Jurnal nostalgic LITORAL 2023 (I)

Jurnal nostalgic LITORAL 2023 (I)(308)


Litoralul românesc este un punct deosebit de atractiv, începând cu minivacanța de 1 mai, deși majoritatea turiștilor se îndreaptă spre mare, cu gândul la plaje și festivaluri muzicale. Totuși, Constanța rămâne un județ cu o moștenire istorică deosebită, iar pasionații de arhitectură și istorie se pot simți la fel de bine ca amatorii de muzică trap și barbeque, dacă știu unde să caute. Informațiile despre obiectivele istorice sunt preluate din Heritage Constanța, prima arhivă online a patrimoniului cultural din acest județ.

 

Turul geamiilor constănțene


Cel mai faimos exemplu al acestei moșteniri îl reprezintă Moscheea Carol I, unul din obiectivele turistice importante ale orașului Constanța, însă acesta este numai vârful icebergului:

Moscheea Carol I: Unul din monumentele de arhitecturã ale oraşului Constanţa şi un punct de atracţie al numeroşilor turişti ce viziteazã aceastã zonã, a fost reconstruitã în anul 1910 la ordinul regelui Carol (1866-1914), pe locul unei mai vechi geamii. Geamia veche, Mahmudie (ce purta numele sultanului Mahmud (1808-1839) ), fusese ctitoritã în anul 1823 de cãtre Hafız Mehmed Paşa.

Inaugurarea a avut loc in luna mai 1913. Solemnitatea a avut loc în prezenţa Suveranilor României, regele Carol I şi regina Elisabeta (…). O lungă cuvântare a avut muftiul judeţului Constanţa, Hafuz Rıfat Abdul Gelil care îl asigura pe Suveran "de dragoste şi devotamentul supuşilor musulmani». Noua moschee a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu.

Geamia Hunkiar: O clădire simplă construită în perioada 1861-1869, geamia reprezintă cel mai vechi edificiu de cult musulman din oraș. Lăcașul ridicat în timpul sultanului Abdul Aziz este încă în picioare și deschis credincioșilor chiar și după o serie de bombardamente devastatoare în Al Doilea Război Mondial și o dorință a autorităților de la acea vreme de a o demola.

Geamia Anadalchioi: Construită în perioada 1868-1869 într-o comună ce a intrat în componența orașului Constanța abia în perioada interbelică, originile acestei geamii sunt incerte. Lipsit de statuete sau picturi religioase, interiorul clădirii este decorat cu înscrieri ale numelui profetului Mohamed și al celor ce au condus Islamul după moartea sa. Evident, numele lui Alah este de asemenea prezent.

Geamia Esmahan Sultan: Puțin mai la sud de Constanța, în Mangalia, se află o atracție arhitecturală unică în România. Construită în 1575 de Elmahan Sultan, fiica sultanului Selim al III-lea, (1566-1574), geamia este cea cea mai veche construcţie otomană integral în picioare de pe teritoriul țării. Faima acestei geamii a fost atât de mare încât călătorul Evliya Celebi a punctat faptul că importanța unui pelerinaj la ea este pe picior de egalitate cu importanța unei călătorii la Mecca.

Geamia Giuma: Micuța clădire din Amzacea a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea de către turcii și tătarii care s-au stabilit în zonă după Războiul Crimeei. Pentru că nu este bine pusă în valoare, puțină lume știe că geamia este primul lăcaș musulman de cult al Dobrogei care a fost devastat în timpul Primului Război Mondial.

Geamia Abdul Medgid: Medgidia este o localitate a cărei existență este strâns legată de Războiul Crimeei. Ea a fost stabilită de sultanul Abdul Medgid cu tătari refugiați din Peninsula Crimeea, după ce Imperiul Otoman a pierdut în fața Imperiului Rus. Geamia, cu un tavan din lemn de cedru adus în mod special din Liban, este cea mai veche clădire din oraș, construcția începând în 1857.

Geamia Memet Efendi: La scurtă distanță de Medgidia se află Cernavodă, unde se găsește una din cele mai mari realizări arhitectonice ale sultanului Osman al III-lea (1754-1757). Construită în 1756, geamia este o clădire de o frumusețe deosebită, și ea remarcată de renumitul călător otoman Evliya Celebi. Printre elementele definitorii se numără fântâna rituală de la intrare și balconul rotunjit al muezinului, în forma unui cuib de rândunică.

Geamia Sultanului Mahmut al II-lea: După cum sugerează și numele, geamia construită în 1812 a avut ca scop strategic creșterea autorității otomane în Hârșova, unul din cele mai importante puncte otomane de pe malul Dunării. Clădirea a fost incendiată de trupele bulgare care au ocupat Dobrogea în Primul Război Mondial, dar a fost reabilitată în cursul secolului al XX-lea. Pentru cei destul de ambițioși să înconjoare tot județul, distracția se încheie la Hârșova.

Cei care nu au atâta răbdare pentru un drum atât de lung, pot oricând ține în minte să viziteze una din geamii, dacă se întâmplă cândva să se afle în județ – indiferent în ce localitate ajungi, șansa să ai o geamie istorică în apropiere este destul de mare.

 

 

A consemnat un turist năuc pe nume Pompiliu Comșa

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri