Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(255)


AMALGAME

* Cea de-a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 13 mai, şi va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive. Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org.

Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative, se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele. Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere.

Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot.

„Ne pregătim pentru o ediţie plină de evenimente, de mişcare şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul. Momentan, pe harta-program a Bucureştiului sunt 49 de atracţii - 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale at Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum, faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului. Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video şi fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziţia de la Bucureşti, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus poveşti şi obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiaţi în România. War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”) este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului pentru o lună, în Bucureşti, prin expoziţia LISTEN! / ASCULTĂ!, ce nu trebuie ratată.

Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii ţări. Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 13 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

Ediţia anterioară, cea cu numărul 18 a Nopţii Muzeelor, a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul oraşului erau pline de oameni care aşteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

* Darius Vlad Creţan, Nosfe pe numele său de scenă, s-a stins subit din viaţă într-o zi de octombrie a anului 2022. Artistul se întorsese de la un concert, i s-a făcut rău în casă, iar medicii nu au mai putut să facă nimic. A lăsat în urmă o soţie îndurerată, care l-a iubit nespus şi o fetiţă, Iris, în vârstă de doar şapte ani. La mai bine de şase luni de la decesul artistului, Mădălina Creţan, femeia căreia îi jurase iubire veşnică, a făcut declaraţii tulburătoare în exclusivitate pentru CANCAN.RO. Soţia lui Nosfe trăieşte, în prezent, doar pentru fiica sa, Iris, campioană la gimnastică aerobică.

De la moartea artistului, 16 octombrie 2022, aceasta trece printr-o adevărată traumă la nivel psihologic, căreia încearcă să-i găsească leacul. Potrivit propriilor mărturisiri, în prezent mănâncă doar ca să supravieţuiască şi nimic nu mai e ca atunci când Nosfe îi era alături. Mădălina Creţan, alături de foştii colegi de trupă ai lui Nosfe, încearcă să-i ducă mai departe visul şi să lanseze toate piesele înregistrate anul trecut.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ


OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri