Sub acest generic redacția noastră, la solicitarea multor cititori iubitori ai acestui sport al bărbăției, va prezenta un mic remember al rugbyului constănțean, disciplină care ne-a adus multe satisfacții.
Să ponim la drum. Franța, Toulouse, decembrie 1986. Campioana en titre a Franței - și totodată cea mai titrată echipă franceză a tuturor timpurilor - Stade Toulousain organiza primul Masters din istoria sportului cu balonul oval (un fel de Campionat Mondial al cluburilor).
Alături de campioana și vicecampioana Franței, invitați de marcă de pe toate continentele (britanicii au refuzat să participe, ca de obicei) - campioanele Noii Zeelande, Australiei, Fidji, Argentinei, Italiei, dar și campioana României, Farul Constanța.
Mastersul a fost câștigat de Stade Toulousain, care a învins în finală revelația competiției - Farul Constanța! A fost o performanță de excepție pentru sportul românesc și, în special, pentru cel constănțean, această finală reușită în Masters de echipa de rugby Farul.
Acum, când nu mai contăm în cupele europene la rugby, mai putem să ne "delectăm" doar cu amintirile. Nu mult după ce pe terenul de rugby "Farul" s-au aniversat 20 de ani de la Masters. Acolo unde s-au întâlnit reprezentanții (din păcate cam puțini...) câtorva generații de aur ale rugby-ului constănțean.
N-au fost numai cei care au jucat în 1986, ci și jucători care au adus glorie pentru rugby-ul constănțean de-a lungul timpului. Sau așa cum declara Mihai Naca (un nume de legendă pentru rugby-ul românesc): "Echipa de rugby Farul a câștigat multe medalii naționale pentru Constanța - 6 de aur, 9 de argint si 7 de bronz, dar și 2 Cupe ale României, plus că a cucerit și recunoașterea internațională".
La întâlnirea oficială a fost prezent și Ion Draica (președinte al clubului la ultimele două titluri). Printre constănțeni s-au "strecurat" și trei rugbiști bucureșteni, invitațti speciali, adversari ai Farului de-a lungul timpului – steliștii Marin Ionescu (autorul primului eseu românesc la Cardiff) și Dodo Munteanu, precum și dinamovistul Ion Gheorghe (mult mai cunoscut ca... Tarzan!). Cel puțin așa nota colegul Lucian Mănescu în ediția din 15 august a cotidianului TELEGRAF.
-va urma-