
Jurnal nostalgic LITORAL 2023 (II)(292)
Litoralul românesc este un punct deosebit de atracție, începând cu minivacanța de 1 mai, dar majoritatea oamenilor se îndreaptă spre mare cu gândul la plaje și festivaluri muzicale.
Totuși, Constanța rămâne un județ cu o moștenire istorică deosebită, iar pasionații de arhitectură și istorie se pot simți la fel de bine ca amatorii de muzică trap și barbeque, dacă știu unde să caute. Informațiile despre obiectivele istorice sunt preluate din Heritage Constanța, prima arhivă online a patrimoniului cultural din acest județ.
Triunghiul Regal
Casa regală a României are o relație specială cu litoralul. Regina Elisabeta și mai apoi Regina Maria, îndeosebi, au apreciat în mod deosebit marea, iar moștenirea arhitectonică impresionantă a familiei regale este dovada clară a acestui fapt.
Palatul Regal din Mamaia: Ridicată între anii 1924-1926, clădirea este de o frumusețe aparte, fapt pe care anii de degradare și neglijență nu îl pot ascunde. O reședință și destinație de vacanță pentru familia regală a României, dar și pentru membri ai regalității din alte țări, precum Phillip, duce de Edinburgh și soț al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, imobilul a fost predat ulterior Flotilei de Hidroaviație de către Carol al II-lea și transformat în cazino.
Naționalizat în 1948, a devenit restaurant-club pentru turiștii străini, apoi a fost din nou privatizat în 2003. După două decenii în care a fost lăsat în paragină, palatul a reintrat în proprietatea statului în 2022, când s-a dovedit că tranzacția din 2003 a fost ilegală.
Palatul Regal din Constanța, actualul tribunal: Un alt palat regal, în fapt, prima reședință regală de la Marea Neagră, a fost construit între anii 1902 și 1906 și a avut parte de o istorie tumultoasă. Transformată în sediu al administrației militare germane în timpul ocupării României în Primul Război Mondial, clădirea a fost vândută statului de către familia regală și a devenit sediu al tribunalului în 1924.
A devenit apoi sediu al comandamentului militar român, din 1941, după care a fost rechiziționat de armata roșie, care l-a administrat până în 1958. A avut mai multe roluri după aceea, de la atelier de proiectare la depozit al Muzeului de Artă. În final, și-a reluat funcția de sediu al tribunalului în 1990.
Cuibul Reginei: În extremitatea digului sudic al portului Constanța poate fi găsită și astăzi fosta reședință de vacanță a Reginei Elisabeta. Construit în 1909 -1910, “Cuibul Liniștit” a fost locul unde și-a petrecut regina cele mai frumoase momente, iar în 1914, a avut loc aici vizita istorică a țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale.
După moartea reginei Elisabeta, clădirea a fost în mare parte abandonată, iar evenimentele și vizitele familiei regale au fost rare. Atunci când s-a instaurat comunismul, cuibul a fost în mare parte demolat, nefiind de interes pentru armata roșie. Abia în 1996 a fost reconstruit parțial și și-a căpătat forma actuală, o copie destul de fidelă a originalului.
În prezent, clădirea încărcată de istorie și valoare sentimentală rezistă, însă într-o stare neîngrijită și murdară. Nu s-ar putea ghici după aspect că aici se află actualul sediu al Muzeului Portului Constanța.
A consemnat un turist năuc pe nume Pompiliu Comșa
Articole recomandate
Unde va puteți duce copiii pentru a vedea dinozaurii

Acțiune a tătarilor la baza militară americană din Kogălnieanu

Tulcea - pe primul loc la creșterea numărului de turiști în 2018

Comandantul ucrainean al navei GEO STAR, reținută, din 31 ianuarie, în Portul Constanța, a decedat !

Cum puteți beneficia de consultații oftalmologice gratuite

Valorile Medgidiei, premiate la Gala de Excelență

Ce pregătește Arhiepiscopia Tomisului pentru Bobotează

Accesul aparținătorilor, interzis în Spitalul Județean Constanța

Atenţie, se va opri apa în Corbu şi presiunea apei va fi scăzută in Năvodari
