Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(482)


AMALGAME

 

* Asociația „Kulturale” anunță derularea ediției a IV-a a festivalului POEZIE LA NISIP, în perioada 1-3 iunie 2023, în Corbu, județul Constanța. Născută în primul an de pandemie, ca lectură poetică în cadrul unui proiect de dezvoltare a voluntariatului în rândul tinerilor din comună, activitatea “Poezie la nisip” s-a transformat apoi în festival poetic, reunind autori din toate generațiile, voci lirice distinctive în climatul cultural dobrogean și național.

Dacă în ediția din 2022, au fost aduse împreună poezia românească și cea de factură tradițională niponă, prin invitatul din Japonia, Yusuke Miyake și prin alți doi autori de haiku și tanka din România care au scris împreună și au publicat renku (poezie în lanț), anul acesta, la ediția a IV-a, Corbu își va deschide porțile către mai mulți poeți de la vest de Dunăre (București, Teleorman, Cluj, Iași, Slobozia).

Ca și marea, poezia înseamnă simultan sensibilitate și forță, mister și concretețe palpabilă, taină și dezvăluire, tăcere și vuiet, naștere și renaștere: viață. Plaja Corbu-Răsărit își va împleti propria poezie cu cea recitată de Bogdan Ghiu, Șerban Codrin, Iulia Pană, Șerban Axinte, Hristina Doroftei, Amelia Stănescu, Iulian Talianu, Toni Chira, Ramona Boldiszar, Sorina Rîndașu, Silvia Bitere, Daniela Varvara, Sorin Roșca, Ottilia Ardeleanu, Mircea Lungu, Mara Mihai, Irina Gheorghiță, Mihaela Meravei, Sorin Rosentzveig.

Alături de poeții consacrați, vor fi elevi ai Liceului Teoretic “G. Călinescu” din Constanța, ai Cercului de scriere creativă din Palatul Copiilor, Medgidia, ai Cercului Școlar “Creativ” din localitatea gazdă și ai școlii din Topalu. În recitalurile susținute de poeți la Muzeul de Artă “Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu și la Complexul Muzeal Capidava, din a treia zi de festival, se alătură prozatorul de origine corbeană George C. Dumitru.

Tot în a treia zi, la cel mai mare muzeu de artă rurală din Europa, scriitorul optzecist Bogdan Ghiu, de data aceasta, în ipostază de traducător, va prezenta cartea scrisă de Baptiste Morizot, Estelle Zhong Mengual, Estetica întâlnirii. Enigma artei contemporane.

De asemenea, poezia va putea fi privită și în sinestezie cu artele plastice, grație membrilor filialei Unu Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România care au pregătit două expoziții de cartoline prin care aduc împreună lucrări de artă plastică și fotografie cu versuri ale autorilor participanți, expoziții ce pot fi văzute în a doua zi de festival, la Corbu și, începând cu ora 17, la sediul din strada Eminescu, nr.22, unde va avea loc și lansarea volumului de poezie semnat de Șerban Axinte, Păpădia electrică, Casa de Pariuri literare, ediția a II-a, sonoră, în lectura autorului.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 1 iunie, la ora 14, în Parcul Centrului de Tineret din Corbu, în prezența președintelui filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici, care va fi și comoderator al recitalului poetic din a doua parte a zilei, a directorului revistei „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu, a primarului comunei Corbu, Vasile Lumînare, principalul partener al evenimentului, a consilierilor locali, a invitaților scriitori și a mai multor iubitori de poezie din localitate și din împrejurimi. Pe 2 iunie, de la ora 11,30, recitalurile de poezie și muzică, dar și expoziția pregătită de artiștii fotografi vor fi găzduite de domnul Ion Scarlat, într-un cadru pitoresc din livada proprie Corbu.

În primele două zile, poezia va fi acompaniată de muzică live – folk, pop, rock, prin amabilitatea cantautorilor Ion Scarlat, Laurențiu Marinescu, Valentin Levente, Daniel Chiorăscu, Laurențiu Stoian.

 

* Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Tulcea a capturat circa 300 din cele 400 de exemplare de şacali din Delta Dunării permise spre extracţie şi speră ca până la jumătatea lunii viitoare să încheie acţiunea din rezervaţie. Preşedintele AJVPS, Tudorel Oancea, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă acţiunile de extracţie s-au desfăşurat tot mai greu, din cauza vegetaţiei abundente în care şacalii se pot ascunde.

Efectivele de şacali din Deltă au ajuns la aproape 5.000 de exemplare, iar pentru menţinerea echilibrului faunei cinegetice este necesară capturarea exemplarelor din această specie fără cotă, pe toată perioadă anului. În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, vânătoarea este interzisă, extracţia şacalilor fiind aprobată de Academia Română, după ce mai multe comunităţi s-au plâns din cauza pagubelor pe care le provoacă mamiferele în gospodării. Extracţia şacalilor a început în luna martie, trebuie să se încheie până pe data de 7 iulie şi se execută de echipe constituite de AJVPS în care este inclus şi un reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

 

* O nouă etapă în implementarea digitalizării piețelor, realizată de Societatea Agropiețe SA Tulcea, este plata cu cardul pentru persoanele fizice, direct la tonetele cu legume și fructe din piață.

Digitalizarea în piețele din România este deja implementată în câteva municipii și acest lucru presupune echiparea comercianților cu POS-uri la tarabe, dar și cu posibilitatea pentru cumpărători de a scana codul QR, care oferă informații în timp real despre producători și despre calitatea produselor expuse.

 

 

 A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ


OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri