Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Jurnal sec litoral 1 mai 2023 (II)

Jurnal sec litoral 1 mai 2023 (II) (702)


* În această minivacanţă de 1 Mai pe litoral vremea a fost însorită, dar cu ceva vânt. Nu au întârziat însă şi problemele, mai exact doi bărbaţi din Bucureşti au fost prinşi de Poliţia Locală din Constanţa în timp ce vindeau droguri în zona Festivalului Sunwaves din Mamaia.

“Drogurile de mare risc ce erau oferite spre vânzare erau ascunse/depozitate într-un autoturism marca Volkswagen Passat. Persoanele au fost interceptate, legitimate şi conduse la sediul DGPL Constanţa pentru întocmirea actelor procedurale necesare înaintării dosarului instituţiei abilitate pentru luarea măsurilor legale”, a transmis Primăria Constanţa. Iar 6 italieni au fost arestaţi pentru că au venit să vândă droguri la acelaşi festival.

Pe de altă parte, pe litoralul nostru nu sunt în această perioadă doar turişti români. Două nave cu peste 260 de turişti americani, britanici, canadieni şi australieni acostează în Portul Constanţa. În plus, 11 persoane care participau la festivalul Sunwaves sunt cercetate pentru trafic de droguri, asupra lor fiind găsite cantităţi din diferite substanţe interzise. Şase cetăţeni străini (italieni) au fost chiar arestaţi. Aceştia ar fi promovat vânzarea drogurilor prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie, precizând preţurile pentru fiecare tip de drog. Au fost făcute patru percheziţii domiciliare fiind găsite şi ridicate 300 de comprimate de ecstasy, 70 de comprimate 2 CB („pink cocaine”) şi 100 de grame de cocaină, 50 de grame de ketamină, 10 grame de haşiş şi 10 doze de metamfetamină.

Cât privește navele de croazieră acostate la terminalul de pasageri al Portului Constanţa, Viking Rinda a revenit la Constanţa cu 178 turişti americani, britanici şi australieni care vor face un tur de oraş şi vor vizita staţiunea Mamaia şi Delta Dunării. O degustare de vinuri la Murfatlar va completa ziua. Cea de-a doua navă – Savor - are la bord 89 turişti americani şi canadieni care au ales o croazieră pe Dunăre de la Budapesta la Constanţa, punctul final. Pe durata vizitei, aceştia vor vizita Muzeul de Istorie şi Arheologie, piaţa Ovidiu, promenada Cazinoului şi vor avea timp şi pentru plimbări în Mamaia. A doua zi, o nouă serie de turişti se va îmbarca pe nava Savor şi va pleca spre Budapesta.

* Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, consideră că acum Costineştiul „arată foarte rău” şi, dacă lucrurile nu se vor îndrepta, are varianta extremă de a-i ridica statutul de staţiune. Întrebat la Prima TV de ce arată dezolant staţiunea Costineşti, cândva una dintre cele mai apreciate de pe litoralul românesc, ministrul Turismului a răspuns că aceasta este „excepţia nedorită”, explicând că la finalul lunii martie a fost în staţiunile de la mare şi în celelalte lucrurile „arată bine spre foarte bine”. El avansează ideea posibilităţii ridicării statutului de staţiune pe care îl deţine, în prezent, Costineştiul. O săptămână mai târziu, o echipă de la minister a plecat la Costineşti pentru a face un plan de control pentru a apela la proprietari şi la administratorii locali de acolo să ne permită accesul în structurile de cazare şi în structurile de alimentaţie publică, cele pe care ministerul poate să le acrediteze, să le clasifice şi să constatăm dacă mai sunt sau nu întrunite condiţiile iniţiale, dacă mai merită acelaşi număr de stele sau dacă nu cumva suntem puşi în situaţia de a retrage acele certificate de clasificare, rămânând ca variantă extremă posibilitatea ca, dacă lucrurile nu se îndreaptă, ministerul să propună Guvernului adoptarea unei HG pentru a retrage statutul de staţiune turistică pe care îl are în momentul de faţă Costineştiul.

Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă, pur şi simplu, pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ, dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului... stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă în opinia sa litoralul românesc este scump, ministrul a răspuns: „Şi da, şi nu”. În ceea ce priveşte turismul, Cadariu a arătat că anul trecut „activitatea turistică a stat foarte bine”, înregistrând o creştere de 21% a numărului de turişti. El a subliniat însă că excepţia a fost litoralul, care a înregistrat o scădere de 1-2%.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri