Profesia de detectiv particular în România: Dezlegarea misterelor cu stil și pasiune

Profesia de detectiv particular în România: Dezlegarea misterelor cu stil și pasiune(2398)


Doamna detectivilor din România, Maria Bumbaru, care a demonstrat că această profesie se poate practica de pe tocuri, şi nu neapărat cu binoclul în mână, ne-a acordat un interviu pornind de la ideea că la Colegiul Universitar Spiru Haret, se studiază specializarea Detectiv Particular. Interviul a fost posibil cu ocazia Conferinței Regionale de la Galați din 5 mai 2023, care a avut loc la Hotel Riverside. .

Ce v-a determinat să alegeţi profesia de detectiv particular?

Pentru cei mai mulţi dintre profesioniştii domeniului, dorinţa de a deveni detectiv particular creşte odată cu conturarea trăsăturilor care stau la baza alegerii: dorinţa de a descoperi adevărul, dragostea pentru oameni, dorinţa de a depăşi limitele şi a ajunge acolo unde poţi face lumină.

Încă din copilărie am avut mintea plină de acţiunile lui Hercule Poirot sau ale lui Sherlock Holmes! Mi-a plăcut să dezleg enigme, să îmi exersez logica, pe scurt, mi-a plăcut să ştiu…

Știu că dacă nu ar fi ales acest drum, Maria Bumbaru ar fi vrut să fie jurnalist de investigaţii, avocat sau psiholog.
Am ales investigaţia privată, profesia în care sunt într-o competiţie permanentă cu mine, profesia în care niciodată nu ştiu suficient, întotdeauna învăţ lucruri noi şi, cel mai important, am posibilitatea de a trăi experienţe unice, o mie de vieţi într-una singură. Investiţia în pregătirea profesională este cea mai importantă. Am înfiinţat Agenţia de detectivi în anul 1999, cheltuind pentru birou tot ce deţineam la acea dată. Drumul nu a fost şi nu este uşor. Dar niciodată nu m-a încercat gândul să renunţ.

Unii dintre mentorii mei nu mai sunt în viaţă, am fost norocoasă să îi întâlnesc, le datorez enorm. Dintre toţi cei pe care cu mare recunoştinţă i-aş enumera aici, am ales să vorbesc doar despre un bun prieten avocat, un exemplu de profesionalism, o adevărată enciclopedie, de o exigenţă şi de un perfecţionism aproape insuportabile (studiase Medicina, care a fost pasiunea lui, şi apoi, silit de împrejurări, Dreptul). Când a auzit că vreau să deschid o agenţie de detectivi şi că nu doresc să fiu avocat (deşi lucram în biroul lui), mai întâi a pufăit furios din ţigară, apoi m-a ţintuit cu privirea şi m-a întrebat prevenitor dacă nu cumva am înnebunit!

Când a înţeles însă că sunt hotărâtă, mi-a pus o singură condiţie: să fac lucrurile serios! Şi cât de bine pot. M-a ajutat să ajung la cele mai bune birouri de detectivi din S.U.A., Canada etc. Am întâlnit detectivi – adevărate legende (în Austria, Germania, Canada, Pakistan etc.) care mi-au devenit modele şi de la care am învăţat ceea ce nu se găseşte scris în cărţi. Dar, la fel de mult mi-au influenţat traseul profesional şi aceia cu care am pus bazele Asociaţiei Naţionale a Detectivilor din România şi care m-au onorat cu încrederea cu care s-au alăturat acestui domeniu.

Puţini ştiu că, de-a lungul timpului au fost făcute numeroase clasificări ale lucrurilor pe care le pot face detectivii particulari! Este bine de ştiut că sunt cel puţin 101 lucruri pe care aceştia le pot face, 51 de servicii clasificate la nivel mondial şi acestea, la rândul lor, regrupate în 26 de domenii pe care Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Detectivi le-a stabilit că fiind uzuale în Europa..

Ce pot face detectivii particulari?

Caută şi adună informaţii. Caută! Aceasta este munca lor. Acesta este talentul lor. Studiază documente. Oferă servicii de consultanţă, de supraveghere, de identificare de martori, de reconstituire a imprejurarilor in care s-au intamplat lucruri greu de descifrat..

Oamenii au nevoie de oameni care să empatizeze cu cazul lor, şi detectivul particular trebuie să deţină această capacitate. In 1999, abia scrisesem Managementul Agenţiei de detectivi şi doream să mă conving că tot ceea ce spusesem acolo era aplicabil. Pentru mine nu a existat niciodată cale de întoarcere sau soluţii de rezervă. Şi cred că această determinare, modul în care am visat profilul detectivului particular român, crezul meu personal în viitorul acestei profesii, mi-au adus recunoaşterea şi respectul colegilor. Unele cazuri au durat chiar şi trei-patru ani. De asemenea, vă pot spune că lucrez pentru aceleaşi persoane, cazuri diferite.

În categoria cazurilor lungi intră partajele de firmă, care necesită identificarea de bunuri, sau dispariţiile de persoane, tinere fugite de acasă sau traficate. Profesia este fascinantă prin varietatea situaţiilor pe care ţi le aduce pe masa de lucru. Si, completez cele spuse mai sus cu faptul ca, pe langa empatia pe care trebuie sa o aiba un profesionist daca nu stie si nu poate sa formeze o echipa, daca nu stie sa lucreze in echipa...nu numai ca va ajunge greu la rezultat, dar probabilitatea sa nu reuseasca este aproape sigura.

Îmi plac provocările si nu imi plac cuvintele “imposibil” si “nu se poate”, inainte de a incerca. Regula de aur este păstrarea confidenţialităţii în toate cazurile şi situaţiile. A încălca secretul profesional este una dintre cele mai grave greseli.”A fi guraliv” in domeniu este sinonim cu sinuciderea. Sanctiunile legale ajung sa para usoare pe langa faptul ca, o data savarsita aceasta greseala esti un om terminat in profesie...desi toata lumea te saluta, nimeni nu iti va mai acorda niciodata increderea lui si vei fi izolat fara cale de intoarcere.

Ce relaţie aveţi cu poliţia?

Având în vedere că Poliţia, mai precis Inspectoratul General al Poliţiei, este autoritatea care acordă licenţele de funcţionare pentru agenţiile de detectivi şi controlează legalitatea funcţionării acestora, am facut demersuri si eforturi reciproce sa fie bine, sa gasim solutii impreuna.

Cu toate acestea, dupa 20 de ani de la promulgarea Legii profesiei, a devenit clar pentru ambele institutii, cea a detectivilor si cea a politiei ca, nu suntem concurentiali ci complementari. Că, practic este o anomalie ca politia sa examineze si sa acorde atestatul profesional unei persoane care, ulterior va veni sa se angajeze intr-un domeniu privat unde normele si exigentele profesionale sunt stabilite pe cu totul alte criterii de performanta, aptitudinii, cunostinte.

Mai mult, lacune ale legii si ale Normelor de aplicare au facut ca Programa de examinare, bibliografia si testele sa fie stabilite de Politie. Pregatim detectivii in cadrul Colegiului si in loc ca acestia pe langa licenta sa primeasca si atestarea profesionala (dreptul de practica), mai trec o data printr-o examinare la politie...

Am gasit solutii, am intocmit o culegere de 500 de intrebari/test pe care am inaintat-o Directiei de Investigatii Criminale, colaboram, gasim sprijin si intelegere, dar cadrul legal insuficient ne limiteaza. De aceea, urmatorul demers obligatoriu este sa corectam, sa modificam si sa completam o Lege a profesiei care trebuie adusa la zi. In 1996 cand s-a facut primul demers pentru a avea o lege – nu prea aveam la ce sa ne raportam.

Astazi avem un parcurs care ne obliga si pe unii si pe altii sa reevaluam situatia. Incercam prin aceste cicluri de conferinte sa aducem autoritatile alaturi de noi, sa inteleaga ca putem oferi mult mai mult pentru mediul civil, pentru societate, pentru cetatean. Multi dintre politistii de ieri, sunt astazi aici, in interiorul acestei profesii si regreta ca nu au inteles la timp cat si ce puteau face cand erau de partea cealalta, in cadrul institutiei de reglementare. Este una dintre cele mai eficiente forme de reconversie profesionala a cadrelor care, o data trecute in rezerva vor gasi un camp generos de valorificare a cunostintelor si experientei acumulate in cariera pe care tocmai au incheiat-o.

Dar, cu o conditie: sa inteleaga cu adevarat procedurile si exigentele unui mediu in care singura ta putere nu este legitimatia ci competenta! Sunt multe de spus si de o parte si de alta, dar ma folosesc de prilej sa multumesc tuturor mintilor deschise si profesionalistilor deosebiti pe care i-am intalnit in institutie dealungul timpului, care, cu onestitate si profesionalism ni s-au alaturat si ne-au sprijinit in demersurile noastre. Suntem umar la umar ...cu un scop comun: mai bine si mai sigur pentru oameni.

Cum arată viitorul profesiei de detectiv particular în România?

Promiţător. Am încredere în generaţia nouă de detectivi particulari. As putea spune ca, am asteptat-o si in ea mi-am proiectat visul profesional. Aici la Galati ati vazut reunite generatii: studenti la Colegiul de detectivi particulari, Detectivi seniori ca dl.Iosif Roca si Samson Pandele dar si profesionisti din noua generatie ca Mocanu Genovi-Leon (Agentia Heraclis Galati) – un produs al scolii ANDR, absolvent al Colegiului de detectivi, care dovedeste din 2008 ca, da, se poate trai decent din aceasta munca, fara un alt venit (ca pensia spre exemplu).

A reusit sa coaguleze o echipa profesionista si a reusit sa aiba aprecierea si respectul profesionistilor redutabili din ANDR. Avem in Genovi Mocanu, exemplul real al pasiunii pentru aceasta munca, al dedicarii totale si al puterii de sacrificiu pentru a performa a noii generatii. Alaturi de el sunt multe alte nume din ANDR, o generatie care constituie pasajul de trecere de detectivii anilor 2000 care se compuneau in procent de 98% din foste cadre din politie si alte structuri si cea a anilor 2020 care aduce in procent de peste 35% detectivi proveniti din mediul civil al juristilor, medicinei, expertilor psihologi, IT-stilor etc. Toti trecuti prin filiera Colegiului universitar de detectivi particulari din cadrul Universitatii “Spiru Haret”. Ei vor alcatui profilul “detectivului secolului 21”.


Conducere ANRD : PRESEDINTE EXECUTIV, Maria Bumbaru
0745.084.881, VICEPREȘEDINȚI: Bucuresti-Muntenia, Mihai Adrian
0723.351.274, Banat Mircea Chirilă, 0728.729.139, Ardeal Dumitru Chelet, 0730.099.121, Moldova, Nelu Chelariu, 0740.176.400 MEMBRI DE ONOARE prof.univ.dr.PAVEL ABRAHAM, prof. univ. dr. gen(r) NICOLAE ROTARU, prof.univ.dr.gen(r) STAN PETRESCU, prof.univ.dr.gen(r) BUJOR FLORESCU, conf.dr.col.(r). FRANCISC TOBA, prof.univ.dr.col(r).TUDOREL BUTOI, presedintele Federatiei de Arte Martiale – FLORENTIN MARINESCU, secretarul general al Federatiei Internatinale a Asociatiilor de Detectivi – Tony Imossy DETECTIVI SENIORI. AU DREPTUL de a purta “Insigna de Aur” a Asociatiei: IOSIF ROCA – Galati – membru din anul 2005; VASILE BACILA – Sibiu – membru din anul 2005; SAMSON PANDELE – Galati – membru din anul 2005
 

CONTACT Bdul. Decebal 4 Bl. S11 Ap.18, Sector 3 Bucuresti, Phone: +40 745 084 881, Email: centraloffice.andr@gmail.com

Website: www.asociatia-nationala-a-detectivilor.ro

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri