Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
NOSTALGII ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR: FOTBALUL CONSTĂNȚEAN (III)

NOSTALGII ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR: FOTBALUL CONSTĂNȚEAN (III)(580)


Renașterea, fuziunea cu Viitorul și revenirea lui Hagi (2016-prezent).


Când a devenit clar că falimentul este inevitabil, un grup de suporteri Farul, organizat în Asociația Suporterilor Farul, s-a mișcat rapid și în doar câteva săptămâni a reușit să construiască și să înregistreze o nouă entitate cu unicul scop de a continua tradiția Farul Constanța.

Astfel, pe 8 august 2016 au înființat Suporter Spirit Club Farul Constanța, club care a asigurat continuitatea fotbalului Farulului, evitând sezoanele de dispariție sau pauză. Noul club a păstrat culorile alb și albastru și a adoptat vechiul logo al lui Farul, care înfățișează farul din Constanța, Marea Neagră și un pescăruș în zbor. Echipa a fost înscrisă în seria Județeană Constanța din Liga a IV-a la timp pentru sezonul 2016-17.  Farul a câștigat seria lor de Liga a IV-a. Ei au înregistrat 32 de victorii în 34 de meciuri și au marcat 135 de goluri, în timp ce au primit 14. 

"Marinarii" au câștigat apoi play-off-ul de promovare cu 8-2 la general împotriva campioanei județului Tulcea, Pescărușul Sarichioi, și au promovat în Liga a III-a. În vara lui 2017, Petre Grigoraș a fost numit noul antrenor și au fost transferați jucători importanți. Farul a promovat la finalul sezonului 2017-18, dar după o luptă dură cu Progresul Spartac București, echipa cu care a avut același număr de puncte până în ultimele runde ale sezonului.

În vara anului 2018, fostul fotbalist internațional român Ciprian Marica a cumpărat marca Farul Constanța pentru 49.150 de euro (aproximativ 228.892 RON).  Mutarea a declanșat un conflict de scurtă durată între Marica și suporterii lui Farul, în ciuda faptului că primul susține că a încercat să aibă un dialog cu conducerea SSC Farul, ceea ce a determinat-o în cele din urmă pe Marica să formeze o nouă echipă, FC Farul Constanța, și să o înscrie în Liga a IV-a.

În cele din urmă, Marica și suporterii au ajuns la un consens, fostul fotbalist anunțând că va prelua SSC Farul; în plus, echipa de Liga a IV-a va deveni echipa de rezervă a clubului, iar marca va fi transferată la echipa de Liga a II-a până în iarnă. În prima sa conferință de presă în calitate de proprietar al lui Farul, Marica și-a anunțat planurile de viitor pentru club, inclusiv promovarea în Liga I până în 2020, urmată de construirea lentă a unei echipe care să vizeze un loc în competițiile europene și titlul de ligă.

Pe 21 iunie 2021, Gheorghe Hagi, patronul și fondatorul Viitorul Constanța, Gheorghe Popescu, președintele Viitorul, și Ciprian Marica, patronul Farul Constanța, au anunțat într-o conferință de presă că echipele lor au fuzionat. Clubul care va continua în Liga I va fi Farul, în timp ce Viitorul a dispărut practic în procesul de fuziune.

Farul va juca meciurile de acasă pe stadionul Viitorul, vechiul stadion Farul urmând să fie într-un proces de reconstrucție.
  

Va urma

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri