Canalul Sulina -  Investiții masive pentru tranzit și siguranță

Canalul Sulina - Investiții masive pentru tranzit și siguranță(299)


INVESTIȚII DE 17,7 MILIOANE EURO LA CANALUL SULINA

Ministerul Transporturilor continuă investițiile pentru creșterea capacității de tranzit și a siguranței pe Canalul Sulina.


Acesta tocmai a înregistrat un nou record istoric, de 476 nave în luna mai. Autoritățile vor să cumpere prin licitație un sistem modern de semnalizare și trei nave tehnice. Valoarea totală cumulată a celor 2 proiecte este de 17.709.311,80 euro cu TVA, iar sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Proiectul beneficiază de 85% finanțare UE și 15% finanțare de la bugetul de stat.

”Așa cum spuneam în luna aprilie, avem în lucru 2 proiecte pentru creșterea capacității de trafic pentru Canalul Sulina, iar astăzi, am demarat deja procedura de achiziție iar în urma expirării termenului de depunere a ofertelor, astăzi, au fost depuse 2 oferte pentru unul dintre ele, respectiv pentru proiectul de achiziție a unui sistem modern de semnalizare senal pe Canal Sulina. Oferte au fost primite din partea unor companii din Spania și Marea Britanie. Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 geamanduri cu diametrul cuprins între 1.500 mm – 1.800 mm, 12 bucăți geamanduri cu diametrul cuprins între 2.400 mm – 3.000 mm, 235 bucati lămpi dotate cu AIS și panou solar și 2 bucăți echipamente tip PELs”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.

Pentru cel de-al doilea proiect, care presupune achiziția a trei nave tehnice, din care 2 nave pentru semnalizare și o navă pentru transportul piloților, ofertele au fost depuse la începutul lunii mai, acum aflându-se în procedura de evaluare a acestora.

”Precum este cunoscut, creșterea capacității de tranzitare a canalului Sulina, precum și creșterea siguranței navigației pe acest sector de Dunăre, reprezintă o prioritate importantă pentru Guvernul României, având în vedere că Dunarea reprezintă o arteră foarte importantă de transport”, spune Scrioșteanu.

În luna aprilie, de asemenea, în scopul creșterii capacității de tranzit pe Canalul Sulina, în baza unui Acord de Parteneriat cu Guvernul Francez, România a primit din partea Franței o navă pilotină, care transportă deja piloții între uscat și bordul navelor pe care le pilotează pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă.

De asemenea, dacă în luna martie 2023 a fost inregistrat un număr record de nave ce au tranzitat Canalul Sulina (408 nave), prin continuarea eforturilor de îmbunătățire a managementului, în luna mai a fost înregistrat un nou record istoric al navelor ce au tranzitat Canalul Sulina – 476 nave.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri