SUS CORTINA!  Azi … Alexandru Mereuță

SUS CORTINA! Azi … Alexandru Mereuță(1707)


În septembrie 2020 a murit actorul Alexandru Mereuţă, cel mai longeviv actor care încă activa la teatrul de Stat din Constanţa. Actorul s-a stins la vârsta de 93 de ani.

Era cunoscut sub numele de Nea Alecu în lumea teatrului și a fost unul dintre cei mai longevivi actori din România. Cunoscuții îl descriu drept un bătrân vorbăreț și blând, mereu pregătit să ofere un sfat bun, din inimă. A fost cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om.

Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”. “

”La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Mărtoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.

Alexandru Mereuţă s-a stabilit la Constanța în 1960. Înainte de asta, a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu și a jucat timp de opt ani pe scene din Bucureşti şi Bârlad. La Constanța, a fost, preț de câţiva ani, directorul teatrului „V.I.Popa”. De asemenea, a interpretat numeroase roluri.. A interpretat roluri precum: Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi altele.

Nea Alecu, cum îi spuneau colegii lui Alexandru Mereuță, își amintește perioada în care a stat în cameră cu Toma Caragiu. „Eram într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie Sud, într-o vilă generoasă și eu, ca elev, am fost cazat împreună cu alți colegi. Știu că eram în luna august, când a venit pedagogul la mine și mi-a dat o carte de versuri. El mi-a spus s-o citesc și să mă hotărăsc ce poezie învăț din ea până a doua zi. Răsfoind cartea, m-am oprit asupra uneia care avea o tentă politică, pentru că, am considerat că mă punea în situația de a o rosti cu mare vigoare la serbarea respectivă. Desigur, eu eram adeptul poeziilor, dar nu credeam că voi fi atât de apreciat de alte persoane. La final, s-au oprit în fața mea un ofițer și o doamnă care m-a întrebat ce am de gând să fac în viață. Ai atâta talent, cât habar n-ai și atunci când vii la București, caută-mă, că am acolo o școală de artă dramatică, unde te voi pregăti pentru teatru (…) Toate acestea se întâmplau în 1949, iar Toma Caragiu era acel coleg de cameră, iar din acel moment s-a născut între noi doi o prietenie de toată splendoarea. El juca deja la Teatrul Național”, povestea actorul pentru Cuget Liber.

În anul 2018, a fost răsplătit cu titlul de cetățean de onoare al județului, din partea Consiliului Județean Constanța. Din anul 2019, la inițiativa consilierului local independent Andrei Popescu, a devenit și cetățean de onoare al municipiului Constanța, titlu oferit „în semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru o viață închinată teatrului și cinematografiei românești și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii constănțene“.

Actorul a mai avut apariții în Aventuri la Marea Neagră (1972), Faleze de nisip (1983) și Vacanță la mare (1963).

 

Va urma –
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri