Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(299)


AMALGAME

 

* La ultima ședință a Consiliului Local Mangalia a fost votat proiectul de hotărâre prin care i se acordă fotbalistului Denis Alibec, titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Mangalia. Distincția i-a fost acordată pentru performanțele din activitatea sportivă, dar și pentru contribuția sa la promovarea imaginii orașului, la nivel național și internațional. Inițiatorul proiectului de hotărâre este consilierul local Neculai Tanasă, fost jucător al echipei Farul Constanța, vicepreședinte al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Originar din Mangalia, Denis Alibec s-a născut în la 5 Ianuarie 1991 fiind în prezent component al lotului de la Farul Constanța (lider în Superligă), echipă antrenată de Gheorghe Hagi. În anul 2016, a fost ales „Fotbalistul român al anului”.


* Proprietarii unei plantaţii de trandafiri din satul tulcean Jurilovca și-au deschis porţile, în acest sfârşit de săptămână, persoanelor care doresc să admire primele inflorescenţe ale lunii mai. Liliana Echimov, proprietara plantației, a declarat colegilor de la Radio Constanța că grădina are o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, iar în spatele acesteia se vede lacul Goloviţa din complexul Razim-Sinoe. Din trandafiri, proprietarii plantaţiei fac diferite produse, inclusiv apă pentru ten. Ziua porţilor deschise în plantaţia de trandafiri din Jurilovca este la a doua ediție. Evenimentul face parte din proiectul ”Degustă Jurilovca”, realizat împreună cu asociaţia ”Descoperă Jurilovca”, având ca obiectiv promovarea gastronomia autentice locale.

 

* Adriana Lucaciu şi Răzvan Voiculescu și-au lansat, tot la Jurilovca, ultimul volum al trilogiei ”Bucătăria hoinară”, intitulat ”Bucătăria hoinară se gătește de plecare”, satul tulcean fiind primul din România care organizează un asemenea eveniment. Lansarea albumului a inclus şi o vizită la cetatea Argamum din apropierea satului, degustări de preparate tradiţionale, plimbări cu caiacele şi cu lotca cu parus, proiecţia filmului care însoţeşte albumul şi un spectacol susţinut de ansamblul folcloric din localitate.

În ceea ce priveşte bucătăriile tradiţionale, Răzvan Voiculescu a apreciat că sunt tot mai puţine. În anii `80, artistul fotograf Răzvan Voiculescu părăsea România, pentru Suedia și Danemarca, unde avea să învețe ce este fermitatea, seriozitatea, democrația. Sufletește însă, nu a părăsit niciodată România și, după ce a revenit în țară, a realizat 15 albume de fotografie despre locuri fascinante din toate zonele etnografice. Pentru realizarea unui album, călătorește 20.000 de kilometri, timp de doi ani, iar o ședință foto poate dura 5-6 ore.

 

* Societatea Navrom Delta SA, singura din judeţul Tulcea care asigură transportul naval subvenţionat pentru mărfuri şi călători, și-a redus cursele în acest sezon turistic față de cel precedent, deși bugetul este asigurat de Ministerul Transporturilor. Directorul executiv al societății, Nicolae Chichi, a explicat colegilor de la Radio Constanța că a decis scăderea numărului de curse întrucât sumele asigurate de minister pentru transportul pe cele trei braţe ale Dunării au rămas la acelaşi nivel ca în 2022, dar preţul combustibilului a crescut.

”Dacă anul trecut, pe relaţia Tulcea-Sulina şi retur, aveam 14 curse pe săptămână, numărul lor s-a redus la 10 pe săptămână. Punctul cel mai critic este relaţia Sfântu Gheorghe-Tulcea, unde anul trecut aveam 6 curse pe săptămână, iar acum avem numai 3 curse pe săptămână, ceea ce este foarte puţin pentru turişti. Pe braţul Chilia, având în vedere că mai există un alt mod de transport, adică rutier, chiar dacă trebuie să trecem cu bacul la Tulcea, în loc de 4 curse avem 3”, a precizat Nicolae Chichi.

Cea mai importantă cursă care a dispărut este cea rapidă, care le oferea turiştilor zilnic posibilitatea să plece din Sulina în jurul orei 13.00, după ce eliberau camerele. Și ruta Tulcea-Periprava, pe braţul Chilia al Dunării, ar trebui asigurată cu nave suplimentare.

”Periprava încă nu este bine legată de alte localităţi şi avem câteva sate importante acolo – Rosetti, Periprava, Letea. Foarte greu ajung turiştii în acea zonă. Cred că dacă am avea un transport regulat mai des pe această relaţie şi zona se va dezvolta corespunzător”, a mai spus directorul societăţii de transport naval din Deltă. Sursa: Agerpres/

 

 A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ


 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri