Un chinez și-a transformat chipul și vocea cu ajutorul  AI, reușind să fure, printr-un apel video, o sumă uriașă de la un om de afaceri

Un chinez și-a transformat chipul și vocea cu ajutorul AI, reușind să fure, printr-un apel video, o sumă uriașă de la un om de afaceri(192)


Un escroc din China s-a folosit de inteligenţa artificială pentru a-şi modifica aspectul într-un apel video şi pentru a pretinde că era prietenul unui om de afaceri de la care a furat mai mult de o jumătate de milion de euro.

Victima, al cărui nume de familie este Guo, a relatat că a primit în luna aprilie un apel video de la o persoană al cărei chip şi a cărei voce semănau extrem de mult cu cele ale unui prieten, relatează AFP, citată de Agerpres. Însă acea persoană era de fapt un escroc, „care a utilizat o tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru a-şi modifica chipul”, potrivit unui articol publicat luni de o companie mass-media asociată cu autorităţile din oraşul Fuzhou.

Ca pretext, escrocul a spus că un alt prieten avea nevoie urgentă de bani pentru a plăti garanţia la o licitaţie. El a reuşit astfel să îl înşele pe Guo şi să-l convingă să îi transfere 4,3 milioane de yuani (570.000 de euro) din contul bancar al companiei sale.

„În timpul apelului video, eram convins că am recunoscut chipul şi vocea persoanei care m-a sunat, deci nu am fost deloc suspicios”, a declarat omul de afaceri, citat în acelaşi articol. Odată efectuat viramentul, afaceristul Guo i-a trimis un mesaj prietenului a cărui identitate fusese furată. În faţa reacţiei prietenului care nu înţelegea despre ce era vorba, întrucât nu era la curent cu acea tranzacţie, omul de afaceri a înţeles că făcuse o greşeală şi a contactat Poliţia.

Poliţia a ordonat băncii să nu efectueze viramentul, iar Guo a putut să recupereze 3,4 milioane de yuani (450.000 de euro), potrivit aceluiaşi articol. Autorii escrocheriei nu au fost identificaţi. 

 

www.digi24.ro

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri