Dobrogeni cu care ne mândrim: RADU  GHEORGHE

Dobrogeni cu care ne mândrim: RADU GHEORGHE(536)


L-am cunoscut în primii ani de jurnalism când trebăluiam pe la ziarul DELTA, adus la 19 ani de maestrul Stelian Savin, ajungând cel mai tânăr gazetar din acel moment din presa comunistă. N-am rezistat decât 3 ani pentru că după Tezele Congresului de la Mangalia, un nenea redactor șef m-a scuipat la infanterie. Nu aveam carnet de partid și nu corespundeam normelor.

În municipiul de la porțile Deltei era o gașcă plăcută formată și condusă de Aurel Ifrim, cu Tora Vasilescu, Nelu Serghei, Paul Prisada, Nicolae Sava, dar mai ales cu neobișnuitul Radu Gheorghe.

Da, Radu Gheorghe (n. 16 ianuarie 1951, Tulcea) acum mare actor român de teatru și film, ale cărui modalități de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (vioară, chitară și flaut).

A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu și Octavian Cotescu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae. A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic.

Maestru al improvizației, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.

În stagiunea 2011-2012 joacă pe scena Teatrului Mic din București în Interpretul și Profesiunea Doamnei Warren.

Discografie: Broasca țestoasă, Versuri- Christian Morgenstern, Muzică-Radu Gheorghe la Cenaclul Flacăra, De-ar fi lumea, muzica Adrian Enescu, Ai ,hai ,muzică Adrian Enescu, Cântec în limba spargă.

Filmografie: Decolarea (1971), Iarba verde de acasă (1977), E atât de aproape fericirea (1977), Totul pentru fotbal (1978), Rug și flacără (1980), Mireasa din tren (1980), Am o idee (1981), Ana și „hoțul” (1981), Grăbește-te încet (1982), Semnul șarpelui (1982), Un echipaj pentru Singapore (1982), Căruța cu mere (1983), De dragul tău, Anca! (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Harababura (1990), Lotus (2004), Adevărul gol, golutz! (2015), E bine și la 60! (2015), Fața nevăzută a... Lunii (2015), Femeia, eterna poveste (2015), Vine, vine primăvara! (2015), Interpretul (2016), Tata este gras... și alte povestiri (2016)

Într-un interviu din excelenta revistă Formula AS din 2010, Radu declara: „Sunt actor din plăcere.”

A studiat vioara la şcoala de muzică, timp de 12 ani. A debutat în 1975, în piesa ''Ferma'' de Eugene O'Neill. A jucat pe scenele Teatrului Naţional, Teatrului Bulandra, Teatrului Ţăndărică, Teatrului Mic, Teatrului Foarte Mic, Teatrului de Artă Bucureşti, remarcându-se în spectacole precum: ''Revizorul'', ''Omul-orchestră'', ''Ucenicul vrăjitor'', ''Dl. Valentino'', ''Ploşniţa'', ''Harap alb'', ''Coana Chiriţa'', ''Aventură în banal'', ''Cavoul de familie'', ''A treia ţeapă'', ''Caligula'', ''Romulus cel Mare'', ''Câştigătorul trebuie ajutat'', ''Prinţesa şi Ecoul'', ''Carte de vizită'', ''Arta improvizaţiei'', ''Ludwig, Niccolo & Jo.'', ''Inimă de câine'', ''Profesiunea Doamnei Warren'', "D'ale Carnavalului'', ''Coada'' ş.a.

Radu Gheorghe semnează şi regia spectacolelor ''Interpretul'', jucat iniţial la Teatrul Foarte Mic, apoi la Teatrul Mic, şi "Contrabasul", jucat la Teatrul Excelsior. A jucat şi în ''Ucenicul vrăjitor'', un alt spectacol de divertisment teatral şi muzical, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti. În septembrie 2018, la Teatrul Dramaturgilor Români a avut loc premiera spectacolului "Dona Juana" de Anca Visdei, a cărui regie este semnată de Radu Gheorghe.

În 1991, după un turneu efectuat, împreună cu alţi artişti români, în Statele Unite ale Americii, Radu Gheorghe a ales să rămână acolo vreme de câţiva ani. După revenirea definitivă în ţară în 1997, a fost unul dintre promotorii spectacolelor de stand-up comedy, fiind angrenat totodată în numeroase proiecte artistice, atât la teatre din Bucureşti, cât şi din ţară.

A fost şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale".

La 8 decembrie 2015 şi-a lansat primul audiobook din carieră, "Tata este gras", o lectură a romanului cu acelaşi titlu al lui Jim Gaffigan, apărut la Editura ACT şi Politon.

În 2005, a primit Premiul de interpretare acordat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF) pentru rolul din filmul ''Lotus'', în regia Ion Cărmăzan. În 2008, la decernarea premiilor ''Păcală'' şi ''Harababura'' acordate de regizorul Geo Saizescu, actorul Radu Gheorghe a primit Premiul ''Dem Rădulescu'' pentru originalitatea şi inventivitatea demersului său artistic, comico-muzical. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, Radu Gheorghe s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida ''Seniori ai teatrului şi filmului românesc'', alături de Ion Besoiu, Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci şi Tora Vasilescu, primind diploma ''In honoris'' din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis. La 13 noiembrie 2019, în cadrul Galei "Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România", care a avut loc la Tulcea, actorul Radu Gheorghe s-a numărat printre personalităţile premiate de autorităţile judeţului Tulcea la manifestările prilejuite de Ziua Dobrogei.

Radu Gheorghe a fost ginerele regretatei Stela Popescu. Radu Gheorghe a fost soțul Doinei Maximilian, fiica înfiată a Stelei Popescu. Stela Popescu s-a stins fulgerător la vârsta de 81 de ani. Marea actriță a murit în locuința sa și a fost găsită de către fiica ei care a sunat la 112. Din păcate medicii nu au mai putut face nimic pentru ea.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri