NOSTALGII ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR: FOTBALUL
CONSTĂNȚEAN

NOSTALGII ȘI ÎNCREDERE ÎN VIITOR: FOTBALUL CONSTĂNȚEAN(1171)


Sportul rege, fotbalul, a avut întotdeauna și pe malul mării suporteri devotați, care iubesc acest sport, mulți dintre ei și practicându-l. Pentru ei, dar nu numai pentru ei, vă propunem din această ediție, o incursiune în fotbalul constănțean, derulând povestea lui și a actorilor din acest domeniu, care sper să vă facă plăcere. Deci, să pornim la drum.

FCV Farul Constanța, ca Farul Constanța sau pur și simplu Farul, este un club de fotbal din Constanța, care evoluează în prezent în Liga I. Farul este un cuvânt românesc care se traduce prin "Farul", făcând aluzie la faptul că orașul Constanța este cel mai mare port de pe litoralul Mării Negre.

Înființată în 1920 ca SPM Constanța, echipa a petrecut peste 40 de sezoane în prima ligă, cea mai înaltă poziție pe care a obținut-o fiind locul patru de trei ori, ultima dată la sfârșitul sezonului 1973-74. A mai jucat o finală de Cupa României în 2005, pe care a pierdut-o cu 0-1 în fața lui Dinamo București.

Farul a produs mai mulți jucători talentați, cel mai notabil dintre ei fiind Gheorghe Hagi, cel mai bun marcator comun al echipei naționale a României; în prezent deține acțiuni la companie și se ocupă și de echipa de seniori. "Albii și alb-albaștrii" își joacă meciurile de acasă pe stadionul Viitorul din Ovidiu, deoarece tradiționalul stadion Farul se află într-o stare avansată de degradare, acesta va fi demolat și unul nou va fi construit în locul său.

Primii ani

Clubul a fost fondat în 1920 ca SPM Constanța (Serviciul Porturi Maritime – Maritime Port Services), iar cu acest nume a jucat până în 1946, când a fost redenumit PCA Constanța (Comunicații Porturi Maritime).

Istoria modernă a clubului de fotbal din Constanța a început în cele din urmă în 1949, când cele două echipe ale orașului, Dezrobirea Constanța și PCA Constanța, au fuzionat formând un nou club care avea să se numească Locomotiva PCA. Noul club a fost înscris în play-off-ul de promovare în Divizia B, alături de alți patru campioni regionali: Metalul 1 Mai Ploiești, Dinamo Oltenița, Progresul CPCS București și Bucegi Câmpulung Pitești. Constănțenii au terminat pe primul loc în grupă și au promovat în liga a doua.

În 1953 Locomotiva PCA Constanța a fost redenumită simplu Locomotiva Constanța. Un an mai târziu, la finalul sezonului 1954, Locomotiva Constanța a obținut prima promovare în Divizia A. Echipa s-a clasat pe locul 1 în seria a treia a Diviziei B, cu trei puncte mai mult decât locul 2, Dinamo Bacău. După ultimul meci, o victorie în deplasare cu Dinamo Bârlad, scor 1-0, jucătorii au fost întâmpinați în vechea gară a Constanței de o mulțime mare care venise să sărbătorească promovarea. Jucatorii care au obtinut performanta cu Locomotiva au fost urmatorii: Nebela, Doicescu, Zlotea, Mark, Tatomir, Jarnea (Bedivan, Manta), Vultur, Neli Ispas, Gogu Cojocaru, Sever, Cristof, Bobi Georgescu, Gigi Datcu, Linzoiu, Keszkei; antrenat de Ion Troancă.

În primăvara anului 1955 Locomotiva a început primul lor sezon în prima ligă. Echipa a fost întărită cu jucători de la Politehnica Timișoara, CFR București și Flamura Roșie Arad și a avut un nou antrenor în persoana lui Eugen Mladin. Primul meci al "marinarilor" s-a jucat la București împotriva viitoarei campioane, Dinamo București. Gogu Cojocaru a deschis scorul și a devenit primul marcator al echipei din prima ligă, dar meciul s-a pierdut cu 4-1. La finalul sezonului, Locomotiva a terminat pe locul 12 din 13 și a retrogradat în Divizia B.

În același sezon a fost inaugurat Stadionul Farul (numit la acea vreme Stadionul 1 Mai). Meciul de debut a fost un meci din etapa a 4-a de campionat între Locomotiva și campioana en-titre, Flamura Roșie Arad. Partida s-a jucat pe 23 martie 1955 și a fost câștigată cu 1-0 de gazde după un gol marcat cu un șut de la 40 de metri de Manole. Locomotiva a terminat sezonul Divizia B 1956 pe locul 6, apoi pe poziția a 3-a la sfârșitul anului 1957.

Revenirea într-un format toamnă-primăvară la începutul sezonului 1957-58 și redenumirea echipei la Farul Constanța au adus noroc "Marinarilor", care au câștigat liga a doua și au revenit pe prima scenă a fotbalului românesc. După un prim sezon greu în care clubul a terminat puțin deasupra pozițiilor de retrogradare, Farul a făcut cel mai bun sezon până în acel moment și a terminat pe locul 4 la sfârșitul ediției 1959-60.

Lotul folosit a fost format din: Horia Ghibănescu, Nicolae Botescu, Grigore Ciuncan, Lucrețiu Florescu, Gheorghe Corneanu, Gheorghe Toma, Petre Comăniță, Mircea Bibere, Eugen Pană, Gheorghe Datcu, Vasile Stancu, Constantin Moroianu, Ion Ciosescu, Paul Niculescu, Dumitru Sever, Iacob Olaru, Ștefan Nunu – jucători; IosifLengheriu – antrenor principal; Foti  – Președinte.

 

- Va urma –

OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri