
ROMÂNIA NU UITA, MINERITU-I ȘANSA TA!(294)
Securiștii ăștia nu vor câștiga nimic împotriva noastră. "Acțiunile voastre ne alimentează ura"! De ce am început așa abrupt? Pentru că vă poftesc, prin intermediul deputatului Uniunii Națiunii Române, vocalul constănțean Dumitru Viorel Focșa, la Complexul Energetic Oltenia.
Da, exact acolo unde la început de an a avut loc un accident mortal de la cariera Jilț Sud. Au murit trei persoane și zeci au fost rănite, dar cui îi pasă? Toată clasa politică e cu ochii pe rotativă.
Acum, pe 31 mai, la orele prânzului, mai mulți salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia se mobilizează pentru organizarea unui protest în fața sediului companiei de la Târgu-Jiu.
Complexul Energetic Oltenia se află pe un plan de restructurare care prevede închiderea a peste 80% din capacități până în 2026 și dispariția a mii de locuri de muncă. Se încearcă, prin aceste proteste la care au achiesat și foarte puțini politicieni, de genul membrilor UNR, Sindicatele din CEO, să se facă o încercare de încetinire a implementării Planului de restructurare a companiei energetice.
Acesta a fost accelerat, după cum a reieșit dintr-o declarație a ministrului Energiei, Virgil Popescu. Ministerul Energiei deține 77% din acțiunile de la Complexul Energetic Oltenia. Virgil Popescu a declarat că până la finalul anului 2025 la Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne numai 2 grupuri energetice și două unități miniere.
Un grup va fi păstrat la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și unul la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. La Complexul Energetic Oltenia vor mai lucra de la 1 ianuarie 2026 sub 4.000 de persoane, din peste 11.000 cât sunt în momentul de față.
Administrația companiei energetice ia în calcul pensionarea din acest an a aproape 3.000 de angajați, dacă va fi aplicată Legea 197 din 2021. În plus, 1.620 de angajați au contracte pe perioadă determinată. Acestea expiră pe 1 iunie 2023 și vor putea fi sau nu prelungite până la finalul anului. Nu numai schema de personal de la CEO se va reduce, dar și numărul de membri de la organizațiile sindicale din companie.
Minerii vor să primească sporul de noapte, de 25% pentru toate cele 8 ore din schimbul trei, chiar dacă ultima oră de serviciu este între orele 6:00 şi 7:00 dimineaţa. Numai că degeaba până acum au protestat cei de la Federația Națională a Muncii, refuzul conducerii CE Oltenia de-a face cunoscut planul de restructurare a societății a rămas constant.
Acum, prin închiderea C3 Rovinari și 7 Turceni sunt în joc 3 miliarde de euro pe care guvernul consideră că trebuie să-i primească pentru a îngenunchea România energetic.
De altfel, printr-o decizie a Guvernului din 31 mai 2012 a luat ființă această societate, iar azi Sistemul energetic național se dorește a fi adus în colaps, așa cum atrage pe bună dreptate, din nou justificat, deputatul Dumitru Viorel Focșa, constănțeanul nostru. Ținta este producerea de energie electrică românească prin CE Oltenia care furnizează prin aceste două grupuri energetice 660 MW, câte 330 de fiecare, la care sunt arondați 1,5 milioane de consumatori domestici, care vor fi puși la dispoziția producătorilor de energie solară și eoliană.
Aceasta este aberația pe care a făcut-o prin obediență și trădare un anume Ghinea de la USR și la care se conformează acum PNL și PSD. Dacă România își pierde suveranitatea energetică, orice măsură economică e blocată.
Nu poți avea economie națională dacă nu ai energie. Nu poți să te gândești la un program de țară dacă sistemul tău energetic este condiționat de vânt și soare.
Deputatul UNR Dumitru Viorel Focșa a discutat cu liderii de sindicat și a aflat că avem concesionate, expropriate terenuri pe care există zăcământ și se scoate la un preț foarte mic. Producția de energie electrică în România se urmărește a fi blocată sau lichidată în timp ce Polonia folosește cărbunele până în 2049, iar în Germania până în 2039.
Este o nedreptate care continuă să ni se impună doar datorită acestui govern de trădători. Premierul Ciucă n-a propus la Comisia Europeană așa ceva cum a reușit să propună acel procent de 9,4 % din PIB privind pensile speciale. Aceasta, deși avem mulți pensionari cu puțin peste 40 de ani care continuă să-și primească pensile speciale.
Dar pentru a bloca/închide acest important complex energetic nu s-a putut discuta. Oare de ce? Pentru că OMV are interese aici, așa cum a avut și Legea offshore prin care am dat gazele din Marea Neagră pentru că este impropriu, de fapt noi am dat și toate gazele din consum. Acum OMV blochează explorarea de gaze naturale și petrol în România, care se face doar prin 11 puțuri noi folosite pentru extracție, iar celelalte sunt închise, moment în care prețul la petrol a început să scadă.
Vor să aducă prețurile mari la pompă prin blocarea acestor prețuri noi de extracție. Până când vom lăsa să se întâmple aceste lucruri? Dacă vom continua să dormim, dacă suntem pasivi și ignoranți, nu vom face nimic. De aceea pe 31 mai nu va fi altceva decât un protest legal organizat în fața CE Oltenia, la care organizatorii vă așteaptă ca dvs. să demonstrați că vă treziți.
Ajunge, trebuie să spunem stop trădării, mai ales că pentru aceste trădări vor stinge lumina în casele românilor. Uniți vom învinge forța. Nu uitați, în loc de concluzie firească: bogățiile aparțin poporului.
Articole recomandate
ANI susține că adoptarea tacită a propunerilor de modificare a incompatibilităţilor contravine unei decizii a Curții Constituționale

Deputatul Mircea Titus Dobre vrea o lege pentru înființarea profesiei de dietetician

Cristy Băisan (PNL): Vom revitaliza și dezvolta turismul la nivelul judeţului Constanţa

Senatorul Evdochia Aelenei va reprezenta AUR în lupta pentru câștigarea Primăriei Năvodari

Nicușor Constantinescu nu scapă de controlul judiciar

DOCUMENT. Directorul general SC RAJA SA, Felix Stroe, și-a luat concediu în perioada campaniei electorale

Valerică, băiatul performant cercetat de DNA, susținut de Mazăre pentru un post în guvern

CLAUDIU PALAZ SE ÎNTOARCE LA PNL, LA PRIMUL SCUIPAT DIN VIAȚA LUI POLITICĂ...
