ATRACȚIILE DIN SUDUL LITORALULUI ROMÂNESC

ATRACȚIILE DIN SUDUL LITORALULUI ROMÂNESC (575)


STAȚIUNEA 2 MAI din comuna Limanu, județul Constanța.

Nu are un număr prea mare de locuitori – circa 2248, fiind una dintre localitățile mici situate pe litoralul românesc. Numele localității Doi Mai este dat în urma dizolvării adunării legislative a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești de către Alexandru Ioan Cuza, în data de 2 mai 1864. Localnicii sunt de părere că denumirea localității Doi Mai este dată după uneltele țărănești folosite în aceste locuri intitulate “două maiuri”.

Întemeietorul localității 2 Mai este Mihail Kogălniceanu care a reușit să o declare oficial in anul 1887. Primii locuitori ai localității Doi Mai au fost rușii scopiți din secta Rascolnicilor, refugiați în aceste locuri în secolul XIX. Localitatea Doi Mai le oferă turistilor priveliști sublime, porțiunea de litoral fiind asemenea unei oaze de liniște și recreere. Peisajul mult prea pur și nepătruns creeaza cele mai frumoase și feerice destinații din țară.

Un loc deosebit, creat doar prin efortul mamei natură este Peștera Limanu din regiunea Dobrogei. Peștera este situată între stațiunile Mangalia și Vama Veche de pe litoralul românesc, într-un peisaj plăcut, ce atrage an de an mii de turiști. Atunci cand pășești în peștera Limanu nu poți să nu remarci locurile de refugiu de odinioară, dar și tavanele și pereții ciopliți destul de drepți. Tot aici, vom putea observa două altare în care cei ce veneau aici pentru adăpost se rugau bunului Dumnezeu.

Localnicii din regiune se întreabă și astăzi dacă peștera Limanu nu este aceeași cu peștera Keiris, locul de adăpost al geto-dacilor. S-a crezut astfel, întrucât au existat urme evidente de locuire în subteran. La intrare în peștera Limanu ați fi putut remarca câteva figuri cioplite pe pereții peșterii, dacă acestea nu erau distruse de vitregiile timpului. Alte legende sunt de părere că uneori creștinii asupriți de furia păgânilor veneau aici pentru a se adăposti, construind astfel altare de rugăciune și coridoare care duc către biserica satului. Cu toate că i se spune peștera fără de capăt, specialiștii sunt de părere că aceasta are o suprafata de 3400 metri, una dintre ieșiri fiind localizată chiar pe teritoriul bulgăresc.

Posibilitățile de cazare sunt numeroase, cele două stațiuni între care se află Peștera Limanu, mai exact, Mangalia și Vama Veche, punând la dispoziția turiștilor atât locuri de cazare în pensiuni, cât și în hoteluri de lux. Primele atestări documentare ale peșterii datează din anul 1916, din data in care C.M. Ionescu a intrat pentru prima oară pentru a-i descoperi frumusețea.


STAȚIUNEA VAMA VECHE din comuna Limanu, județul Constanța.

Vama Veche este o stațiune turistică din sudul litoralului românesc, situată foarte aproape de granița cu Bulgaria. 

Una dintre atracțiile turistice ale stațiunii Vama Veche este, aflată aproape de țărm, nava grecească Akra Aktion, eșuată in 1981. În decursul anilor această epavă a fost folosită ca țintă de către Marina Militară. Din 2013 epava se află într-o stare foarte avansată de degradare.

Inițial, localitatea Vama Veche a luat ființă în anul 1811 de găgăuzi. Ulterior, locul acestei populații a fost luat de tătarii basarabeni. Principala preocupare a locuitorilor din regiune a fost și a rămas pescuitul și exploatarea turistică a zonei. În anul 1913, localitatea a purtat denumirea de Ilanlac, fiind sub ocupație turcească. 

Până spre sfârșitul anilor 1990 Vama Veche era cunoscută ca fiind un cătun de pescari cu o plajă puțin cunoscută de către turiști, fiind preferată îndeosebi de către nudiști. În ultimii 10 ani însă, și datorită muzicii promovate de formația Vama Veche, localitatea a cunoscut un aflux puternic de turiști, schimbându-și complet vechea înfățișare prin apariția de construcții și spații comerciale noi. Aici se desfășoară anual, începând din anul 2003, festivalul de muzică rock numit Stufstock. Această evoluție a adus multe critici din partea unor vechi cunoscători ai localității care deplâng dispariția vechiului farmec a acestui fost cătun pescăresc liniștit și boem.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri