Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(318)


AMALGAME

 

* Prima barcă de mare viteză a ajuns în Mamaia! Peste câteva zile, aici va avea loc o etapă a Campionatului Mondial XCAT. O barcă de mare viteză, utilaje și câteva containere cu logistică au ajuns deja pe malul lacului Siutghiol, în parcarea din zona hotelului Rex.

În a doua jumătate a lunii iunie, pe lacul Siutghiol din Mamaia, va fi organizată o etapă a Campionatului Mondial XCAT. Pentru aceasta competiție, Primăria Constanța a alocat bani de la bugetul local.

Bărcile de mare viteză revin în Mamaia, după o perioadă de 14 ani. În perioada 2007-2009, aici s-au desfășurat
etape din campionatul Formula 1 pe apă Class One.
 

* Deși cercetătorii susțin că sacrificarea păsărilor ihtiofage nu va avea ca rezultat creşterea resursei piscicole,  pescarii şi autorităţile din Delta Dunării apreciază actul normativ în baza căruia cormoranii din amenajările piscicole private vor putea fi extrași controlat.  

Mihai Marinov, specialist al InstitutuluiNaţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării a declarat pentru AGERPRES că reducerea numărului cormoranilor va afecta şi populaţia de pelicani, pasăre simbol a Deltei, pentru care turiştii vizitează Rezervaţia.

Mihai Marinov a amintit că principala cauză a scăderii resursei piscicole este sistematizarea Rezervaţiei, care a presupus transformarea luciului de apă în amenajări stuficole iniţial, apoi în amenajări agricole, schimbările făcute în Deltă de-a lungul timpului afectând resursa acvatică.

El a atras atenţia că existenţa cormoranilor este o dovadă a faptului că în Deltă există peşte, aşa încât această activitate poate fi declarată una durabilă. Pescarii şi localnicii cunosc legătura dintre cormorani și peşte. Modificările Legii nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic permit extragerea controlată a cormoranilor din amenajările piscicole private din Deltă şi complexul Razim-Sinoe, tot anul, în baza unei cote de recoltă, în condiţiile în care în Rezervaţie nu este permisă vânătoarea. 

Schimbările legislative vor intra în vigoare după promulgarea legii şi sunt aşteptate de pescari. Proprietarii de incinte piscicole din Deltă susţin că pagubele provocate de cormorani ajung şi la 80% din producţia anuală, potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Gabriel Marinov. El a atras atenţia asupra faptuluică extragerea controlată a cormoranilor din Rezervaţie va avea un traseu similar cu cel al extragerii controlate a şacalilor din Deltă.

Potrivit INCDDD, în Rezervaţie, trăiesc trei specii: cormoranul mic, specie strict protejată  –aici se află aproape 60% din populaţia mondială,  cormoranul mare şi cormoranul moţat, această ultimă specie fiind foarte rară.

Anul trecut, în Deltă au fost număraţi circa 40.000 – 50.000 de cormorani, respectiv aproximativ 10.000 de perechi.

Guvernul intenționează transferarea celor 15 spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile locale, pentru ca serviciile acestora să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunităţii.

 

* Guvernul intenționează transferarea celor 15 spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile locale, pentru ca serviciile acestora să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunităţii.

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța are în subordine Spitalul Port și ambulatoriul de specialitate, din bulevardul I.C.Brătianu. Managerul unității sanitare, dr. Iuliana Botezatu, spune că Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța ar trebui să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor și nu să treacă în subordinea autorităților locale, întrucât reglementările internaționale prevăd ca portul să aibă un spital.

 

A consemnat moș Ion Roată de la ROTATIVĂ

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri