DUMITRU VIOREL FOCȘA propune soluții pentru creșterea salariilor profesorilor

DUMITRU VIOREL FOCȘA propune soluții pentru creșterea salariilor profesorilor(1281)


Greva continuă, dar Deca se bucură că 10.000 de profesori au renunțat. Pune asta pe seama încrederii dascălilor în Guvern. Conform ministrului de resort avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă.

Personal am însoțit azi un elev să se înscrie la examenul de BAC dar a fost izgonit și mai ales jignit că deranjează personalul aflat în grevă. Secretarele unor licee întrec orice închipuiri de nesimțire, aspect de care a trebui să se țină cont la concluzii. Sigur, de dorit ar fi o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

După sursele noastre la ora de față procentul celor care sunt încă în grevă e aproape 53%. Ministrul a mai spus că momentan examenele nu se amână, dar că se va ajunge la această situație dacă greva nu se sparge până vineri.

Potrivit calendarelor examenelor naţionale, Bacalaureatul ar trebui să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În 26 iunie ar trebui să înceapă probele scrise ale examenului. Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie.

Este de înțeles îngrijorarea copiilor din anii terminali și a părinților lor. În primul rând, a celor care au nevoie de diplomă de bacalaureat până la o dată precisă, pentru confirmarea locului la facultăți străine. Dar nu numai a lor. Prelungirea stresului, incertitudinea, oboseala macină și fac ca un moment oricum dificil să fie de-a dreptul de coșmar.

Dar este de înțeles și înverșunarea profesorilor, care, să nu uităm, stau în grevă pe banii lor. Ani de zile au fost ignorați, pasați, mințiți, până când au recurs la presiunea de ultim resort a examenelor naționale.

Cine e de vină pentru situația imposibilă în care s-a ajuns? În mod evident, guvernul și președintele care au crezut că, din nou, mimează ceva, mermelesc ceva, mint cât încape și așa sar pârleazul. Doar că tactica aceasta a adus nu numai profesorii, ci întreaga societate la o neîncredere totală în tot ce spune politicul, ceea ce reprezintă primul pas spre starea de țară neguvernabilă.

În toată această vacanță de 5 zile nimeni nu a făcut un gest către profesori, nimeni nu a încercat o deblocare, o altă soluție. Doar țâfnă și amenințări mai mult sau mai puțin voalate ca după blocuri.

Între timp, capetele din coaliție s-au întors la rotativă, cum să scape liberalii de belea și să o preia Marcel Ciolacu, cum să pună mâna pe oile mai mândre și mai cornute ale UDMR. În privința Educației s-au spălat pe mâini și mizează pe învrăjbirea cu părinții, intimidare și suspendarea salariilor.

S-a gândit cineva serios la efectele amânării examenelor naționale? Dar și dacă va merge? S-a gândit cineva câți profesori se pregătesc să părăsească sistemul de educație de la care nu mai așteaptă nimic? Cei mai buni, de altfel.

E proastă calitatea Educației acum? Să vedem ce va fi atunci când vor rămâne doar cei care nici nu merită, nici nu pot spera la mai mult decât câștigă acum. Modul golănesc în care fost tratată greva din Educație, fără dram de onestitate, cinismul învrăjbirii categoriilor sociale și profesionale, este simptomatic. Sigur că sunt în corzi, între prăpăstii: PNRR, deficit excesiv, gaura bugetară, proteste endemice, campania.

Dar asta e doar vina lor, a celor care au crezut că pot păcăli la fel, la infinit, pe toată lumea. Una peste alta, a fost o dovadă de inadecvare, chiar de sfidare, de necrezut, mai ales în contextul dat.

V-ați gândit că prelungirea grevei este o economie la buget, că și din motivul ăsta guvernul nu se grăbește? Nu se plătesc salariile în această perioadă și, iată, zi cu zi, o economie! O economie mică, dar la cât au golit bugetul, e bună și asta. Când s-a scumpit energia și s-a declanșat avalanșa prețurilor, bugetul a câștigat prin tva.

Acum, dacă tot vor trebui să mărească salariile, de ce să nu contribuie și greviștii cu o mică sumă? Dacă ar ști că vor fi dați în judecată pentru că din rea voință au prelungit greva, neacordând niște drepturi firești și ar plăti paguba nu de la buget, ci din buuzunarele lor, s-ar mișca mai repede. Nu cred că-i duce capul să facă această socoteală.

Pe de altă parte, decența înseamnă supraviețuire, nicidecum renunțarea de a te îmbrăca de la SH. Se tem de implicarea unui partid în această grevă dar nu se tem că în structurile de conducere, în toate, sunt numiți la propriu membri de partid. Trăiesc agonia acestor zile că așa le-am simțit, ca pe o agonie…

Iubesc elevii și am doar lacrimi în ochi, dar așa cum am ajuns, este greu să mergem înainte... Un aspect este de menționat: profesorilor li s-a spus de către liderii de sindicat că își vor recupera zilele de grevă, deci banii, prin recuperarea materiei nepredate/neconsolidate conform planificărilor. Prin urmare, greva se face știindu-se că nimeni nu pierde niciun ban.

Nimeni nu vorbește despre asta, nu este doar despre examene, ci și despre prelungirea anului școlar și chemarea la școală a elevilor. Sau despre recuperarea materiei prin suplimentarea zilnică a orarului elevilor, până la amortizarea săptămânilor de grevă. Sau despre recuperarea în zilele de sâmbătă. Și aici se pune o problemă de etică: este corect față de elevi?


Sper ca această grevă să zdruncine serios clasa politică, acum și în viitor, oricare ar fi ea. Acum avem stat neguvernabil dar și neguvernat. Ne vom reîntoarce în lumea a treia.

Bani pentru creșterea salariilor profesorilor ar fi. Chiar incisivul deputat constănțean DUMITRU VIOREL FOCȘA într-o declarație politică oferă unele soluții chibzuite și aplicabile imediat. Chiar dacă ipocrizia politică a atins absolutul, mai ales că “generalul Ciucă, susține că nu are bani. Punct de vedere straniu, dacă ne gândim că până acum au fost bani pentru măririle de pensii speciale ale magistraților și parlamentarilor, pentru creșterile salariale fabuloase ale primarilor și președinților de consilii județene, pentru mii de sinecuri inventate în aparatul de stat unde, pe banii noștri, lucrează amantele, rudele și obligațiile de partid ale unor politicieni de mucava pentru care interesul național este sinonim cu interesul buzunarului propriu! Cei 500 de lei cu care vor rămâne cadrele didactice după aplicarea ordonanței de urgență, sunt praf în ochi! Iar asta o știe toată lumea! Dar, stimați colegi, haideți să vedem ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor! Un prim rând de soluții imediate, ar fi: tăierea pensiilor speciale, interdicția cumulului pensiei cu salariul, tăierea primelor acordate nejustificat de către companiile de stat chiar și atunci când au pierderi, reducerea armatei de funcționari publici, scăderea lefurilor de mii de euro din companiile de stat, desființarea tuturor comitetelor și agențiilor ale căror membri au salarii de mii de euro, reducerea armatelor de șoferi și a parcurilor auto ale ministerelor, instituțiilor și companiilor de stat, eliminarea excepțiilor fiscale, reducerea sau tăierea subvențiilor de zeci de milioane de euro date partidelor, care ajung să bage acești bani în presă. Prin urmare, soluții sunt, voință politică, în schimb, nu! De 30 de ani, Educația în România a fost subminată, viitorul copiilor noștri ajungând să fie decis de absolvenți târzii de facultăți anonime, de plagiatori și de oameni care disprețuiesc total învățământul pentru că ei înșiși nu au fost în stare să facă nimic serios în viață! Susțin cu toată tăria revendicările cadrelor didactice din România și cer, pe această cale, demisia doamnei ministru Ligia Deca! „

Deci, Unitate, UNIȚI VOM ÎNVINGE! Dumnezeu să ne ajute și să fie cu noi cu toți oamenii care vor binele României și Poporului Român.

Dar, asupra acțiunilor deputatului constănțean DUMITRU VIOREL FOCȘA, secretar general al UNR, în această privință vom mai reveni. Deocamdată urmărim cu interes și îngrijorare desfășurarea grevei/grevelor.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri