SUS CORTINA! Azi despre actorul EMIL SASSU

SUS CORTINA! Azi despre actorul EMIL SASSU(327)


În iulie 2012 încă un artist constănțean a pășit spre veșnicie.

Emil Sassu, actor al dramaticului constănțean din anul 1953 până la pensionare, s-a stins la vârsta de 83 de ani. Emil Sassu (nea Emil pentru prieteni și mai tinerii lui colegi) a realizat mult peste o sută de personaje, unul mai cuceritor decât altul, captivând deopotrivă publicul și pe specialiști spune Anaid Tavitian mărturisindu-ne că dimensiunea creației artistului a impresionat-o și a mirat-o totodată "făcându-mă să mă întreb mereu, cum a putut nea Emil rezista unui asemenea efort. Și-mi răspund că, probabil, elixirul a fost teribila bucurie cu care s-a dăruit, în fiecare seară, fiecărui personaj pe care l-a creat.

Petre în «Citadela sfărâmată », Frank din «Profesiunea doamnei Warren», Arlechino în «Nora si soacra», Leonil în «Piatra din casă», Frondoso din «Fântâna turmelor», Profesorul «Femeia mării», David Blis al «Blis, o familie trasnita», El - «Jucătorul de table» și altele, și altele, însemnând de fapt mari roluri din opera dramaturgilor: Lovinescu, Show, Goldoni, Alecsandri, Lope de Vega, Ibsen, Noel Coward, Ion Cojar…. Și câte alte nume mari ale dramaturgiei pe care actorul Emil Sassu a abordat-o dezinvolt, cu simplitatea și omenescul care-i erau atât de caracteristice și mai ales cu o intuiție ce n-a dat greș niciodată.

A jucat și în spectacole de operetă și în comedii muzicale. După pensionare, cu energia care l-a caracterizat întotdeauna, a continuat să joace la Teatrul de revistă «Fantasio», fiind și șeful secției de copii și tineret. A jucat și în filme «Vacanța la mare», «Pădurea pierdută», pentru care îl recomandau spontaneitatea, firescul și o fotogenie specială.

Emil Sassu era un ardelean mucalit, tipul de actor popular, iubit și căutat de public, plin de veselie și nerv artistic.

Așa îl vom păstra cu dragoste în inima și amintirea noastră. Să-i fie somnul lin.

A fost unul dintre cei mai străluciți actori constănțeni, să nu uităm asta.

Periplul nostru în lumea teatrului tomitan va continua.

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri