoană în loc de argumente: Președintele CJC Mihai Lupu răspunde acuzațiilor cu transparență și responsabilitate (2929)


Un argument ad hominem, cunoscut și ca argumentum ad hominem (latină: „argument la persoană", „argument împotriva omului") constă în a riposta, la un argument sau la o afirmație despre un fapt, prin atac la persoana care a prezentat argumentul sau a făcut afirmația, în loc să se adreseze subiectul argumentului sau să se furnizeze o dovadă contra afirmației. Această eroare logică se referă la criticile sau atacul la persoana care face afirmațiile și prin care se încearcă discreditarea argumentului.

Argumentul ad hominem este opusul apelului la autoritate în care interlocutorul își bazează valoarea de adevăr a unei afirmații pe autoritate, pe cunoștințele sau pe poziția persoanei care a făcut inițial afirmațiile. De aceea, chiar dacă argumentul ad hominem poate face o afirmație mai puțin convingătoare, arătând că persoana care face afirmația nu are autoritatea, cunoștințele sau poziția de a face acele afirmații sau a făcut afirmații eronate în trecut despre subiecte similare, totuși, nu poate furniza un contraargument infailibil.

Argumentul ad hominem este eroarea logică cea mai cunoscută și de obicei menționată în introducerile la manualele de logică și în manualele de gândire critică. Atât eroarea logică în sine cât și acuzația de a fi comis-o sunt frecvent fluturate în discursuri. Ca tehnică în retorică este foarte puternică și des folosită datorită înclinației naturale a creierului uman de a recunoaște șabloane. Evident, se poate înjura și fără atac la persoană.

Acum avem ca areal o țară dezintelectualizată, cu o tendință de emigrație a nonmeseriașilor în curs de accentuare. Evenimentele politice și sociale curente din întreaga lume par să fi dus la dispute și argumentări record. Dacă până în urmă cu puțin timp feedback-urile de Facebook erau pline de postări cu pisici, bancuri si poze cu copiii prietenilor, acum peste 70% din postările din social media sunt de natură politică, iar tonul este unul destul de virulent. În mod cert există motive pentru situația actuală, iar oamenii devin din ce în ce mai activi din punct de vedere politic, chiar și cei care înainte nu aveau astfel de preocupări.

Cu toții au opinii, mai mult sau mai puțin bazate pe argumente, și nimeni nu are o problemă din a le expune cu voce tare, oricând și oriunde. Sigur, de dorit ar fi evitarea atacurilor la persoană. Evitarea acestor atacuri la persoană este, însă, un element de bază al discursului civilizat. Iar dacă vei reflecta cu atenție, vei ințelege că atacurile la persoană nu reprezintă nimic altceva într-o dispută decât niște argumente eronate. Înțelegând acest fapt simplu, vei fi mai pregătit să le eviți data viitoare. Deși nimeni nu e perfect…

Deși suntem complet îndreptățiți la opinii politice – și suntem, de asemenea, îndreptățiți să exprimăm aceste opinii într-o varietate de moduri, trăim într-o lume cu destule dezacorduri și cu o mulțime de puncte de vedere pe tot felul de probleme. În aceste timpuri, trebuie să ne reamintim că în final cu toții suntem oameni și suntem parte a aceluiași scenariu. Și oricât de greu ar părea, majoritatea oamenilor – indiferent de poziția politică – au de cele mai multe ori aceleași obiective de a face din această lume un loc mai bun. Într-un climat asediat de dezacorduri, haideți să ne reamintim că orice discurs ar trebui să fie respectuos și civilizat!

De ce am făcut acest preambul, de profesor universitar cu specializare în acest domeniu la articolul nostru? Pentru că analizând ultimele apariții din presa constănțeană observ un șir de atacuri la persoană îndreptate împotriva președintelui CJ, MIHAI LUPU. Unele comandate din exteriorul familiei politice din care face parte, altele posibil chiar din interior, Dumnezeu să-i mai înțeleagă pe cei angrenați în dispute politice de doi lei, frizând absurdul. Degeaba acesta precizează:

“Așa cum am mai declarat în nenumărate rânduri, NU am tolerat și nu voi tolera nicio formă de favorizare sau atribuire incorectă a contractelor. Instituția pe care o conduc achiziționează serviciile oricărei societăți sau companii care îndeplinește cerințele stabilite, dar mai ales, care respectă criteriile legale, indiferent dacă această entitate are sediul social stabilit în Constanța, București, Timișoara, chiar și Iași, considerat de anumiți reprezentanți mass-media, orașul meu natal. Locul meu de naștere este orașul Podu Iloaiei din județul Iași, de unde am plecat în urma cu peste 40 de ani. Cât despre această companie, Front Point Consulting SRL, am auzit astăzi pentru prima dată, citind acest articol tendențios, complet nefondat și menit să dezinformeze opinia publică. Acest tip de asociere greșită poate submina încrederea în instituția Consiliului Județean Constanța, instituție în cadrul căreia, așa cum bine știți, funcționează un aparat de specialitate și un serviciu de achiziții. Aceste contracte nu sunt “servite” pe masa președintelui CJC, ele sunt rezultatul unui proces care a parcurs, în prealabil, etape bine definite și a respectat toate procedurile legale. În concluzie, vreau să vă asigur că nu există nicio legătură între mine și firma menționată în acea știre. Este important să fim responsabili în ceea ce privește informațiile pe care le distribuim și să nu cădem în capcana răspândirii de știri false”.

În felul acesta Domnia Sa a considerat că trebuie să răspundă diplomatic celor de la ZIUA de Constanţa, aflați într-o postură cel puțin de neînțeles, în domeniu. Sigur și cititorii doresc celor acuzați să fie sursa schimbării și să promoveze informații corecte și verificate.

Mai pe înțelesul cetățeanului de pe zebră, ar fi vorba, chipurile, de un contract atribuit direct cu o valoare de 119.000 lei fără TVA prin care Compania Front Point Consulting SRL din Iași va realiza un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui „Adăpost pentru animale” în județul Constanța. Asociat unic și administrator este Bogdan Georgian Gavrilescu pe care îl regăsim și în alte trei societăți comerciale:Mecon Domino SRL, Grup Domino SRL și Citizen of Technology SRL. Front Point Consulting SRL are un singur angajat și figurează cu alte 17 contracte din achiziții publice. Compania a fost înființată în 2020 și are sediul social în Iași, nu în Podu Iloaiei, orașul natal al președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Obiectul principal de activitate este consultanță pentru afaceri și management.

Deci o minciunică care se vrea tsunami. Așa să fie oare? Mira-m-aș.

În decembrie 1989 am luptat pentru libertatea de exprimare.

Unde s-a ajuns cu povestea constatați și singuri în analiza noastră. Q.e.d.
 
 
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri