Din curtea campionilor

Din curtea campionilor(1217)


* Echipa Farul Constanța are un nou motiv de mândrie după ce a câștigat titlul de campioană a României. Cu o medie de 22,1 ani (conform transfermarkt), formația pregătită de managerul tehnic Gheorghe Hagi a devenit cea mai tânără campioană din Europa. O performanță cu atât mai importantă cu cât în lotul Farului se regăsesc foarte mulți componenți ai Academei Hagi.

De altfel, Farul Constanța este și clubul din Europa care a promovat, în perioada 2018-2023, cei mai mulți jucători în Liga 1 din cadrul Academiei Hagi: 45. Alte statistici ale Farului în ediția 2022-2023: cele mai multe goluri marcate: 76 (medie de aproape 2 goluri/meci), cele mai multe victorii din campionat: 25, cele mai puține înfrângeri din campionat: 5, cele mai multe etape pe primul loc în acest sezon: 34 din 40 (de alte patru ori pe locul 2 și de trei ori pe locul 3), cei mai multi jucători U21 folosiți: 15, cele mai multe goluri din afara careului: 16, golgheterul U21 din campionat: Louis Munteanu – 10 goluri, 40,78% din totalul golurilor au fost marcate de jucători U21 (31 din 76), Gheorghe Hagi, de cele mai multe ori desemnat „antrenorul etapei”: 11 ori, Denis Alibec, de cele mai multe ori desemnat jucătorul meciului: 8 ori, cele mai multe goluri marcate de jucătorii U21: 31, cei mai mulți jucători U21 care au marcat: 6.

* Farul a cucerit al doilea titlu din istorie după cel din 2017, la capătul unui sezon fabulos în care a controlat și condus clasamentul din România, în peste 90 la sută din timp. Gică Hagi și-a răsplătit elevii pe măsura performanței, jucătorii având trecute în contracte bonusuri foarte mari în momentul în care-și îndeplinesc obiectivele la Farul. Astfel, banii pe care îi vor împarți acum cei de la Farul provin din diferența din drepturile TV încasată de club în acest an, datorită locului ocupat anul trecut în Liga 1, iar suma ajunge la circa 500.000 de euro:

”Bineînțeles, sunt ai lor, ei i-au câștigat! Avem bonusuri foarte mari. Nu dăm din prima, dar se câștigă bine. Când îți faci la sfârșit de an socoteala, dar pe performanțe, pe obiective îndeplinite, câștigi bani frumoși la Farul. Noi avem buget făcut pe 5 ani, cum producem banii, de unde vin, tot”, a punctat Gică Hagi la DigiSport, la emisiunea Fotbal Club. Farul va evolua din iulie în preliminariile Champions League, încă din turul I, însă din păcate nu va fi cap de serie. Galatasaray, Ferencvaros, Mostar, Shamrock Rovers sau Maccabi Haifa sunt doar câteva nume pe care dobrogenii le pot întâlni.

* Campioana României, Farul Constanța dorește să se întărească în acest mercato de vară, pentru a face față pe frontul cupelor europene, iar unul dintre jucătorii doriți de formația lui Gică Hagi este un fotbalist de la FCSB. Atacantul Billel Omrani (29 de ani) a căzut în dizgrație la trupa roș-albastră și va pleca la finele acestui sezon, după ce mai mult a fost rezervă în fața lui Andrea Compagno, cel care a marcat de 16 ori. Fostul campion cu CFR Cluj este totuși o țintă pentru dobrogeni, țintă recunoscută de Eric de Oliveira, fostul golgheter al României, aflat în staff-ul lui Farul în prezent:

"E un jucător foarte bun. A fost cel mai bun străin din România la un moment dat. Nu se poate comenta calitatea lui, are o calitate foarte mare. E altceva când te antrenezi cu Mutu, cu Dan Petrescu sau cu Gică Hagi. Fiecare antrenor are ochi și știe ce va face cu respectivul jucător. Ar fi într-un ceas bun, dar nu prea cred în acestă variantă”, a declarat Eric invitat fiind la postul de televiziune DigiSport. Omrani a marcat doar de două ori în 21 de meciuri la FCSB, dar a câștigat per total suma de 430.000 de euro, având în vedere că a primit la instalare un bonus de 250.000. Singurul atacant veritabil rămas în lot la FCSB rămâne acum Andrea Compagno.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri